Krasznogorszki merénylet - Putyin: az elkövetők el fogják nyerni büntetésüket (FRISSÍTVE)

A Crocus City Hall kulturális központban elkövetett bűncselekmény minden elkövetője, szervezője és megrendelője el fogja nyerni büntetését - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton sugárzott televíziós üzenetében.

"Azonosítunk és meg fogunk büntetni mindenkit, aki a terroristák háta mögött áll, aki előkészítette ezt az atrocitást. Ez Oroszországra, népünkre mért csapás" - mondta Putyin.

Úgy fogalmazott, a terroristákra megtorlás és feledés vár. Megerősítette, hogy a támadás mind a négy közvetlen elkövetőjét elfogták, miután megpróbáltak Ukrajna felé elmenekülni, ahol az előzetes adatok szerint "ablakot" készítettek elő számukra az államhatár átlépésére. Az őrizetbe vettek számát 11-ben nevezte meg.

Az elnök vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett. Részvétét fejezte ki minden orosznak a "véres, barbár, terrorista cselekmény" kapcsán, köztük mindazoknak, akik hozzátartozóikat és barátaikat veszítették el. Elmondta, hogy többtucatnyi áldozat, köztük gyerekek életéért küzdenek az orvosok, akiknek a mentőkkel és mindazokkal együtt köszönetet mondott, akik részt vettek a mentésben. Segítséget ígért a terrortámadás minden sebesültjének.

Közölte, hogy Oroszország minden régiójában "különleges intézkedéseket vezettek be", "megakadályozandó, hogy a mészárlás mögött álló személyek újabb bűncselekményt kövessenek el". Putyin szerint a Crocus City Hall elleni támadás nem csupán egy jól megtervezett terrortámadás volt, hanem békés, védtelen orosz emberek elleni "előkészített és szervezett tömeggyilkosság", ahhoz fogható, amit a nácik követtek el a maguk idején.

Az elnök nemzeti összefogásra és egységre szólított fel, és kifejezte Oroszország készségét az együttműködésre "minden olyan állammal, amely őszintén osztozik fájdalmában, a közös ellenség elleni harcban".

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy a helyszíni romeltakarítás során újabb holttesteket találtak, így a péntek esti terrortámadás halálos áldozatainak száma 133-ra emelkedett.

Az orosz belügyminisztérium közlése szerint az összes őrizetbe vett gyanúsított külföldi állampolgár.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke szombati Telegram-bejegyzésében azt állította, hogy az "ukrán nyom" egyre világosabbá és nyilvánvalóbbá válik a terrortámadás kivizsgálása során. A politikus szerint Moszkvának minden oka megvan azt feltételezni, hogy a terroristákat "a kijevi junta bérelte fel".

Vlagyimir Vasziljev, az Egységes Oroszország kormánypárt frakcióvezetője kilátásba helyezte a Rosszija 24 hírcsatornának, hogy a halálbüntetés témáját a párt mélyen át fogja gondolni, és olyan döntést fog hozni, amely megfelel a társadalom elvárásainak.

Kijev tagad 

Kijev a bejelentést követően tagadta, hogy köze lenne a merénylethez, és Moszkva állításait hazugságnak nevezte.

„Már vártuk ezt a verziót, amely szerint az orosz vezetők +az ukrán nyomot+ követik” – írta az X mikroblogon Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója. „Ukrajnának a legkisebb köze sincs az incidenshez” – szögezte le.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője a Reuters brit hírügynökséggel szintén közölte: Ukrajna nem vett részt a merényletben. „Ez természetesen az orosz különleges szolgálatok újabb hazugsága, amelynek semmi köze a valósághoz, és semmilyen kritikával szemben nem állja meg a helyét” – jelentette ki. 

Kifejtette: Ukrajna nem érintett ebben a terrortámadásban; a szuverenitását védi az orosz agresszorokkal szemben, felszabadítja a területét, és a megszálló hadsereggel harcol, katonai célpontok, nem civilek ellen.

A SVÉD PARLAMENT ELLEN IS TERVEZTEK MERÉNYLETET

Radikális és kemény módszereivel hívta fel magára a figyelmet a péntek esti moszkvai terrortámadást végrehajtó Iszlám Állam Horaszán nevű leányvállalata, az ISIS-K. A terrorszervezet Oroszországot, valamint az orosz érdekeltségeket nem először vette célba, ám szakértők arra figyelmeztettek: Európa-szerte kilenc országban 21 támadást terveztek tavaly.  Nancy Faeser német belügyminiszter elmondta, hogy jelenleg ez a csoport jelenti a legnagyobb iszlamista fenyegetést Németországban. – Az iszlamista terrorizmus veszélye továbbra is akut – emelte ki. Nemrég a német hatóságok két, az Iszlám Államhoz tartozó embert fogtak el Türingia keleti tartományában, akik a gyanú szerint támadást terveztek a svéd parlament ellen.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol
Az orosz biztonsági szolgálat 11 embert vett őrizetbe a támadással kapcsolatban, közülük négyen a gyanú szerint személyesen vettek részt a lövöldözésben. 115-re emelkedett a moszkvai koncertteremben, a Crocus City Hallban péntek este történt fegyveres támadás halottainak száma. Az összesítések folyamatos emelkedést mutatnak, így a hatóságok attól tartanak, hogy nem végleges a szám. A moszkvai régió egészségügyi minisztériuma szerint a halálos áldozatok között több gyermek is van.
Külpol
Negyven halálos és több mint száz sebesült áldozata van a lőfegyveres és robbantásos merényletnek, amelyet péntek este a Moszkva melletti Krasznogorszkban, a Krókusz Városi Csarnokban követtek el ismeretlnek – jelentette a TASZSZ hírügynökség a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közlése alapján.
Külpol