Kortárs operával (is) kezdi évadát a kolozsvári Román Opera

Kortárs operával (is) kezdi évadát a kolozsvári Román Opera
Mario Menicagli kortárs olasz zeneszerző által komponált egyfelvonásos operát mutat be új évadának kezdetén a kolozsvári Román Opera: a Dodici anni dopo című mű voltaképpen folytatja Pietro Mascagni Parasztbecsület című operájának történetét – derült ki az intézmény szerdai sajtótájékoztatóján. A mindkét egyfelvonásost magába foglaló évadnyitó előadás szeptember 24-én, szombaton és szeptember 25-én, vasárnap is megtekinthető, mindkét nap este fél héttől, de eltérő szereposztásban – Barabás Zsuzsa szoprán vasárnap Santuzza szerepében lép színpadra. A Román Opera és a bécsi Bösendorfer zongoragyártó cég közötti megállapodásnak köszönhetően Kolozsvárra került egy eredeti Bösendorfer–zongora is, amelyet előadásokon, kamaraesteken fognak használni.

Alfio, aki a Parasztbecsületben megöli Turiddut, tizenkét évnyi börtönbüntetése után kiszabadul, és hazatér a falujába, majd kisebb-nagyobb bonyodalmak után elnyeri a lakosok bocsánatát is. A két egyfelvonásos operának azonos díszlete lesz, amelyet a Román Opera a Livornói Színháztól kapott – derült ki a sajtótájékoztatón. A Szabadság kérdésére Florin Estefan, a Román Opera menedzsere elmondta: egyelőre ezt a két egyfelvonásost egyazon estén játsszák, de miután felújítják Leoncavallo Bajazzók című operáját, visszatérnek a hagyományos párosításhoz – Bajazzók és Parasztbecsület egy estén –, és visszaküldik Olaszországba a most kapott díszleteket.

A szerdai sajtótájékoztató résztvevői. Fotó: Nicu Cherciu

„Nekem is van egy tizenkét éves lányom, így még jobban át tudtam érezni mit él meg Santuzza a kortárs operában, amikor hasonló korú gyermekét neveli. Szülőként tudom, hogy mi mindenre képesek a gyermekek ebben az életkorban. A Menicagli-operában Santuzza szólama inkább lírai, semmint drámai” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Barabás Zsuzsa, a Kolozsvári Magyar Opera szopránja, aki vasárnap, szeptember 25-én meghívott előadóként lép színpadra Santuzzaként a kortárs operában. Stefania Barz, aki a szombati bemutatón énekli Santuzzát a Mascagni-operában elmondta: a szereplővel teljes mértékben azonosulni tud.

Geani Brad bariton – aki szeptember 24-én a Mascagni-operában Alfio szerepében látható, hallható – elmondta: a kezdetben kemény jellemű Alfio személyisége a börtönben átalakul.  Cristian Hodrea szeptember 25-én lép színpadra ugyanebben a szerepben, a sajtótájékoztatón pedig kiemelte: az érzelmei által vezérelt Alfio a börtönben átgondolja életét, és meggyőződik arról, hogy el kell nyernie falus társai bocsánatát, ezért megváltozik.

A Menicagli-opera zenéjével kapcsolatosan Adrian Morar karmester kifejtette: a szerző a zene, a harmónia és a polifónia „szerelmese” és ez a művén is érződik. „Szép és a közönség számára könnyen érthető zenét fognak hallani” – buzdította a jelenlévő újságírókat és a nézőket a karmester.

varosnapokHirdetés

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Román Opera eredeti Bösendorfer–zongorát kapott két évre megőrzés céljából a bécsi gyártótól. Markus Walthertől, a gyár eladási és marketing igazgatójától megtudtuk: a 140 ezer eurós hangszer – amelynek 85 százaléka lucfenyőből készült – becsomagolva, speciális teherautón „érkezett” kedden Kolozsvárra. Az opera épületének második emeletére hernyótalpas berendezés szállította fel az értékes hangszert, és a továbbiakban is ez a berendezés költözteti majd a zongorát az épületen belül. Adelina Sabău zongoraművész, a Román Opera munkatársa meg is szólaltatta a Bösendorfer–zongorát: a Parasztbecsület című operából a híres intermezzót tolmácsolta.

A Bösendorfer-zongora, amelyet a sajtótájékoztatón Adelina Sabău meg is szólaltatott. Fotó: Nicu Cherciu

Florin Estefan operaigazgató elmondta: a közelgő városnapok részeként október 8-án, szombaton a filharmónia és a magyar opera társulatával közösen bemutatóként adják elő Karl Jenkins The Peacemaker című vokál–szimfonikus alkotását.  Az is kiderült, hogy jövő év februárjában, kétéves kihagyás után újra megrendezik az operabált, de az igazgató azt is elmondta, hogy ebben az évadban két további bemutatót terveznek: Szergej Prokofjev Rómeó és Júlia című balettjét Valentina Turca koreográfiájával láthatja a közönség, 2023 májusában pedig Mozart Don Giovanni című operáját viszik színre új rendezésben. Ez utóbbi előadás érdekessége, hogy kettős szereposztásban tekinthető meg: az egyik a társulat „derékhadát” vonultatja fel szereplők gyanánt, a másik viszont főként zeneakadémiai hallgatókból áll össze.

A Hunyadi téri színház- és operaépület felújításával kapcsolatosan Florin Estefan operaigazgató elmondta: tudomása szerint az Európai Fejlesztési Bank húszmillió euróval támogatja az épület felújítását, de csak jövőre kerülhet sor a tervezési versenytárgyalás meghirdetésére. Ez azt jelenti, hogy az öt éven át zajló munkálatoknak leghamarabb 2024-ben vagy 2025-ben tudnak nekifogni.

Mivel az opera főbejárata előtti tér valóságos építőtelep, a sajtótájékoztatón felhívták a közönség figyelmét, hogy az előadásokra a bejárás egy oldalsó ajtón történik. A bemutatók további részletei az operacluj.ro weboldalon böngészhetők.