Labdarúgó vb-selejtezők: hétvégén 27 meccs Európában, Brazília lehet az első kijutó

Labdarúgó vb-selejtezők: hétvégén 27 meccs Európában, Brazília lehet az első kijutó
Péntektől vasárnapig 27 mérkőzést rendeznek a 2018-as, oroszországi labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozatában. Pályára lép Magyarország Portugáliában, Románia pedig Dániát fogadja a Kolozsvár Arénában.

Svájc nagyot nyerhet a magyar bravúrral

Mind a portugál, mind a magyar labdarúgó-válogatott számára nagy jelentőségű lesz a két csapat szombati, lisszaboni világbajnoki selejtezőmérkőzése, amelynek Svájc lehet a nyertese. A találkozót a lengyel Szymon Marciniak vezeti.

Bernd Storck szövetségi kapitány Eb-nyolcaddöntős csapata azzal a céllal lép pályára a Benfica stadionjában, hogy legalább egy ponttal gazdagodjon, ezáltal megőrizze reális esélyét a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére. Vereség esetén ugyanis az Európa-bajnok rivális ötpontos előnyre tesz szert, ami „féltávnál” ugyan nem tekinthető behozhatatlannak, de a magyarok sorsa már egyáltalán nem a saját kezükben lenne. A siker viszont – ami történelminek számítana, tekintve, hogy a magyarok eddig soha nem tudták felülmúlni a portugálokat (eddig 11 meccset játszottak, hét portugál siker mellett négyszer döntetlen született, legutóbb az Európa-bajnokságon emlékezetes találkozón 3–3 volt a végeredmény) – nemhogy további reménykedésre jogosítana, hanem egyszersmind azt jelentené, hogy Magyarország megelőzve aktuális ellenfelét feljönne a második helyre. A német szakember ennek megfelelően bátor, elszánt és harcias játékot ígér.

Portugália számára legalább ennyire fontos az összecsapás, mert a csoportot százszázalékos teljesítménnyel vezető Svájc a papírforma szerint ismét begyűjti a három pontot, mivel az eddig mindössze Andorrát legyőző letteket fogadja. Márpedig ez esetben az Európa-bajnok portugálok nem engedhetnek meg maguknak újabb pontvesztést, azzal ugyanis rendkívül távol kerülnének az egyenes kvalifikációt jelentő első helytől, s már az is kevés lehet számukra az előzéshez, ha az utolsó fordulóban visszavágnának a tavaly szeptemberi kudarcért Svájcnak.

A svájciak tehát feltehetően szorítanak a magyar bravúrért, mert a lisszaboni döntetlennel, vagy a magyar sikerrel mindenképpen öt pontra növelnék előnyüket a tabella élén, ami hatalmas lépést jelentene számukra Oroszország felé.
A B-csoport harmadik mérkőzésén a sereghajtó Andorra fogadja Feröer-szigetek csapatát, amely jelenleg a magyaroktól három ponttal lemaradva negyedik helyen várja a folytatást.

Európai vb-selejtezők, B-csoport, 5. forduló, szombat: • Andorra–Feröer-szigetek (Andorra La Vella, 19 óra) • Svájc–Lettország (Genf, 19) • Portugália–Magyarország (Lisszabon, 21.45 óra, élőben közvetíti az m4sport, de valószínűleg kódolva). A csoport állása:

1.      Svájc 4       4       0       0       9–3   12

2.      Portugália   4       3       0       1       16–3 9

3.      Magyaro.    4       2       1       1       8–3   7

4.      Feröer-szk. 4       1       1       2       2–8   4

5.      Lettország  4       1       0       3       2–8   3

6.      Andorra     4       0       0       4       1–13 0

Az egyik legérdekesebb összecsapásnak a lengyelek montenegrói vendégjátéka ígérkezik, ugyanis a csoport második helyezettje fogadja az elsőt. Ha a lengyelek nyernek, óriási lépést tesznek a részvétel felé, míg hazai siker esetén pontegyenlőség alakul ki az élen. Az E-csoport harmadik és negyedik helyezettje, azaz Dánia és Románia is egymással csap össze, de a kolozsvári meccs tétje a versenyben maradás lesz. A mérkőzést az angol Martin Atkinson vezeti.

A két válogatott eddig kilencszer mérkőzött meg egymással, Romániának pozitív a mérlege 4 győzelem mellett kétszer volt döntetlen és háromszor nyertek az északiak. Legutóbb a két csapat 2014 novemberében játszott egymással, a fővárosi Nemzeti Arénában 2–0 arányban nyert Románia Claudiu Keşerü két találatával.

A Kolozsvár Arénában esedékes meccs előtt felfokozott a biztonsági készültség. A stadionért felelős Kolozs megyei tanács csütörtökön összehívott 22 intézményt – közte a Román Labdarúgó Szövetség (FRF), a sürgősségi esetek felügyelősége, a megyei rendőrség, csendőrség és mentők –, amellyel megbeszélték a részleteket. Egyik legfontosabb döntés értelmében az első ellenőrzőpontok az arénától 20-30 méterre lesznek. A stadionba 19.15 órától engedik be a közönséget.

Európai vb-selejtezők, E-csoport, 5. forduló, vasárnap: • Örményország–Kazahsztán (Jereván, 19 óra) • Montenegró–Lengyelország (Podgorica, 21.45 óra) • Románia–Dánia (Kolozsvár Aréna, 21.45 óra, élőben közvetíti az RTV1). Az állás:

1.      Lengyelo.    4       3       1       0       10–5 10

2.      Montenegró         4       2       1       1       9–4   7

3.      Dánia         4       2       0       2       7–5   6

4.      Románia     4       1       2       1       6–4   5

5.      Örményo.   4       1       0       3       4–10 3

6.      Kazahsztán 4       0       2       2       3–11 2

Európai-selejtezős érdekességek

A két legjobban álló gárda méri össze tudását az I-csoportban is: a kétpontos hátránnyal második ukránok az éllovas horvátokhoz utaznak, a meccs akár helycserét is eredményezhet.

A három százszázalékos csapat közül a belgákra vár a legnehezebb feladat, mivel a mögöttük kétpontos lemaradással második görögöket látják vendégül. A vb-címvédő németek viszont Azerbajdzsánban folytathatják menetelésüket.

Izgalmasnak ígérkezik az ír-walesi szigetországi rangadó is, mivel a tavalyi Európa-bajnokságon meglepetésre elődöntős vendégek újabb pontvesztéssel rendkívül távol kerülhetnek Oroszországtól, eddig négy ponttal gyűjtöttek kevesebbet, mint a listavezető írek.

A G-csoportban a spanyolok az izraelieket látják vendégül, akik mindössze egyetlen ponttal szereztek kevesebbet, mint a tízpontos spanyolok és olaszok.

A kilenc hatosból a győztesek jutnak ki a világbajnokságra, a nyolc legjobb második pedig pótselejtezőt játszik a részvételért.

Európai vb-selejtezők, 5. forduló:

A-csoport: • Svédország–Fehéroroszország • Luxemburg–Franciaország, Luxembourg • Bulgária–Hollandia. A csoport állása: 1. Franciaország 10 pont, 2. Hollandia 7 (8–4), 3. Svédország 7 (6–3), 4. Bulgária 6, 5. Fehéroroszország 2, 6. Luxemburg 1.C-csoport: • San Marino–Csehország • Azerbajdzsán–Németország • Észak-Írország–Norvégia. Az állás: 1. Németország 12 pont, 2. Észak-Írország 7 (7–2), 3. Azerbajdzsán 7 (2-3), 4. Csehország 5, 5. Norvégia 3, 6. San Marino 0D-csoport: • Grúzia–Szerbia • Írország–Wales • Ausztria–Moldovai Köztársaság. Az állás: 1. Írország 10 pont, 2. Szerbia 8, 3. Wales 6, 4. Ausztria 4, 5. Grúzia 2, 6. Moldova 1.F-csoport: • Anglia–Litvánia • Málta–Szlovákia • Skócia–Szlovénia. Az állás: 1. Anglia 10 pont, 2. Szlovénia 8, 3. Szlovákia 6, 4. Litvánia 5, 5. Skócia 4, 6. Málta 0.G-csoport: • Liechtenstein–Macedónia • Olaszország–Albánia • Spanyolország–Izrael. Az állás: 1. Spanyolország 10 pont (15–1), 2. Olaszország 10 (11–4), 3. Izrael 9, 4. Albánia 6, 5. Macedónia 0 (4–11), 6. Liechtenstein 0 (1–16).H-csoport: • Bosznia-Hercegovina–Gibraltár • Ciprus–Észtország • Belgium–Görögország. Az állás: 1. Belgium 12 pont, 2. Görögország 10, 3. Bosznia-Hercegovina 7, 3. Ciprus 3 (3–8), 4. Észtország 3 (5–15), 5. Gibraltár 0.I-csoport: • Törökország–Finnország • Koszovó–Izland • Horvátország–Ukrajna. Az állás: 1. Horvátország 10 pont, 2. Ukrajna 8, 3. Izland 7, 4. Törökország 5, 5. Finnország (3–6), 6. Koszovó 1 (1–12).A brazilok fél lábbal már Oroszországban vannak

Kolumbia 1–0-ra legyőzte a vendég Bolíviát, míg Brazília gálázott Uruguayban a 2018-as, oroszországi labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozatában.

A játéknap rangadóján hiába szerzett Edinson Cavani révén vezetést a házigazda Uruguay, a Kínában légióskodó Paulinho mesterhármasának (a negyedik gólt pedig Neymar lőtte) köszönhetően kiütéses diadalt aratott a vendég brazil csapat Montevideóban, és karnyújtásnyira került az oroszországi világbajnokságon való részvételhez.

Az egyedülálló módon eddig valamennyi vb-n részt vett brazil válogatott közép európai idő szerint szerdán hajnalban elsőként biztosíthatja helyét a jövő évi tornára. A legeredményesebb futballválogatott sikerében óriási szerepe van a tavaly kinevezett új szövetségi kapitánynak, Titének, akivel mind a hét eddigi selejtezőmérkőzését megnyerte az együttes Dunga menesztését követően. Brazília Paraguay együttesét látja vendégül Sao Paulóban.

A legutóbbi vb-n döntős Argentína minimális arányú különbséggel győzte le Chilét, a tavalyi Copa America fináléjának visszavágóján Lionel Messi 11-esből elért találata jelentette a sikert a harmadik pozícióba előlépő világoskék-fehéreknek.

Kolumbia James Rodríguez góljával szerezte meg a győzelmet, akinek büntetőjét ugyan védte a bolíviaiak kapusa, Carlos Lampe, ám a kipattanót a Real Madrid játékosa a kapuba juttatta. Sikerével a kolumbiai együttes fontos három pontot szerzett, s feljött a tabella negyedik helyére.

Dél-amerikai vb-selejtezők, 13. forduló: • Kolumbia–Bolívia 1–0 • Uruguay–Brazília 1–4 • Paraguay–Ecuador 2–1 • Venezuela–Peru 2–2 • Argentína–Chile 1–0. Az állás: 1. Brazília 30 pont, 2. Uruguay 23, 3. Argentína 22, 4. Kolumbia 21, 5. Ecuador 20 (23–18), 6. Chile 20 (21–18), 7. Paraguay 18, 8. Peru 15, 9. Bolívia 7, 10. Venezuela 6. A dél-amerikai zónából négy csapat közvetlenül szerez jogot a világbajnoki részvételre, az ötödik helyezett pedig pótselejtezőt játszik az óceániai régió legjobbjával.

Kedden és szerdán játsszák a 14. fordulót, a program: • Bolívia–Argentína • Ecuador–Kolumbia • Chile–Venezuela • Brazília–Paraguay • Peru–Uruguay.