Milyen könyveket vásároltunk decemberben?

Milyen könyveket vásároltunk decemberben?
Kétségtelen, hogy évtől, ünneptől, kortól és nemtől függetlenül a könyv még mindig az egyik legjobb választás, ha ajándékozásról van szó, így karácsony közeledtével rendszerint ajánlások, megérzés – és néha borító – alapján igyekszünk kiválasztani szeretteinknek a legmegfelelőbb olvasnivalót. A decemberben legkeresettebb, sikerlistás könyvekről a kolozsvári Gaudeamus könyvesbolt vezetőjét, Weghofer-Vad Ernát és az Ábel Kiadó igazgatóját, Szikszai Bóné Ildikót kérdeztük.

A Gaudeamus könyvesboltban az erdélyi kiadványok közül Szántai János Szálloda című könyvét, Mărcuțiu-Rácz Dóra Már minden nő hazament című első verseskötetét és Orbán Balázs Utazás Keleten című könyvét keresték a legtöbben. Népszerű volt továbbá a Magnebéhat novelláskötet Borcsa Imolától, a Kriterion által kiadott Magyarok Romániában (1990–2015) című könyv, valamint a Címtelen föld. Fiatal erdélyi metamodern líra című antológia is. Weghofer-Vad Erna elmondása szerint kicsit háttérbe szorultak a súlyos történelmi kiadványok és a nagy képes albumok, a vásárlók inkább a rövidebb, könnyedebb olvasmányok felé fordultak.

A magyarországi kiadványok közül nagy sláger Böjte Csaba Füveskönyve és Dragomán György Főzőskönyve is. A könyvesbolt vezetője kiemelte: hosszabb távon a Kossuth kiadónál megjelent női regény-monográfiák nagyon népszerűek, mint például az Alma Mahler, Bécs múzsája vagy a Coco Chanel és a szerelem illata. Edith Eva Eger Az ajándék című könyve és az orosz irodalom is meglepően keresett volt az olvasók körében, valamint ismét népszerű a zsidó-téma: Antonio Iturbe Az auschwitzi könyvtáros vagy Heather Morris Az auschwitzi tetováló című kötete is kelendő volt. Az eladási sikerlistán Tompa Andrea, Szilágyi István és Ugron Zsolna könyvei továbbra is kiemelkedő helyet foglalnak el.

Gyerek-vonalon a Bogyó és Babóca sorozat verhetetlen, de újra divatba jöttek a régi klasszikusok, mint Pom-Pom, Erich Kästner ifjúsági regényei és Fekete István állattörténetei is. A kicsit idősebb gyerekek körében a Leiner Laura regények a menők, vagy a Szent Johanna Gimi sorozat és természetesen továbbra is népszerű Harry Potter, Percy Jackson vagy az Egy ropi naplója.

A további kategóriákban keresett volt még Almási Kittitől a Ki vagy te? vagy a korábbi Bátran élni, valamint Bagdy Emőke kötetei, Jared Diamondtól a Háborúk, járványok, technikák és David Attenborough Egy élet a bolygónkon című nagysikerű könyve is. Weghofer-Vad Erna szerint némi változás ugyan megfigyelhető a közízlésben, de összességében nem igazán tér el az elmúlt években tapasztaltaktól.

Szikszai Bóné Ildikó elmondása szerint az Ábel Kiadónál, ahol könyvforgalmazással is foglalkoznak, a legnépszerűbb felnőttirodalmi kötetek között volt Alfonsín Gergely Edó Napfordulók és Demény Péter Villámvignetták című kötete, valamint általában a kortárs magyar írók – Dragomán György, Barabási Albert László, Tóth Krisztina, Tompa Andrea – könyveit is sokan keresték. A gyermekirodalom területén kiemelkedő érdeklődés mutatkozott Alfonsín Gergely Edó Izgemozga című kötetéért, de népszerűek voltak a Rumini-könyvek, a Harry Potter-könyvek, valamint Csukás István, Lázár Ervin, Berg Judit és Leiner Laura kötetei.

Kolozsváron leginkább házhoz szállították a vásárlók által kiválasztott könyveket, de volt, aki személyesen vette át az előkészített könyvcsomagokat. Az online-rendelések esetében futárszolgálattal vagy postán juttatták el a kiadványokat, érkezett rendelés például Brassóból, Bukarestból, de Galacról is, jegyezte meg érdekességként Szikszai Bóné Ildikó.

(Fotó forrása: Getty Images)