Medvetámadás Szovátán és Marosvásárhelyen is

Medvetámadás Szovátán és Marosvásárhelyen is
Emberre támadt a medve kedden Szovátán, tájékoztatott a Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség. Egy 36 éves férfit sebesített meg a nagyvad, az áldozat bal lábán vannak harapott sebek, kórházba szállításakor stabil volt az állapota.

A támadás a Szovátához tartozó Kopactanya térségében található esztena közelében történt. Az eset körülményeinek felderítésére vizsgálatot indítottak, és a csendőrséggel közösen átkutatják a helyszínt.

Az országban az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a lakossági bejelentések száma, amelyek szerint lakott területen láttak medvét. Marosvásárhely környékét sem kerülik el, a város polgármestere, Soós Zoltán közlése szerint a Somostetőn és az állatkert környékén rendszeresen kószáló medvecsalád három tagjából kettőt sikerült a hétfőről keddre virradó éjszaka befogni.

Az elöljáró bejegyzése szerint, egy anyamedvét és egy bocsot fogtak be a Cocoşul vadásztársulat segítségével, őket már át is telepítették egy biztonságos helyre, reményeik szerint az elkövetkező napokban a harmadik medvét is sikerül elfogni. Arra kérte a városlakókat legyenek elővigyázatosak a Somostetőn, sötétedés után ne használják az ottani futópályát, és ha bármilyen vadállatot észlelnek ezeken a területeken, hívják a 112-es telefonszámot.

Hargita megyében az elmúlt héten hét esetben riasztották a lakosságot medvék jelenléte miatt, kilenc településen látták felbukkanni a nagyvadat. Több vidéki településen, Balánbányán és Csíkszeredában, Csíksomlyó térségében láttak medvét lakott területen a helyiek.Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a múlt héten ismertette a romániai medveállomány felmérésének eredményeit: az országban 7536 és 8093 között lehet a vadon élő barnamedvék száma, átlagosan 11 egyed jut százezer négyzetkilométerre. Egyes térségekben a medvepopuláció sűrűsége jóval nagyobb. Elmondta, hogy szigorítják a megelőző intézkedéseket, idén például 426 védett állat kilövésére adnának engedélyt, ami háromszorosa a tavalyi kvótának.Amint arról korábabn tudósítottunk, a kormány megelőző intézkedésként villanypásztor felszerelésére is támogatást nyújt a gazdáknak, közbirtokosságoknak, cégeknek, állami intézményeknek. A környezetvédelmi alapból biztosított támogatás keddtől igényelhető.

(Képünk illusztráció)