Meglátogatták a jövő tűzoltótornyát

Meglátogatták a jövő  tűzoltótornyát
Az RMDSZ által meghirdetett Örökségünk őrei program keretében a Tűzoltótornyot örökbe fogadó unitárius kollégisták tegnap tekintették meg a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és az Építészek Rendje Erdélyi Fiókja által meghirdetett, a fentebbi műemlék helyrehozatalára vonatkozó terveket.

Jancsik Gergő kollégista lapunknak elmondta: a műemlék őszi örökbe fogadása után már elkészítettek egy néhány perces filmet, amelyben a tanulók megkérdezik a kolozsváriakat, hogy mit tudnak a toronyról. Aztán decemberben interjút készítettek Dan Clinci építésszel, a tervpályázat koordinátorával, ott voltak a tervpályázat eredményhirdetésén, most pedig alaposabban is megtekintik a kiállított pályamunkákat. Tervük, hogy egy napra megnyissák a műemléket, és a legfelső szinten egy táblát helyezzenek el, amire mindenki felírhatja: hogy nézzen ki Kolozsvár?

Nagy-Betegh Kamilla XI. osztályos unitárius kollégista már tavaly is részt vett az Örökségünk őrei programban, amikor a János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulói a volt New York szállót „fogadták örökbe”. – A projektek során rengeteget tanultunk a város történelméről, építészetéről. Lehetőségünk nyílt arra, hogy megismerjük a várost – nyilatkozta a tanuló.

Solymosi Zsolt kollégiumi aligazgató érdekesnek találta azt, hogy míg tavalyi „örökbefogadásuk” alanyát, az elhanyagolt állapotban levő New York szállodát annak tulajdonosa elkezdte javíttatni, most, amikor az elfeledett Tűzoltótornyot „fogadták örökbe”, az önkormányzat tervpályázatot hirdetett meg a felújításra.

- A projekt során olyan gyerekek kerültek az építészet vagy a műemlékek bűvkörébe, akik addig vajmi keveset tudtak erről a témáról. Fontosnak tartottam, hogy eljöjjenek a fiatalok ide, mert a Tűzoltótorony restaurálása zseniális példa arra, hogy a tervpályázatnak köszönhetően nem a legolcsóbb, hanem a leghatékonyabb pályázó nyert – mondta az aligazgató.

 Az „örökbefogadott” műemlékkel kapcsolatos eseményekről film és fotó is készült, ami a facebook-on megtekinthető, és bárki like-olhatja.

A fiataloknak a Dan Clinci építész adott szakszerű magyarázatot a torony történetéről, és ismertette a pályamunkák pozitívumait.  – A szabad királyi városi rang megadása és a középkori várfal felépítése a lakosok biztonságának záloga volt. Húsz védelmi torony készült akkor. A XVI. századi tűzoltótornyot a XIX. században még egy szinttel megemelték, és csak gyanítani lehet, hogy a neoklasszicista stílusú rész Pákei Lajos munkája. 1933-tól a tűzoltótorony elvesztette funkcióját, 1957-ben egy tűzvész során leégett a belső falépcső. Az 1960-as években a beltérben egy betonépítményt helyeztek el, majd 1985-ben helyezték tetejére az üvegpiramist. Ahhoz, hogy a műemlék visszakapja turisztikai vonzerejét, feltétlenül szükség van a Szappany/Tipografiei utca gyalogosövezetté való átalakítására – magyarázta az építész. Tegnap egyébként a kolozsvári képzőművészeti líceum és az unitárius kollégium még egy osztálynyi tanulója látogatott el a záruló kiállításra.