Könnyítenének Ukrajna NATO-csatlakozásán

Könnyítenének Ukrajna  NATO-csatlakozásán
A NATO-szövetségesek készen állhatnak arra, hogy elhárítsanak néhány akadályt az Ukrajna tagságához vezető útból - mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter pénteken a szervezet védelmi minisztereinek tanácskozására érkezve.

Pistorius arra az újságírói kérdésre válaszolt, miszerint Washington nyitott lenne arra, hogy Kijevnek ne kelljen teljesítenie az úgynevezett tagsági cselekvési tervet, amelynek célja, hogy a szövetség gyakorlati tanácsadással és célirányos segítségnyújtással támogassa a csatlakozni kívánó országokat a tagságra való felkészülésben és a fő követelmények teljesítésében.

Ukrajna már a múlt évben jelezte, hogy nincs szüksége a cselekvési tervre, hanem közvetlenül NATO-tagságra törekszik, hiszen nagyon sok NATO-gyakorlatot átültetett már a háború során. Pistorius szerint egyre több jel mutat arra, hogy ebben a NATO tagállamok megegyezhetnek, hozzátéve, hogy ezt Németország is támogatja.

Kijev tavaly szeptemberben bejelentette, hogy gyorsított felvételre pályázik, miután Oroszország bejelentette négy ukrajnai megye elcsatolását.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár áprilisi kijevi látogatása során kijelentette, hogy Ukrajnának helye van az euroatlanti családban, később úgy nyilatkozott, hogy a csatlakozás addig nem lehet napirenden, amíg az országban háború dúl.

A szövetségesek 2008-as bukaresti csúcstalálkozójukon megállapodtak abban, hogy Ukrajna NATO-tag lesz, de ezzel kapcsolatban semmilyen határidőt vagy időpontot nem rögzítettek.

varosnapokHirdetés