Kolozsvári Woodstock és évadértékelés az operában

Mária Magdolna szerepében Covacinschi Yolanda, Jézus szerepében pedig Sipos Endre lesz látható FOTÓ: TÖRÖK ÁDÁM
A Jézus Krisztus szupersztár közelgő premierjéről és az elmúlt évadról Szép Gyula igazgató, Kulcsár Szabolcs karmester és Novák Péter rendező-koreográfus beszélt a Kolozsvári Magyar Opera emeleti előcsarnokában hétfő délután. Az évad utolsó bemutatója az a darab lesz, amelyről megjelenésekor VI. Pál pápa azt mondta: ez a mű a kereszténységhez fogja vonzani az embereket. A kolozsvári előadás egyfajta ősbemutatónak is tekinthető: professzionális, hivatalos intézmény soha nem tűzte műsorra az országban a rockoperát. Románia ismert operatörténetében mindössze kétszer került színpadra a mű, mindkét alkalommal félprofesszionális vagy amatőr társulatok adták elő. Novák és az alkotócsapat értelmezése szerint a passiójáték olyan előadás, ami bevonja a közönséget és megtartja az ember figyelmét, éppen ezért szünet nélkül játsszák majd.

– Nagyon nehéz ismert slágerművekkel versenyezni – így jellemezte a darab színpadra vitelét Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója a sajtótájékoztató elején. Az operaház vezetőjének személyesen is fontos a rockopera: egyetemista korában lett népszerű a fiatalok körében. Bár a konzervatóriumban a tanárok nem szerették se a hosszú hajat, se a rockzenét, őket semmi nem állította meg a lelkesedésben, elmondása alapján mindenki a lehető leghamarabb beszerezte a kazettát, hogy akármikor meghallgathassák a darab zenéit. 

Annak ellenére, hogy a Jézus Krisztus szupersztár 1971-es megjelenése után nem sokkal elkészült a magyar fordítás is, a kolozsvári operaház a darabot angolul tűzte műsorra. Szép Gyula megindokolta a döntést: Kolozsváron jelentős román közönség van, az operaház pedig ezt a réteget is meg akarja szólítani, bevonzani, nem csak a magyarokat.

A Kolozsvári Magyar Opera stílusához, a bel cantó-hoz képest szokatlan, eltérő a rockopera műfaja. A próbafolyamat elején fejtörést okozott, hogy a társulat művészei vajon meg tudják-e ugrani a feladatot, hogy az arányos, melódiagazdag, drámai énektechnika helyett a rockzenéhez alkalmazkodjanak. Szép Gyula úgy gondolja, most már nincs ok aggodalomra: magyarországi vendégművészek, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei és az opera énekesei mind helytálltak, idomultak a rockoperához és gördülékenyen tudtak együttműködni a próbafolyamat során. 

– Nekem fontos volt, hogy valami olyat kínáljak a társulatnak, amiben örömüket lelik – indokolta a darabválasztást Novák Péter rendező-koreográfus, aki tíz évvel ezelőtt rendezett utoljára Kolozsváron. A magyarországi művész nem titkolt célja a Jézus Krisztus szupersztárral egyfajta terápia. Szerinte a passiótörténettel szembesülni a mai világban elengedhetetlenül fontos személyiségbéli kihívás. Novák és az alkotócsapat értelmezése szerint ez nem musical, hanem passiójáték, olyan előadás, ami bevonja a közönséget és megtartja az ember figyelmét, éppen ezért szünet nélkül játsszák majd. A rendező úgy véli, Krisztus szenvedéstörténetét csak úgy lehet átélni, ha a néző egyben látja a művet, a szünet kizökkentheti az élményből. Novák Péter szerint ez az egymásnak feszülő kérdések és lemondások darabja.

A próbafolyamatra hat hét állt rendelkezésre, amely Novák Péter szerint elegendő volt, hiszen nagyon lelkes és zavarba ejtően odaadó társaság gyűlt össze erre a darabra. 

– Andrew Lloyd Webber elég szabad partitúrát készített, hogy ne csak professzionális intézményekben tudják ezt előadni – magyarázta a darab zenei vonatkozásait Kulcsár Szabolcs, a Jézus Krisztus szupersztár karmestere. A kotta légiessége sok improvizációs lehetőséget kínál a zenészeknek, kihívást okoz azonban annak a karmesternek, aki a bel canto stílusához szokott és erre képezték ki. A karmester szerint azonban a zenészekkel és az énekkarral közösen sikerült venni az akadályt. A gitárosok maguk találták ki az improvizatív részeket, figyelve arra, hogy a rockzenének és az adott jelenetnek megfeleljen. A rockzene, mint minden más zenei műfaj, egy spektrum, sok stílust és alműfajt megkülönböztethetünk. Kulcsár Szabolcs szerint ennek a darabnak a rockmuzsikája a műfaj kezdeteit dolgozza fel, vagyis mindent, ami beat, gospel és soul. A karmester úgy gondolja, a darab üzenete hasonló az 1969-es Woodstock fesztiváléhoz: legyen szeretet, béke és egység. „Legyen ez a mi Woodstockunk” – fogalmazott.

A Jézus Krisztus szupersztár premierjét május 30-án, 19 órakor telt házzal tartják. Legközelebb szeptember elsejére és másodikára válthatnak jegyet az érdeklődők a rockoperára. 

A sajtótájékoztató utolsó felében Szép Gyula igazgató értékelte a 2023–24-es évadot s néhány jövőbeli tervet is megosztott: zsúfolt, gazdag évadot tudhat maga mögött a Kolozsvári Magyar Opera, a műsor egyaránt tartalmazott klasszikus operákat, operetteket, a hagyományos újévi darabot és koncertet, valamint a legkisebbek számára a Jancsi és Juliskát. Lévén, hogysok cím található a műsoron, egyenként keveset tudják játszani a darabokat, így folyamatosan próbálni kell őket. Nyáron sincs megállás, az operaház júniusban a fővárosba utazik, hogy részt vegyen a Bukaresti Operafesztiválon, amely idén Puccini munkássága előtt tiszteleg, a társulat a ritkán játszott Fecske darabbal készül. Ősszel vendégrendezőként Vidnyánszky Attila viszi színre az Erkel Ferenc-féle Bánk bánt, karácsony előtt pedig kortárs megközelítésű Diótörővel várja az opera a közönséget.