Megnyitották a Tűzoltótornyot a nagyközönség előtt

Megnyitották a Tűzoltótornyot a nagyközönség előtt
Megnyitották a nagyközönség előtt a Szappany/Tipografiei utcai Tűzoltótornyot hétfő este: az épület nyári időszakban 10 és 18, míg téli időszakban 9 és 17 óra között látogatható.

A közel 35 méter magas torony strukturális megerősítése, a teljes homlokzatfelújítás – a kőrészekkel és a vakolat helyreállításával együtt –, a fém- és inoxelemek kombinációjából megvalósított körlépcső beépítése, a különféle egyéb inoxbevonatok kialakítása, a lift behelyezése a kivitelező Decorint feladatai közé tartozott. Annak érdekében, hogy a kilátót ki tudják alakítani, födémet kellett építeniük – korábban az épületnek ez a felső szintje nem volt bejárható. A lifttel vagy a körlépcsőn fel lehet majd jutni a födém szintjéig, és onnan nyílik meg a városközpontra nagyon szép kilátást nyújtó felső körüljáró.

A kolozsvári Tűzoltótorony első látogatói a hétfő esti megnyitáskor. Fotó: Rohonyi D. Iván

A városháza elsődleges célja az volt, hogy Kolozsvár közössége újra használatba vehesse a tűzoltótornyot, látogathatóvá tegyék, turisztikai szempontból is hasznosítsák. A felső szinten elhelyezett hatalmas tükör nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a toronyban zajló események, hanem hogy a Tűzoltótorony körüli épületek is láthatóvá váljanak. Megnyitását követően a torony kisebb kiállítások, koncertek szervezésére is alkalmas lesz.