Kolozsvári nyerte a Tűzoltótorony tervpályázatát

Kolozsvári nyerte a Tűzoltótorony tervpályázatát
Szombat délután, a Szent Mihály Plébánia tulajdonát képező, a Szentegyház utca 4. szám alatti ingatlan földszintjén hirdették ki a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Romániai Építészkamara Erdélyi Fiókja által meghirdetett, a Tűzoltótorony rehabilitálására vonatkozó tervpályázatot, amelyre 25 pályamunka érkezett.

A nyertes a Vlad Sebastian Rusu építész irodája által benyújtott terv lett. Második helyen egy bukaresti, míg a  harmadik helyen egy brassói építésziroda végzett.

Vlad Sebastian Rusu a Szabadságnak azt nyilatkozta: kolozsváriként nagy kihívás volt számára ez a tervpályázat, amely Kolozsvár egyik jelképének felújítását tűzte ki célul. A pályamunkát másfél hónap alatt készítette el Rusu és csapata, a műszaki terv kidolgozására hat hónapot kaptak. A tényleges kivitelezési munkálatok akár egy évig is eltarthatnak.

Guttmann Szabolcs építész szerint Vlad Rusu ígéretes fiatal tehetség, irodájában már több sikeres munka született. Rusu doktori dolgozatát a két világháború közötti Kolozsvár építészetéről írta. – Jó érzésű kortárs attitüddel rendelkező szakember – jellemezte Rusut Guttmann.