Célegyenesben a Tűzoltótorony restaurálása

Célegyenesben a Tűzoltótorony restaurálása
Miután a Tűzoltótorony felújítására kiírt ötletbörze nyertesét még tavaly februárban kihirdették, végre ténylegesen is elkezdődhetnek a mintegy 1,5 millió euróra becsült, EU-s pénzekből megvalósuló munkálatok: a napokban nekikezdtek az építőtelep kialakításához, a műemlék elkerítéséhez. Ez magával vonta a Szappany/Tipografiei utca érintett szakaszának a lezárását is a gépkocsiforgalom elől, illetve további forgalmi változásokkal is jár (a Széchenyi térről például nem lehet jobbra térni a Dávid Ferenc utcába).

Nem árt, ha hosszútávon hozzászokunk ezekhez a változásokhoz, hiszen az elképzelés szerint a torony felújítása után annak körzetében gyalogosövezetet alakítanának ki, így az egykori Szappany utca is sétálóutcává változik – az erre vonatkozó, a környező utcák felújítását is magába foglaló projektet még nem véglegesítették. 

Visszatérve a Tűzoltótoronyhoz, az elképzelés szerint a műemlék a Szabók bástyája mintájára városi kulturális központtá alakul. Az épületet felvonóval is ellátják, jelenlegi, üvegből készült, piramis-alakú tetőszerkezetét pedig nemcsak teljesen kicserélik, de meg is emelik két szinttel, hogy még jobb kilátást nyújtson a városra, s ezzel bekapcsolódjon a város turisztikai körforgásába. A tetőszerkezet megemelésével párhuzamosan egy nagyobb méretű rendezvényterem kialakítása is lehetővé válik, amely elsősorban kulturális programoknak fog otthont nyújtani.

A munkálatokat a struktúra megerősítésével, belülről kezdik. A kivitelező két évet kapott a teljes restauráláshoz, ám az önkormányzat reméli, hogy ennél kevesebb idő alatt is megújul a régóta elhanyagolt, használaton kívüli létesítmény.