Egész évben működő korcsolyapálya épül Tordán

Európai szintű vasúti pályaudvart hoznak létre Aranyosgyéresen

Egész évben működő korcsolyapálya épül Tordán
Átfogó városszépítési, épületrehabilitálási és beruházási projektek futnak a Kolozs megyei Tordán, a szomszédos Aranyosgyéresen pedig többek között a vasúti pályaudvar teljes körű felújításán és európai szintű váróterem kialakításán dolgoznak. „Teljes gőzzel dolgozunk a városszépítő projekteken, nagyon sok uniós pénzből finanszírozott munkálatot az év végéig be kell fejeznünk” – nyilatkozta lapunknak Csép Leylla tordai RMDSZ-es városi tanácsos. Hozzátette: a régi uszoda közvetlen közelében multifunkcionális sportcsarnokot hoznak létre, ugyanakkor a polgármesteri hivatal melletti parkban egész évben működő korcsolyapálya épül. Ezzel a befektetéssel a település megelőzi Kolozsvárt, ahol csupán néhány hónapon át korcsolyázhatnak az iskolások, egyetemisták, illetve a közép- és szépkorúak. A városi tanácsos több olyan projektről is beszámolt lapunknak, amelyek kivitelezési határideje idén lejár.

Az Európai Unió által meghirdetett különböző programokon keresztül és az állami költségvetésből folyósított pénzala­poknak köszönhetően több városszépítő és infrastrukturális befektetés van folyamatban Tordán és Aranyosgyéresen. A két település (nehéz)ipari jellege régen lecsengett, az EU-s pénzeknek köszönhetően az egymástól alig néhány kilométerre található két város új perspektívák elé néz.

Csép Leylla tordai RMDSZ-es városi tanácsos a Szabadságnak arról számolt be, az EU által támasztott és a városháza által vállalt feltételek miatt több beruházást év végéig be kell fejezniük.

Az önkormányzati képviselő elmondta: a központi parkban a többcélú központ építési és fejlesztési projektje gyorsan közeledik a végéhez, és az eredmények lenyűgözőek. Itt többek között egész évben működő jégpályát létesítenek. Jelenleg a járdák építésén és a környék burkolásra való előkészítésén, parkosításán dolgoznak. A pergolák utolsó darabjainak felszerelése is folyik, ami csipetnyi eleganciát kölcsönöz, ugyanakkor a szükséges árnyékot is biztosítja a szabadtéri pihenéshez.

A többcélú épületben a külső falak és a tető alapos szigetelési munkálatai, valamint az alumíniumablakok és ajtók beépítése után következhet a faburkolatok felszerelése. A belső térben gőzerővel folynak a befejező munkálatok, valamint az elektromos és a hőtechnikai szerelések. A munkálatok befejezésével modern szabadidős helyszínt biztosítanak Torda lakosai számára.

– A régi uszoda közvetlen közelében multifunkcionális sportcsarnok épül, annak átadása is nemsokára esedékes. A korcsolyapályát a központi parkban létesítik, ahol ifjúsági központot is létrehozunk. Ugyanakkor teljesen átalakul a főtér arculata, tatarozzuk az Aureliu Manea- színház épületét, a volt törvényszék épületét pedig kulturális klaszterré alakítjuk át. Ezenkívül új arculatot kap a római vár és környéke, valamint a Mihai Viteazul sírhelyénél lévő park, ahol kilátót is építenek. Mindezek mellett folytatjuk a tordai útjavításokat – részletezte Csép Leylla.

Több uniós projekt zajlik a szomszédos településen, Aranyosgyéresen is. A Kolozs megyei város polgármesteri hivatala által szolgáltatott információk szerint zajlanak a vasúti pályaudvar rehabilitációs munkálatai. Az önkormányzat szerint a beruházást követően az épület a romániai vasúti közlekedés egyik legmodernebb épülete lesz, az utasoknak biztosított szolgáltatások pedig európai szintűek lesznek. Közlik: az átfogó rehabilitációs projektet az állomás leromlott állapota tette szükségessé.

Az utóbbi évtizedekben a falak elszíneződtek, az illemhelyek higiéniája is kétséges volt, váróterem pedig gyakorlatilag nem is létezett. Közlik azt is, hogy az aranyosgyéresi vasútállomás épületét több mint 30 éve nem tatarozták. A jelenlegi beruházás értéke 3,2 millió lej körül mozog, a munkálatok befejezésének határideje pedig év vége.

Amint arról beszámoltunk, az ország több vasútállomását felújítják, a legtöbbet az Európai Unió által biztosított pénzalapokból.