Kinek jó az előrehozott választás?

Kinek jó az előrehozott választás?
Eddig sem kimondottan a kiszámíthatóságáról volt híres a román politika, de most, két héttel a Dăncilă-kormány megbuktatása után és két szűk héttel az elnökválasztás előtt a megszokottnál is nagyobb a zűrzavar. Afféle lökött Halloween-parti, Ludovic Orban fehérre meszelt arccal járja a pártszékházakat cukorka helyett támogatásért kuncsorogva, de ott kísért a parlament sötét zugaiban is, ahol a PSD-ben “csalódott”, “meghasonlott” (értsd: pártjukat elárulni hajlandó) szocdem politikusok lapulnak. Mindeközben Dăncilăék a töklámpás sejtelmes fényénél épp a PSD-s polgármesterek zsebét tömik a fejlesztési alapokból, amíg van honnan. Vagyis hát csomagolnak - a leköszönő kormányokra jellemző alapossággal.

Romániában még mindig nem tudni, ki a kormány, és ettől Brüsszel is ideges. Dăncilăék már nem, Orbanék még nem illetékesek sokmindenben. Ha a PSD dönt is a román főbiztos-jelöltről, a PNL, amennyiben a kabinet a héten hivatalba lép, megtagadhatja azt.

De nem lép. A legvalószínűbb az a koreográfia, miszerint a szocdemek bojkottálják az ülést, a testület így nem lesz döntőképes. Hogy ebből a patthelyzetből hogyan lehet tovább lépni, nem világos, hosszú alkotmányjogi vitát jósolnak a szakértők. Addig is a PSD azt a látszatot keltheti, hogy ereje teljében van még mindig, hiszen az ellenzéki összefogásnak sem sikerül kimozdítania őt a Victoria palotából. Pontáék kiélvezhetik a pillanatot, hogy támogatásuk nélkül nincs meg a kománycsináló többség. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) most még hangosabban követelheti az előrehozott választásokat, mint egyedüli üdvözítő megoldást, ezzel azt a látszatot keltve, hogy lám, sokkal magabiztosabb, mint amennyire jelenlegi parlamenti súlya felhatalmazza, nem fél a megmérettetéstől. A liberálisok is kapnak a helyzeten, most legalább egy jó egészségeset gyalázkodhatnak Pontáék és a PSD rovására, mert lám, a Pro Romania mégiscsak a szocdemek szekerét tolja.

Egyszóval a bizalmi szavazás minden párt számára jó alkalom, hogy lejtsen egy táncot szavazótábora előtt az elnöki kampány teljében, kár és vétek lett volna egy ilyen show-t kihagyni. Aztán persze győz a “ráció”, mert ugye a politika kompromisszumok sora, a közjó érdekében mindenki enged egy kicsit, valakinek ugyanis elő kell terjeszteni a költségvetést, szét kell osztani a pénzt. Nagyon valószínű tehát, hogy második nekifutásra megválasztják az új kormányt, nehogy a végén mégiscsak az előrehozott választásokig fajuljon a dolog, ami még azoknak sem váltaná be reményeit, akik a leghatározottabban követelik azt.    

Mind a liberálisok, mind az USR-sek támogatottsága felszálló ágban, és ha Orban vagy Dan Barna nem tesz valami igazán nagy badarságot, ez a trend megmaradhat jövő novemberig. A liberálisok igyekeznek majd csak kicsit kormányozni, hogy senkinek se fájjon, ha meg gondok akadnak, azt méltán lehet a meggondolatlan PSD-re kenni. (Még egy darabig…) Az USR ázsiója- elméletileg - még csak most van igazán növekvőben, vadonatúj párt, szégyellni való múlt nélkül. Sőt, az egyedüli érdeme az, hogy nincs múltja. “Tiszta”, bármit is jelentsen ez minálunk, ami fontos hívó szó a politikától elfordulók körében. Persze szégyellni azért itt is van mit, Dan Barna Rise project-es leleplezése rövid idő alatt két százalék mínuszt eredményezett neki, mint elnökjelöltnek, és ennek kihatása lesz pártjára is. Szóval bolondok lennének most választásokat kiprovokálni, ha jövőig még hozzácsaphatnak támogatottságukhoz valamennyit. (Mondom, jó esetben…)

Nem megoldás az előrehozott választás maguknak a szociáldemokratáknak sem. Ha ez az alternatíva, akkor talán inkább megszavazzák saját kormányuk leléptetését, minthogy ebben az állapotban csapjon le rájuk a ménkő.  És végképp nem érdeke az előrehozott választás a mérleg nyelve szerepében tetszelgő Victor Pontának, aki a romániai baloldal újraszervezésére, pontosabban a több sebből vérző, talajt vesztett PSD visszaszerzésére, újracsomagolására tette fel politikai karrierjét. Bár neki igazán egy padlón heverő PSD a jó alap, azon túl viszont időre van szüksége, hogy ezt a csődtömeget versenyképessé tegye. (Ha tényleg tudja.) A szocdemeknek különben pont olyan ambiciózus, minden hájjal megkent vezetőre van most szükségük, mint amilyenné Pontát érlelték az elmúlt esztendők, a kereslet hamar találkozhat a kínálattal.

Átalakulóban a román politika, ennek előszele ez a mostani kormányválság is. A túlélésért folytatott harc átrajzolja az erőviszonyokat. Szép lassan, de biztosan a Barnák és a Ponták világa jön el a még mindig kísértő, de már ártalmatlan Dragneák, Băsescuk vagy a célt vesztetten bolyongó Călin Popescu Tăriceanuk helyébe - hogy továbbra is a Halloween-fílingnél maradjunk.