Év végéig lezárulhat a Tűzoltótorony felújítása

Tükrös mennyezetű, nyitott kilátóról lehet majd megcsodálni a belvárost

Év végéig lezárulhat a Tűzoltótorony felújítása
Ha minden terv szerint alakul, december végére befejezhetik a Szappany (Tipografiei) utcai Tűzoltótoronynak, az egykori Takácsok tornyának felújítását – mondta lapunknak Konti Tibor, a munkálatokat kivitelező Decorint építőipari cég tulajdonos-igazgatója. Mint ismeretes, a csaknem romos állapotba került Tűzoltótorony felújítása több mint négy éve kezdődött, egy másik kivitelezővel, amellyel a városháza tavaly – többek között a munkálatok ütemével való elégedetlenség miatt – felbontotta a szerződést. A felújítási projektet újratenderezték, és az újabb kiírás nyertese januárban a Decorint építőipari cég lett, amely májusban látott neki a kivitelezői feladatoknak. Konti Tibor kérésünkre összegezte a felújítási-átalakítási munkálatok főbb lépéseit, kiemelve: a városháza elsődleges célja az, hogy Kolozsvár közössége újra használatba vehesse a Tűzoltótornyot, látogathatóvá tegyék, turisztikai szempontból is hasznosítsák.

Lekerült az állványzat a kolozsvári Szappany/Tipografiei utcai Tűzoltótoronyról, és az arra járók már megcsodálhatják a látványosan megújult létesítményt, sőt érdekes látványt nyújt majd a torony nyitott mennyezetén elhelyezett óriási tükör.

A felújítási-átalakítási munkálatokat januárban sikeresen megpályázott Decorint építőipari cég tulajdonos-igazgatója, Konti Tibor megkeresésünkre elmondta: „A Tűzoltótorony felújítási munkálatai befejezésének határideje december 15-e, és nagyon bízunk abban, hogy meg tudunk ennek felelni – esetleges csúszással csak önhibánkon kívüli, adminisztratív jellegű problémák felmerülése esetén számolunk, de vélhetőleg ilyenek sem adódnak majd” – emelte ki.

Az épület felújítására még 2016-ban írt ki pályázatot Kolozsvár polgármesteri hivatala és a Romániai Építészek Rendjének erdélyi fiókja. A kiírás győztese Vlad Sebastian Rusu kolozsvári építész irodája lett, aki korábban nemzetközi építészeti biennálét is nyert. Az ő tervei alapján alakítják át a korszerű igényeknek és az új funkcióknak megfelelően a Tűzoltótornyot, amelynek korábbi részei még a 15. században épültek, hiszen elődje annak idején az északi városfal közepe táján álló Takácsok tornya volt.

Az első tender nyertese, a korábbi kivitelező az olasz Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL volt; 2021 szeptemberében azonban a városháza felbontotta a szerződést, mivel – amint a román sajtó is többször felhívta rá a figyelmet – elégedetlenek voltak a munkálatok menetével.

Az újabb kivitelezői tender idén januárban kihirdetett nyertese a Decorint lett, amelynek nyolc hónap áll rendelkezésére, hogy a felújítást-átalakítást befejezze. Abból kiindulva, hogy a városháza kulturális-turisztikai célok betöltésére alkalmas létesítményként hasznosítaná a tornyot, tehát teljesen bejárhatóvá tennék, liftet helyeznek be, illetve új körlépcsőt is kialakítanak.

– A torony tetején kilátóra lehet kijutni, amelynek fémszerkezete egyébként már látszik most, hogy az állványzatot lebontottuk. A kilátó nyitott, a mennyezete pedig egy óriási tükör. Ennek a szerepe az, hogy visszatükrözhesse a kilátó közepén elhelyezett – a Főtéren látható modellhez hasonló – városmakettet, a toronyban zajló tevékenységeket és a Tűzoltótorony körüli épületeket – magyarázta Konti Tibor.

A Decorint tulajdonos-igazgatójának összegzése szerint feladataik közé tartozott a közel 35 méter magas torony strukturális megerősítése, a teljes homlokzatfelújítás – a kőrészekkel és a vakolat helyreállításával együtt –, a fém- és inoxelemek kombinációjából megvalósított körlépcső beépítése, a különféle egyéb inoxbevonatok kialakítása, a lift behelyezése. Annak érdekében, hogy a kilátót ki tudják alakítani, födémet kellett építeniük – korábban az épületnek ez a felső szintje nem volt bejárható. A lifttel vagy a körlépcsőn fel lehet majd jutni a födém szintjéig, és onnan nyílik meg a városközpontra nagyon szép kilátást nyújtó felső körüljáró.

Amint arról korábban beszámoltunk, a torony helyreállítása, valamint átalakítása a 10,2 millió lejes beruházás keretében valósul meg, amelyből 9,3 millió vissza nem térítendő uniós támogatás, a maradék 0,9 milliót pedig a helyi önkormányzat biztosítja. A projekt során többek között megerősítik a tartószerkezetet, az alapot és a falakat, felújítják a középkori elemeket, de mindezeket modern elemekkel egészítik ki, mint a lift, a hőszigetelt nyílászárók vagy kiállítótereknek megfelelő világítás. A városháza elképzelése szerint a torony felújítása után annak körzetében gyalogosövezetet alakítanának ki, így az egykori Szappany utca is sétálóutcává változna – ezek a munkálatok is elkezdődtek és javában zajlanak.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)