Kísérleti mobilitás

Kísérleti mobilitás
Júliusban került közvitára a Kolozsvár Növekedési Pólus Fenntartható Mobilitási Terve (PMUD), amely a 2016–2030-as időszakra próbál megoldásokat ajánlani a metropoliszövezet egyre fullasztóbb közúti forgalmára. A többszáz oldalas tervet brit szakemberek dolgozták ki 2014–2015-ben, és többek között 16 olyan javaslatot fogalmaztak meg benne, amelyek kivitelezése mintegy 150 millió euróba kerül, de nélkülözhetetlenek a fenntartható közúti forgalom érdekében, vagyis feltétlenül és mindentől függetlenül gyakorlatba kell őket ültetni.

A prioritások között szerepel például a belvárosi parkolási rendszer újragondolása, a kerékpárral (’motor nélküli járművel’) való közlekedés térnyerésének elősegítése, de a közszállítás fejlesztése, illetve ennek a szállítási típusnak a vonzóvá tétele is.

Ugyancsak júliusban, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal kísérleti jelleggel különsávot választott le a közszállítási járműveknek a Heltai/Cipariu és a Bocskai/A. Iancu tér közötti mintegy 300 méteres útszakaszon. Azóta nagyjából két perccel kerül többe, hogy a buszok az egyik megállóból a másikba érjenek…

Mindenek előtt leszögezem: a fenti két ténynek látszólag semmi köze egymáshoz (hiszen a PMUD-ot még el sem fogadták végleges változatában), mégis szorosan összefüggenek. Valószínű, hogy a cél az: vonzóvá tenni a közszállításban várható változásokat, anélkül hogy elvennék az egésztől az emberek kedvét.

Tévedések elkerülése végett hamar azt is leszögezem, hogy a buszsávok elkülönítése elviekben örvendetes lépés, mert azt (kellene) szolgálja, hogy a közszállítási járművek az autóknál gyorsabban haladhassanak, ami komoly érv amellett, hogy a lakosok saját személygépkocsijuk helyett inkább a közszállítást használják, ezzel élhetőbbé téve a várost. Csak hát egy dolog az elmélet, s más a gyakorlat – főként Európának ezen a tájékán. Nem csoda, hogy a nagydobra vert buszsáv-leválasztás is pont fordítva sült el. Mert hiába a külön buszsáv, ha a villanyrendőröket nem szinkronizálják… Reggeli csúcsidőben ugyan – vakáció lévén – nem „teszteltem” a buszsávot, délelőttönként viszont a helyzet nem túl rózsás. A busz megáll a Kispiac/Cipariu téri megállóban, s mire felszállnak az utasok, a stoplámpa pirosra vált (ami eddig is így volt). Zöldnél aztán egyszerre indul a busz a mellette álló hupikék Daciával, amely nyilván gyorsabb, de a katonahotel környékén az utóbbi megáll a Honvéd/Dorobanţilor utca sarkától felgyűlt autósorban, míg a busz még vígan megy tovább a külön sávon. Csakhogy pont mire az útkereszteződéshez ér, pirosra vált a lámpa… Néhány másodperc múlva elmegy mellettünk a hupikék Dacia, amelynek viszont még mindig zöldet mutat, a busz utasai pedig kénytelenek megvárni, amíg a Főtér–Mărăşti negyed felé tartó, keresztirányú forgalom is elhalad, hiszen a busz csak ezt követően kap ismét zöld jelzést. És ez még a jobbik eset, mert ha a buszunk előtt van egy 46B jelzésű másik busz is, akkor két zöldet kell kivárni: mire ugyanis a 46B bekanyarodhat jobbra, a lámpa megint pirosra vált…

Persze, az első ilyen eset után még csak legyintettem: kísérleti jelleg, hát nem lehet egyből tökéletes, de majd újragondolják, beállítják, szinkronizálják a stopokat. A második után még reménykedtem. Most már arra várok, mikor jelentik be, hogy milyen tökéletesen bevált a különsáv bevezetése, a sikeres kísérlet pedig feljogosítja a városházát arra, hogy további ilyen kísérletekkel örvendeztesse meg a kincses város buszozni (még) akaró lakóit. Azt már hozzá se teszem, hogy egyébként a buszok és trolik a következő, azaz Bocskai téri megállóból kijövet 90%-ban „telibe találják” az újabb stoplámpát is, majd miután végre a troli kifordul a Kossuth Lajos/21 Decembrie útra, szintén pontosan előtte vált pirosra a Postakert/Cuza Vodă utca sarkánál lévő villanyrendőr is…

Ilyenformán sajnos eleve fenntartásaim vannak az egész közvitára bocsátott mobilitási tervvel, és előre félek, hogy azt a 150 millió eurót (ha egyáltalán sikerül előteremteni) hogyan fogják felhasználni: tényleg megoldják vele a problémákat, vagy csak látszólag pipálnak ki egy tételt a teendők listájáról. Mint ahogy kipipálták a biciklikölcsönző-rendszert úgy, hogy a kölcsönzők egy része még nem üzemel és a tervezett bicikliutakkal is hadilábon állnak. Vagy, mint ahogy átvették a buszjegyautomata-rendszert úgy, hogy a készpénzes fizetés nem működik rajtuk (egyszerűen le van ragasztva a készpénz-átvételre szolgáló nyílás) és a buszokba szerelt jegycsípők folyamatosan meghibásodnak, így vissza kellett szerelni a mechanikus lyukasztókat is.

Ilyen előzményekkel találhatnak ki bármilyen okos dolgot a brit szakemberek, nagy elvárásaim nincsenek a PMUD-dal. A kirakatban persze jól fog mutatni, de a busz attól még nem fog gyorsabban közlekedni.

De legalább lassúbb ne legyen!

 

 

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
Máskép(p)
Máskép(p)
Nézem a Béke (egykor Szentgyörgy, ma Lucian Blaga) tér és környékének korszerűsítésére vonatkozó tervrajzokat, látványterveket, és kettős érzés kerít hatalmába. Egyrészt, be kell vallanom, hogy tetszik az elképzelés, sokkal szebb – és talán csendesebb is – lenne a város e része, ha az elképzelések megvalósulnak. Másrészt aggódom: milyen lesz például a Jókai/Napoca utca két sávosra szűkítve, ha a mostani három sáv is bedugul csúcsidőben?
Máskép(p)