Körgyűrű megépítésével tehermentesítenék a forgalmat Tordán és Aranyosgyéresen

Körgyűrű megépítésével tehermentesítenék a forgalmat Tordán és Aranyosgyéresen
Társulási megállapodást hagyott jóvá a Kolozs Megyei Tanács hétfői ülésén Torda és Aranyosgyéres városokkal, elkerülő körgyűrű megépítésére, amely biztosítaná, hogy eltereljék a településeken kívül az áthaladó és nehéz forgalmat, továbbá tehermentesítené az úthálózatot.

A megállapodás értelmében a megyei önkormányzat feladata a műszaki-gazdasági, illetve a területrendezési dokumentációk kidolgozása, a társult városoké pedig a pénzügyi források előteremtése. A körgyűrű nyomvonala még egyeztetés alatt áll. A tordai, aranyosgyéresi, bánffyhunyadi, dési elkerülő utak hiányának kérdése szerepel Kolozs megye 2014-2020-as fejlesztési stratégiájában is. A beruházás elősegíti a térség közúti összeköttetését, mobilitását és csökkentené a légszennyezettségi értékeket is.

„Mindennapi megterhelést jelent az ott élő lakosok számára a megnövekedett forgalom. Ne felejtsük el, hogy Torda Kolozs megye második legnagyobb városa. A körgyűrű megépítése a térség fejlődését segíti elő, gazdaságilag is új lendületet vehet. Célunk, hogy Kolozs megye térségei élhető, fejlődő térségek legyenek, ahol mindenki otthon érezheti magát” –  nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.