Új helyszínen tart bemutatót a Román Opera balettkara

Új helyszínen tart bemutatót a Román Opera balettkara
A Diákművelődési Házban is tart 2018-tól kezdődően előadásokat a kolozsvári Román Opera balettkara – derült ki az opera és a Diákművelődési Ház közös sajtótájékoztatóján, amelyet a Ballet à la carte című produkció bemutatója kapcsán tartottak. Mint kifejtették, a közönség igényeire, visszajelzéseire alapozva az opera vezetősége úgy döntött, hogy új projektbe kezd, ennek megfelelően több előadást visz színre ezentúl a balettkar. Így született meg az együttműködés a Diákművelődési Házzal, amely biztosítja a teret a balettprodukciók számára – hangzott el a sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Boris Nebyla, a balettkar művészeti igazgatója.

A Diákművelődési Ház részéről jelen volt Flavius Milasan igazgató, a balettkar részéről Boris Nebyla művészeti igazgató, Pavel Rotaru balettmester, és Cristian Avram, az opera marketing, PR- és előadásszervező irodájának vezetője, illetve néhányan a táncosok közül.

Az opera vezetősége részéről elhangzott: 2018-tól több előadást hoz létre a balettkar, mivel azonban az intézményben három társulat – a színház, az opera és a balettkar – működik, más helyszínt kellett keressenek ezeknek az új produkcióknak. Hangsúlyozták, a projekt keretében létrejövő előadásoknak helyet biztosító új tér nem jelenti azt, hogy ezentúl nem játszanak a Román Operával közösen.

Boris Nebyla a 2017/2018- as évadtól a balettkar művészeti vezetője; a mostani bemutató egyik koreográfusa elmondta: az új, alternatív helyszínen más jellegű előadásokat mutathatnak be, véleménye szerint ez az újítás fontos előrelépés mind a társulat művészei, mind a kökönség szempontjából. „Új reflektorfénybe kerülhet így a balett-társulat”, vélte a művészeti vezető.

Flavius Milasan szerint premiernek számít az együttműködés, amely jelenleg még kísérleti szakaszában tart, de véleménye szerint sikeres lesz mindkét fél szempontjából.

A Ballet à la carte című kétfelvonásos balettelőadás három kompozícióból áll, Boris Nebyla és Pavel Rotaru a balettkar repertoárjából válogatott különböző részleteket, derült ki a sajtótájékoztatón. A Faun címet viselő első rész Claude Debussy és Camille Saint-Saëns művei alapján született, a művészeti vezető koreográfiájában. Debussy és SaintSaëns zenéjére Boris Nebyla egyszer már rendezett balettelőadást 2012-ben. A második rész, Pas de deux címmel, Gaetano Donizetti Dom Sébastien című operájának zenéjére épül. Boris Nebyla véleménye szerint a Dom Sébastien igazi klasszikus balettzene, amely klasszikust most új, modern szemléletben mutatnak be. Az előadást Georges Bizet és Rodion Scedrin művei alapján készült résszel zárják, a Carmen címet viselő fejezet koreográfusa Pavel Rotaru.

A két koreográfus elmondta, mindhárom rész klasszikus balettre épül, amely modern, neomodern elemekkel keveredik.

A Ballet à la carte című előadás bemutatója január 18-án, csütörtökön 18:30-tól lesz a kolozsvári Diákművelődési Házban (Béke/Lucian Blaga tér, 1–3. szám). 

(Borítókép: Boris Nebyla (jobb) és  Pavel Rotaru az előadás két koreográfusa. Kép forrása: Nicu Cherciu)