Még idén befejezhetik a Tűzoltótorony felújítását

Kilátó és korszerű körülmények vonzzák majd a turistákat

Még idén befejezhetik  a Tűzoltótorony felújítását
Kulturális és turisztikai központtá alakítaná a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a tizenötödik században épült, napjainkra elhanyagolt rommá vált Tűzoltótornyot, ennek érdekében még 2011-ben átvette adminisztrálását, 2016-ban pedig nemzetközi ötletpályázatot hirdetett meg az épület felújítására. Most már a kivitelezési munkálatok zajlanak abban a reményben, hogy év végéig be is fejezik a terv megvalósítását, jóllehet a városháza illetékesei is tudják, hogy a szerződés 2020 júliusát tűzte ki kivitelezési határidőnek. A kincses város járókelőinek feltűnhet az elkerített építőtelep, amelyet toronydaru ural. A felfordulás, a közlekedési korlátozás miatt néhányan ugyan elégedetlenkednek, mások viszont kíváncsian várják a végeredményt. A városlakók többsége aligha ismeri magát a tervet, amelynek gyakorlatba ültetésével a torony közvetlen környezete is változik, bár a Szappany utcát egy másik projekt keretében korszerűsítik.

A Tűzoltótorony az északi városfal közepe táján, a Szappany utcában, a Dávid Ferenc utca végéhez közel, a Malomárok jobb partjától néhány méternyire, az 1800-as évek nagy városfal bontásait túlélő, ma is álló torony. Régen takácsok tornyának, vásznas takácsok tornyának is nevezték, mert a takács, illetőleg a vásznat készítő takács céh gondozta és védelmezte. A torony a 15. század közepén épülhetett, viszont a takács céh 1479-ből való alapítólevele nem említi. A tornyot 1574-ben magasították ráépítéssel.

Legendás művészettörténé­szünk, Kelemen Lajos tanulmánykötete szerint a kuruc-labanc háború idején, 1704 őszén a kuruc ostrom alatt a bástya a Kőmál-tetőről, a mai Fellegvárról tartós ágyúzásnak volt kitéve. Később, a tizenkilencedik században, a város vezetősége a bástyaépületre két emeletet húzatva építette ki a tűzoltást kiszolgáló megfigyelőtornyot. Gaal Gyögy Kolozsvár a századok sodrában. Várostörténeti kronológia című kötetéből tudható meg, hogy 1874. december 1-jén az új városi tűzoltótoronyban felavatták az állandó őrséget. Ami, Asztalos Lajos helytörténész adattára alapján, az 1930-as évekig látta el ezt a fontos, de azóta sokszorosan túlhaladott, fölöslegessé vált hivatást. Jelen korunkra kiszemelt rendeltetése szerint szintén fontos közügyet fog ellátni.

A középkori elemeket modernekkel egészítik ki

A tűzoltótorony felújítására 2016-ban írt ki pályázatot Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és a Romániai Építészek Rendjének Erdélyi Fiókja, a kiírást Vlad Sebastian Rusu – Önálló Építészi Iroda pályázata nyerte meg, a kivitelező az olasz Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL lett.

A 10,2 millió lejes beruházásnak – amelyből 9,3 millió vissza nem térítendő támogatás, a maradék 0,9 milliót a helyi önkormányzat biztosítja – magába foglalja a torony helyreállítását, valamint átalakítását. A projekt során többek között megerősítik a tartószerkezetet, az alapot és a falakat, felújítják a középkori elemeket, de mindezeket modern elemekkel egészítik ki, mint lift, hőszigetelt nyílászárók vagy kiállításokhoz megfelelő világítás. 

Az átalakítást követően a turisták nemcsak a jelenlegi betonlépcsőkön juthatnak fel a 34,8 méter magas toronyba, de lift is a rendelkezésükre áll majd Vlad Rusu műépítész szerint. A torony alsó szintjére turisztikai központot terveznek, a legfelső szinten pedig kilátó kap helyet. A torony jelenlegi, üvegtetejét lebontják, helyére két, más funkciókkal rendelkező szint kerül, ezeknek fala szintén üvegből készül. Ezek a szintek kisebb méretű kulturális rendezvényeknek, időszakos kiállításoknak, minikoncerteknek, könyvbemutatóknak adnak majd otthont. A két szint tetejére pedig kilátó kerül, ahonnan kiváló rálátás nyílik a városközpontra. A kilátón egy tájékozódást megkönnyítő városmakettet is elhelyeznek, tetejére pedig óriási ­tükör kerül, hogy 360 fokban visszatükrözhesse a makettet, a toronyban zajló tevékenységeket és a környékbeli épületeket. Ám nemcsak a torony, hanem a Szappany/Tipografiei utca is megújul, viszont ez a városközpont átalakítását célzó projekt keretében, amely a Wesselényi/ Regele Ferdinand, Kornis/Emil Zola, Bocskai/Sextil Puşcariu és a Szappany utca és a Kolozs megyei prefektúrával szemben található CEC Bank előtti tér helyreállítását feltételezi.

A Románia Építészek Rendjének (OAR) elnöke, Şerban Ţigănaş műépítész azon a véleményen van, hogy a Tűzoltótornyot felkeresni szándékozó turisták a belváros nagyobb részét fogják begyalogolni, felfedezni. Olyan izgalmas kulturális és turisztikai központ van újjáéledőben, mint amilyenné annak idején a Szabók bástyája vált. A Tűzoltótorony kilátójáról pedig igazi „csemegére”, rendkívüli szelfizésre is alkalom nyílik, háttérben a városi panorámával – ígéri az elnök.