Marcel Ciolacu: szeptemberben lesz az elnökválasztás

Nyilvánvaló, hogy Romániában szeptemberben lesz az elnökválasztás, ahogyan ezt a kormánykoalíció már eldöntötte, és elképzelhetetlen, hogy a június 9-i önkormányzati választásokon győztes Szociáldemokrata Pártnak (PSD) ne legyen saját államfőjelöltje - jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök, a PSD elnöke pénteken.

A szociáldemokrata kormányfő koalíciós partnere, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusainak felvetésére reagált, akik jelezték: szeretnék, ha az elnökválasztást a decemberi parlamenti voksoláshoz minél közelebbi időpontra írnák ki.

Ciolacu a PSD országos politikai tanácsának - a Brassó megyei Szombatfalva (Sâmbăta de Sus) zarándokhelynek számító ortodox kolostorában rendezett - ülése előtt leszögezte: miniszterelnöki minőségében elfogadhatatlannak tartja az elnökválasztás időpontjának tologatását.

"Tudják jól, az volt a feltételem, hogy addig nem jelentjük be a júniusi választások összevonását, amíg nincs meg a teljes választási menetrend, mert egy miniszterelnök nem teheti meg, hogy saját pártérdekei függvényében szabja meg a választások időzítését" - fogalmazott a miniszterelnök.

Hozzátette: a PSD és PNL koalíciós döntése volt, hogy a helyhatósági és európai parlamenti (EP-) választásokat összevonják június 9-én, az elnökválasztást szeptember 15-én és 29-én, a parlamenti választásokat pedig december 9-én tartják Romániában.

Ciolacu azzal hárította el a PSD államfőjelöltjének személyére irányuló kérdéseket, hogy erről a párt júliusban tartandó kongresszusa dönt. Elismerte: a lehetséges forgatókönyvek közé tartozik az, hogy pártelnökként ő legyen a PSD államfőjelöltje, de kizártnak nevezte, hogy induljon, amennyiben mégis decemberben tartanák az elnökválasztást.

Azt is kizárta, hogy a választásokon győztes PSD-nek, amely a romániai megyék és megyeszékhelyek több mint felét vezeti, ne legyen jelöltje az elnökválasztáson, másfelől nem zárkózott el attól, hogy a PSD-PNL koalíció közös államfőjelöltet indítson.

Korábban a PNL is ugyanezt üzente koalíciós partnerének. Nicolae Ciuca pártelnök többször leszögezte: nem tevődik fel, hogy a PNL-nek ne legyen államfőjelöltje, de nyitott a koalíciós egyeztetésre, annak érdekében, hogy jelöltje számára a PSD támogatását is elnyerje.

Rareş Bogdan EP-képviselő, a PNL első elnökhelyettese azzal a "történelmi tapasztalattal" érvelt, hogy Romániában a szociáldemokraták jelöltje csak az elnökválasztás első fordulóját nyerheti meg. A másodikban a "teljes jobboldal összefog a PSD ellen", és szerinte biztosra vehető a PNL jelöltjének győzelme, akárkit is indítana a PSD az elnökválasztáson.

Erre reagálva, Marcel Ciolacu "sok sikert" kívánt a jobboldalon támogatást kereső koalíciós partnerének, megjegyezve, hogy a június 9-i választások megmutatták az Egyesült Jobboldal (ADU) erejét. Szerinte nem veszélyezteti a bukaresti kormánykoalíció stabilitását az, ha ellenfelek lesznek az elnökválasztáson.

A PSD elnökét Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes államfői ambícióiról is kérdezték. Geoană ugyanis már csaknem egy éve lebegteti, hogy indulna az elnökválasztáson, és az eddigi felmérések szerint - függetlenként - esélyes is lenne arra, hogy Románia következő elnöke legyen.

Ciolacu megjegyezte, hogy Geoană "nem idegen a PSD-től, előttem ő volt a leghosszabbig ideig ennek a pártnak az elnöke". Hozzátette: eddig a PSD nem tárgyalt Geoanával, hogy ő legyen az államfőjelöltje, de hamarosan "egyeztetni fognak vele".

Június 9-én a PSD a megyei önkormányzati testületekre leadott voksok 33,9 százalékát szerezte meg, míg a PNL 30,1 százalékot, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 10,6 százalékot, az ADU 8,3 százalékot, az RMDSZ pedig 6,3 százalékot összesített.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Románia továbbra is „minden erejével” támogatni fogja Ukrajnát – mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön a Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórum résztvevőinek küldött videóüzenetében.
Belpol