Mozart-operával kezdi az évadot a román opera

Mozart-operával kezdi az évadot a román opera
W. A. Mozart Figaro házassága című operájával kezdi a 2023/2024-es évadot a Kolozsvári Román Opera. A két szereposztásos bemutatóra szeptember 23-án, szombaton és szeptember 24-én, vasárnap kerül sor. Mindkét előadás 18:30 órakor kezdődik. A kolozsvári magyar komolyzene- és operakedvelők számára emlékezetesnek ígérkezik a 24-i előadás, amikor a Kolozsvári Magyar Opera művésze, Gebe-Fügi Renáta énekli Rosina szerepét.

Száznegyedik évadját kezdi szombaton a Kolozsvári Román Opera. Mozart: Figaro házassága című operáját már ötödik alkalommal tűzi műsorára az intézmény fennállása óta – derült ki a hétfői évadnyitó sajtótájékoztatón. Florin Estefan igazgató-menedzser elmondta: a mostani produkció fő jellegzetessége, hogy többnyire huszonéves énekművészek a szereplők, akik a román opera keretében működő Lya Hubic Operastúdióban tökéletesítik tudásukat. Az igazgató fenntartással tekint a 2023/2024-es évadra, ennek oka a pénzhiány, a gazdasági megszorítások.

– A fiatal énekművészek fellépési lehetőségének biztosítása miatt kerül most színre ez az előadás. A produkció megvalósulását nagymértékben segítette az, hogy a Bukaresti Operaház nekünk ajándékozta az ottani előadás díszleteit és kosztümjeit. Idén nem tervezünk más bemutatót. Hogy jövőre milyen bemutatókat tartunk, az az intézmény rendelkezésére álló pénzforrásoktól függ. 2024-ben G. Puccini Tosca és a Bohémélet című opera felújítását tervezzük – nyilatkozta Florin Estefan. Hozzátette: októberben kevés operaelőadás lesz, mert színházi fesztivál zajlik, és ugyanabban a hónapban adják elő Puccini A nyugat lánya című előadást, amelynek előkészülete egy hetet vesz igénybe.

Nincsenek jó hírek a román opera és színház patinás épületének felújításáról sem. Csak most hirdették meg a beavatkozási munkálatok jóváhagyási dokumentációjának összeállítására vonatkozó versenytárgyalást. Amíg beérkeznek az ajánlatok, azokat elbírálják, netán meg is fellebbezik, addig sok idő fog eltelni.

Mihaela Sandu-Bogdan rendező elmondta: a Figaro házassága előadással régi álma válik valóra. – Megőrizzük az opera klasszikus jellegét, de a hangsúlyt az intrikára és a hatalom iránti harcra helyezzük. A modern látásmódot pedig a videomapping technika alkalmazása fogja biztosítani – közölte a rendező.

David Crescenzi, az előadás karmestere azt emelte ki: csak a recitatívókból „vágtak ki”, hogy ne legyen túl hosszú az előadás. A hagyománytól eltérően Cherubino szerepét most férfi alakítja.

Dragoş Moldovan, a díszletek felújításával foglalkozó szakember közölte: nagyon jól tudott együttműködni Mihaela Sandu-Bogdan rendezővel, teljes volt közöttük az egyetértés.