Kirándulás, bringa, túrós puliszka a Kós-túrákon

Kirándulás, bringa, túrós puliszka a Kós-túrákon
Hétfőn 13 óráig lehet még jelentkezni az augusztus 18-i, szombati Kós-túrákra. Gyalogosan, illetve biciklin könnyű, közepes vagy nehéz túrákon járhatjuk végig azt a vidéket, amely Kós Károly alkotói hátteréül szolgált. A célban pedig túrós-tejfeles-tepertyűs puliszkával várnak.

Már csak néhány napig él a regisztráció lehetősége az augusztus 18-án sorra kerülő 15. Kós Károly Gyalogos Emlék- és Teljesítménytúrákra és a 4. alkalommal szervezett bringatúrákra. A Kolozsvártól Sztánáig vezető festői úton bebarangolhatjuk azokat a tájakat, amelyek Kós számára az alkotói hátteret jelentették, alkotói egyéniségét formálták, és ahol igazán otthon érezte magát. A 10, 25 és 55 km-es gyalogos túraváltozatok közül a 25 km-esek kiegészültek egy Zsobok–Szentimrei villa rövidítéssel. A 60, 40 és 25 km-es kerékpáros útvonalak mellett újdonság a 35 km-es, amely a 25-ös gyalogtúra útvonalát követi. A túra során az építész Kós Károly pályafutása kezdeti (1907–1914), egyben legizgalmasabb és legtermékenyebb alkotói időszakának három jelentős művét tekinthetjük meg: a Kakasos templomot a kolozsvári rajtnál, illetve a Szentimrei-villát és a Varjúvárat Sztánán, a célnál.

A Gy55-ös túra a Kakasos templomtól indul 6.30–7 óra között, Gy25A a Sztána vasútállomástól 8.30–9.30 óra között, a Gy25B Sztána református templomától 8.45–10 óra között, a Gy10 Sztána vasútállomástól 8.30–9.30 óra között. A Gy25-ös túrákhoz idéntől kapcsolódik egy-egy 20 km-es változat is, amelyek szintideje 1-1 órával rövidebb a 25 km-esnél. Újdonság még a közepes nehézségűnek minősített 35 kilométeres kerékpáros túra, amely a 25 kilométeres gyalogtúra útvonalához kapcsolódik.

A nevezési díj a gyalogtúrák esetében 50 lej, a kerékpáros túrákra 40 lej, EKE-tagok, egyetemisták, nyugdíjasok, 14 évesnél idősebb kiskorúak igazolvány bemutatásával kedvezményben részesülnek, a 14 évesnél fiatalabb gyermekek nevezési díjat nem fizetnek, de részvételük feltételekhez kötött, erről bővebb tájékoztatást találnak a túrák honlapján. A honlap rendkívül részletes tájékoztatással szolgál az indulásról, útvonalakról, a túrák során érintett településekről, részvételi feltételekről, megközelítési lehetőségekről, szintidőkről, arról, hogy a szervezők milyen segítséget biztosítanak a túrázóknak, de a túrák térképeit is letölthetjük, valamint az internetkapcsolat és térerő nélkül is használható okostelefonos GPS-alkalmazást. A túrákat az EKE Kolozsvár 1891 szervezi. Az egyesület a nevezési díjak 5%-át a diabéteszes, reumás és onkológiai betegségekkel élő gyerekek számára ingyenes élményterápiás táborokat szervező Yuppi Tábormozgalom Egyesületnek ajánlja fel.

varosnapokHirdetés