Kispetriben beindult az élet: jó hangulat az első falunapokon

A helyi termelői vásáron a csodálatos varrottasok is előkerültek
A Szilágy megyei Kispetriben már egy ideje beindult közösségszervező tevékenységet, példás összefogást dicséri az augusztus végén megtartott falunapok sikeres lezajlása. Színes, díszes plakát hirdette az eseményt a faluban, de a világhálón is terjesztették, népszerűsítették, „hírét vitték” a gazdag programnak.

Nagyot álmodtak a szervezők, és mindent meg is tettek a cél elérése érdekében. A kicsiny falu lakói újra megmozdultak, már napokkal az ünnepség előtt takarították, javították, szépítették a kultúrotthont. 

Az első alkalommal megtartott falunapi rendezvénysorozat augusztus 29-én, csütörtök délután 6 órakor kezdődött. A református templomban zenélt a Jazz&Beyond együttes, amelynek tagjai Volker Jaeckel és Gert Anklam, a két művész több mint 15 éve játszik együtt. Először turnéznak Romániában, többek között a Jazz in The Park elnevezésű kolozsvári nemzetközi zenei rendezvény meghívottai is voltak, de majd koncerteznek Nagyszebenben, Medgyesen, Segesváron és Brassóban is. Zenei hangzásviláguk a tangó, a jazz és a világzene között helyezkedik el, de afrikai, ázsiai és amerikai koncertkörutakból is ihletődnek. A zongora és a szaxofon mellett a ritka kínai szájharmonika, a Sheng és a középkori poratív is hallható volt. Kispetri közönségének érdeklődését felkeltették, szép számmal összegyűltek a templomba meghallgatni az együttest.

Pénteken túrázással indították a napot, a lelkes túrázók a kispetri emlékműtől elsétáltak a temetőig is, és a nemrég elkészített kilátóról gyönyörködhettek Kispetri csodaszép tájában. Eközben zajlott az élet az iskola udvarán, játékos bibliai mesedélelőtt volt a gyerekeknek. Délután került sor a hivatalos megnyitóra, amelyen Gál-Máté István újra megválasztott váralmási polgármester, Topai Attila beszolgáló református lelkipásztor és Székely Örs kántor fejezték ki örömüket, hogy Kispetri él és virágzik. Ezt követően a Kolozsvári Állami Magyar Opera énekesei, Mányoki Mária, Mányoki László, Mányoki Melinda, Ádám János, Ádám Éva és Horváth Zoltán zongorista szórakoztatta az egybegyűlteket. A finom,  közösen elfogyasztott vacsora után hajnalig tartó falunapi bál vette kezdetét, a talpalávalót  a körösfői Áron és zenekara húzta.

Szombaton a helyi termelők vásárára került sor, közben pedig gyermekprogramok zajlottak: sportjátékok, vetélkedők, és az íjászatot is ki lehetett próbálni. A templomban kalotaszegi írásos varróműhelyt tartottak, ahol a falu asszonyai bemutatták az oda látogatóknak a hagyományos minta rajzolását, és a varrást is meg lehetett tanulni. Délután Albert Csilla és Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészeinek felolvasóestjére került sor. Ocskay József tartalmas, érdekes előadást tartott a falu történetéről, a régmúlt iskoláról, amelyet adományokból és kétkezi munkával igyekeznek felújítani, hogy a közeljövőben ismét hasznát tudják venni. 

Örvendetes, hogy sokan eljöttek Kispetribe, egyesek hazajöttek a falunap hírére, mert, ahogy egy régebb elköltözött falubeli viccesen megjegyezte: „Mióta elmentem, beindult a falu!”. 

B. M.

Fotók: Bús Mária, Csibi László, Reinhard Seyfarth