Lúdas Matyi-bemutató a Puck Bábszínházban

Lúdas Matyi-bemutató a Puck Bábszínházban
Fazekas Mihály Lúdas Matyi című meséjét mutatja be a kolozsvári Puck Bábszínház Varga Ibolya rendezésében április 29-én, szombat délelőtt 11 órától az intézmény székhelyén – derül ki a bábszínház közleményéből.

„Történetünk Matyija léhűtő fiú hírében állt, csak tengődött naphosszat a ház körül, míg egy nap ki nem találta, hogy lúdkupecnek szegődik. Édesanyja tiltakozása ellenére, Matyi a döbrögi vásárban kötött ki húsz gyönyörű fehér libával. Ám de Lúdas Matyi a vásárból fizetség helyett ludak nélkül és ötven rámért botütéssel távozott. A kalamajka abból kerekedett, hogy Matyi nem volt hajlandó lúdjait féláron adni Döbrögi uraságnak, sőt még meg sem süvegelte azt. Matyi a botozás után megfogadta, hogy behajtja Döbrögin a ludak árát és a verést is háromszor adja vissza. Hogy sikerrel járt-e vagy sem, azt az előadásból megtudhatjátok, de annyit elárulhatunk, hogy bosszújához Matyi sok furfangos tervet eszelt ki” – fogalmaznak.

A közlemény idézi Varga Ibolyát, az előadás rendezőjét, aki szerint a barokk motívumokból, az ízes népi nyelv és a zeneiség harmóniájából születik meg az a Lúdas Matyi-figura, aki reményt és hitet ad minden megrövidített embernek arra vonatkozóan, hogy mégiscsak van igazságtétel. „Mindenki túléli a verést, mindenki tanul belőle: az is, aki kapta, az is, aki adja, az is, aki visszakapta és az is, aki látja. Többé már nem magányos hősnek kell képviselnie az igazságtételt, hanem a törvénynek. Matyi végtelen vándor, aki tökéletlen világunkban ott terem, ahol a védteleneket bántják, és igazságot szolgáltat” – vallja a rendező.

Az előadás ajánlott alsó korhatára 4 év. Dramaturg Egyed Emese, díszlettervező és a plakát illusztrátora Elena Ilaș, zeneszerző Venczel Péter. Szereposztás: Lúdas Matyi – Szűcs Tamás; Döbrögi uraság – Domokos Szabolcs; Mesélő (Fürge Egérke), Gúnár, Szegény asszony, Csizmaárus – Balogh Dorottya; Mesélő (Ámító Ámeli), Szakácsné, Gyertyaárus, A lókupec lova (Csillag) – Giriti Réka; Mesélő (Ellenállhatatlan Ezredesné), Mézesbábos – Péter Izolda; Lókupec legény – Pünkösti Laura; Marci, magas hajdú – Mostis Balázs; Estány, alacsony hajdú – Kötő Áron.

Borítókép: Jelenet a Puck Bábszínház Lúdas Matyi című produkciójából. Fotó forrása: Facebook/Puck Bábszínház