Ma az anyákat ünnepeljük

Május első vasárnapja anyák napja, 2024-ben ez május 5-ére esik. Az édesanyákat köszöntjük és az anyaságról emlékezünk meg ezen a napon.

Az anyák napja változó napi ünnep, a világon mindenhol megünneplik, csak más-más napokon, ez országonként eltérő. Magyarországon május első vasárnapján ünneplik az anyákat, idén tehát május 5-én. Magyarországon kívül szintén ekkor köszöntik az anyákat Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Szerbiában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Litvániában. Magyarországon első alkalommal 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta meg ezt az ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva, majd 1928-ban miniszteri rendelet alapján a hivatalos iskolai ünnepélyek közé sorolták az anyák napját. 

Május második vasárnapján ünneplik az anyák napját az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában Ausztráliában, Belgiumban, Brazíliában, Cipruson, Csehországban, Észtországban, Finnországban, Görögországban, Hollandiában, Japánban, Kanadába, Németországban, Olaszországban, Peruban, Szlovákiában, Svájcban, Tajvanon és Törökországban. Május 10-én van anyák napja: Latin-Amerika legtöbb országában, Hongkongban, Indiában, Pakisztánban és  Szingapúrban.

Május 26-án ünneplik Lengyelországban, május utolsó vasárnapján pedig: Franciaországban, Marokkóban és Svédországban ünneplik az anyák napját.  Norvégiában február második vasárnapja az anyák napja, június második vasárnapja Luxemburgban, november utolsó vasárnapja Oroszországban, Grúziában március 3, Bulgáriában pedig március 8-án ünneplik az anyákat, Szlovéniában március 25-én. 
Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Angliában az 1600-as években a húsvétot követő negyedik vasárnapon tartották az édesanyák ünnepét. Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját. 

Az apákról sem feledkeznek meg, az apák napját Magyarországon június harmadik vasárnapján tartják, és szintén ezen a napon ünneplik többek között az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Horvátországban és az Amerikai Egyesült Államokban. (Forrás: alon.hu, Wikipedia)