Két könyv, egy kanapé

Online mutatták be Alfonsín Gergely Edó új köteteit

Két könyv, egy kanapé
Otthonos hangulatban, a háttérben néha fel-felbukkanó macskával, egy „agyonnyűtt konyhai kanapén” beszélgetve mutatták be Alfonsín Gergely Edó frissen megjelent köteteit, az Izgemozga című meseregényt és a felnőtteknek szóló Napfordulók című könyvet. Az online közvetített beszélgetésen Apai Emese múzeumpedagógus és művészeti műhelyvezető kérdezte a szerzőt és fiát, Sütő Gergely Márkust, aki a gyermekkönyvet illusztrálta.

A beszélgetés kezdetén a meseregény alkotói folyamatával kapcsolatban a szerző elmesélte: a történet 2013-ra nyúlik vissza, amikor egy meghatározó élmény következtében – ami egyébként elolvasható a könyv hátlapján – mindössze huszonnégy óra alatt íródott meg az Izgemozga. Az eleinte szájjal mesélt, improvizált történetből először kialakult egy mesefolyam, amely végül könyvméretűre nőtt.

„Annyira kedves volt ez nekünk és annyira hozzánk tartozott, hogy talán soha nem voltam még mesével ilyen önző: nem akartam odaadni senkinek és még megmutatni sem, egyszerűen nem jött, hogy ezt könyvként lássam” – fogalmazott a szerző azzal kapcsolatban, hogy a meseregény sokáig kötet formájában kiadatlan maradt, amihez később a nyomtatási költségek előteremtésének és a megfelelő illusztrátor megtalálásának nehézségei is hozzájárultak.

Végül az Ábel Kiadó részéről Szikszai Ildikó igazgató támogatása és különféle anyagi hozzájárulások tették lehetővé, hogy a meseregény fizikai formát öltsön. Szikszai Ildikó ötlete volt az is, hogy a kötetet illusztrálhatná a szerző fia, a 12 éves Márkus, aki a történetben társszerzőként, beszélgetőtársként is jelen van, hiszen a dőlt betűs részek a könyvben az ő közbeszólásait tartalmazzák anyja alkotói folyamatába. „Ez a kettőnk életéből született mese” – fogalmazott a szerző.

A tizenkét fejezetből álló regény során megismerkedhetünk a férfi és a nő útjával Izge királykisasszony és Mozga lovag történetén keresztül. A mesében jelen van a jó és a rossz harca, a király igazmondó bolondja, Copfmók, a táltos ló, a tündérek és még a sárkány is, akivel a hős lovag megküzd. „Ez gyermekek és felnőttek számára egyaránt izgalmas mese” – emelte ki Alfonsín Gergely Edó.

Az est második könyve volt a Napfordulók, amely az Utazások énen innen és az énen túl alcímet kapta és a szerző elmúlt tíz évben különféle felületeken közölt írásait, publicisztikáit, verseit és interjúit tartalmazza. „Egyre nehezebb összhangban lenni azzal, ami van. Egyre nehezebb reggel felkelni, este lefeküdni. Nyáron dolgozni, télen pihenni. Fiatalon beleereszkedni az aktív, felelősségteljes életbe, öregen visszavonulni és elcsendesedni. (...) Ezért a Nap évente kétszer egy-egy fontos fordulattal siet a segítségünkre” – olvasható a kötet előszavában, az írásokat pedig ennek megfelelően a Téli napfordulók és a Nyári napfordulók című fejezetekbe rendezték hangulatuk, nehézségük, emészthetőségük szerint.

„A könyv egyes írásai segítséget nyújthatnak az olvasóknak, hogy kimondásra kerülhessenek bizonyos tabutémák, fel nem vállalt fájdalmak, bánatok. Remélem, hogy olyan könyv, ami közelebb viszi az embereket önmagukhoz is és egymáshoz is” – fogalmazott a szerző, ehhez pedig Apai Emese hozzáfűzte: „Azért olvasunk téged, mert nehéz és, mert rengeteg kérdést és választ találunk saját életünkre vonatkozóan az írásaidban.”

(A borítókép forrása Alfonsín Gergely Edó Facebook-oldala)