„Minden megvásárolt könyv egy munkahely fenntartásában segít”

Kolozsvári kiadói helyzetkép: pályáznak, terveznek, reménykednek

„Minden megvásárolt könyv egy  munkahely fenntartásában segít”
A hetek óta tartó kijárási szigorítások következtében leggyakrabban a négy fal között kell elfoglaltságot találnunk, így jó esetben a megszokottnál több időnk jut olyan tevékenységekre is, mint például az olvasás. Ha az elmúlt időszakban kezünkbe vettük kedvenc könyvünket vagy belelapoztunk egy addig ismeretlen kötetbe, vajon eszünkbe jutott-e, hogy mi történik most a könykiadókkal? Milyen hatással van tevékenységükre a jelenlegi helyzet és hogyan birkóznak meg a napi teendőikkel? Körképünkből kiderül, hogy az Idea Könyvtér, valamint a Koinónia, a Kriterion és Ábel Kiadók működtetése milyen alternatív megoldások és változtatások bevezetését igényelte a kialakult helyzetben. A könyvesboltok ugyan bezárni kényszerültek, de a nyomdák munkája nem állt le, így továbbra is számíthatunk új kiadványokra. Az olvasók pedig azzal segíthetnek, ha lehetőségük szerint vásárlással támogatják a kiadókat.

(Borítókép: Egy ideig nem válogathatunk kedvünkre a könyvstandokon. Fotók forrása: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét)

Az Idea Könyvtér 2014 óta az erdélyi magyar kiadványok gyűjtőhelye, működése pedig az Exit Kiadó nevéhez köthető. Nagy Péter, a kiadó igazgatója megkeresésünkre elmondta: az Idea cégcsoport nyomdája jelenleg is teljes gőzzel dolgozik, de a könyvesboltot be kellett zárni, és a kiadó munkatársai is otthonról dolgoznak a kialakult helyzet miatt. Jelenleg az online eladást igyekeznek fejleszteni és erősíteni, valamint a napokban a Communitas-pályázat leadásával foglalkoztak, amellyel kapcsolatban optimisták. Az igazgató kiemelte: a nyomdában van jelenleg a Megsebzett Kolozsvár című kötet, amely Szabó Dénes fotóira épülve a város 1944-es bombázását dolgozza fel. Reményeik szerint jövő hét végétől már elérhető lesz az új kiadvány, amelyet online megvásárolhatnak az olvasók.

Azt, hogy az Ideánál nem állt meg az élet, az is bizonyítja, hogy a napokban Magyarországra szállítanak két raklapnyi kiadványt, amelyek heteken belül két üzletláncban és egy online felületű webáruházban is elérhetővé válnak. „Ez számunkra nagy áttörés, hiszen eddig csak pár könyvesboltban és pár címmel voltunk jelen Magyarországon” – tette hozzá Nagy Péter. Emellett a könyvesbolt szükségszerű bezárását követően az Idea Könyvtér kiadó- és kiadvány-népszerűsítő kezdeményezést indított Facebook-oldalán, amelynek célja, hogy életben tartsák az érdeklődést és felhívják a figyelmet az általuk képviselt erdélyi könyvekre.

A kialakult helyzetre való tekintettel most már Kolozsvár területén is kiszállítják a megrendelt könyveket, amelyeket Nagy Péter személyesen és a megfelelő távolság betartásával visz házhoz. „Az olvasás által az emberek segíthetik az erdélyi magyar kiadókat a megmaradásban. Arra gondoljanak, hogy minden egyes megvásárolt könyv egy munkahely fenntartásában segít. Legyen szó a könyvelő munkájáról, a szerkesztőéről, a korrektoréról vagy a könyvesbolti üzletvezetőéről – emelte ki az igazgató, hozzáfűzve: bár látszik a növekedés az online felület eladásaiban, de korántsem éri el a bolti értékesítés mértékét.

„Azért pályázunk, mert tervezünk és azért nem állítottuk le a munkát a nyomdában sem, mert terveink vannak. A könyvek meg kell jelenjenek, az elkezdett projekteknek pedig haladniuk kell tovább. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy próbáljon meg előremenni, betartva minden szükséges óvintézkedést” – tanácsolta Nagy Péter.

Használjuk fel bölcsen az időt

A kilencvenes évek elején alapított Koinónia Kiadó részéről Szilágyi D. Szabolcs igazgató nyilatkozott lapunknak, aki elmondta: jelenleg az otthonról végzett munka harmadik hetében járnak és sok időt fordítottak arra, hogy a megfelelő működés érdekében megszervezzék az elkövetkezendő időszakot. A Szélső/Mărginaşă utcai könyvesboltjuk ugyan még nyitva van hétköznaponként, de arra biztatnak mindenkit, hogy amennyiben lehetséges, válasszák az online rendelést és a házhoz szállítást.

A járványt megelőző beszerzésnek köszönhetően jelentős könyvkészlettel állnak az olvasók rendelkezésére. A kiadó munkatársainak foglalkoztatását is sikerült úgy megoldaniuk, hogy senki se maradjon jövedelem nélkül. Bár az otthonról történő munkavégzés nem szokatlan a Koinóniánál, Szilágyi D. Szabolcs elmondása szerint a jelenlegi helyzet mégis nagy változásokat hozott, hiszen a csapat munkakultúrájába beletartoznak a közös ebédek, a születésnapok megünneplése és a közös áhítatok is.

Vezetőként fontos feladatának tartja a munkatársi közösség fenntartását a jelenlegi helyzetben is. „A kijárási tilalom idején fokozottan lényeges, hogy odafigyeljünk a a kapcsolatokra, keressük egymás társaságát, még ha virtuálisan is. Ezért minden kedden és csütörtökön videókonferenciát tartunk a kollégákkal, ahol nemcsak az elvégzett és elvégzendő feladatainkról, hanem arról is beszámolunk egymásnak, hogyan zajlik az életünk a négy fal között” – tette hozzá.

A kiadó igazgatója azt is elmondta, hogy a járvány berobbanása szinte egyik napról a másikra húzta át az Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték tervét, valamint a májusi vásárok és rendezvények megszervezését is, amelyeket így az őszi hónapokra kell átütemezniük. Szilágyi D. Szabolcs hangsúlyozta: ezeknek az eseményeknek a szükségszerű lemondása az erdélyi kiadók, könyvkereskedők számára anyagilag is komoly érvágást jelent. A Koinónia éves könyvkiadási terve is karcsúsításra szorul: lesznek olyan címek, amelyekről le kell mondaniuk vagy jobb esetben későbbi évekre halasztaniuk a kiadásukat.

„Hiszek abban, hogy a könyv képes a bezártság és magány állapotában is olyan távlatokat nyitni, amelyeket a film, az internet, a különféle szociális hálók valószínűleg nem. Használjuk fel bölcsen azt az időt, amit ez a járvány felszabadított számunkra” – fogalmazott a kiadó igazgatója.

„Sok fejlődésen mentünk már át”

Az öt évtizede működő Kriterion Könyvkiadó jelenlegi helyzetével kapcsolatban az igazgató, H. Szabó Gyula úgy fogalmazott, hogy bár alkalmazkodniuk kellett, de nem rendítette meg működésüket a járvány. A többi kiadóhoz hasonlóan ők is a Communitas-pályázatra koncentráltak az utóbbi időben, az igazgató szerint pedig elképzelhető, hogy az eddigi évekhez képest csökkenni fognak a megítélt összegek. Nem titok ugyanis, hogy a járványhelyzetre létrehozott krízisalapba elsősorban a kultúrától és az oktatástól megvont pénzek kerülnek.

A kiadó életéből hiányoznak az elmaradt könyvbemutatók, a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéthez hasonló események és a közönséggel való találkozások is. H. Szabó Gyula elmondása szerint azonban a nyomdák munkája nem állt le, így nemrég küldtek le egy ígéretes Teleki Sámuel-kötetet, Király László műfordítói kötete pedig már el is készült.

„Mi mindig abban hiszünk, hogy életben tartható a nyomtatott könyv is a maga keretei között, de tudatában kell lennünk annak, hogy a digitális olvasás lesz a következő évtizedek középpontjában. Sok fejlődésen mentünk már át, ez pedig korántsem tartozik a kellemetlenebbek közé, egyszerűen meg kell szoknunk. Biztosíthatom az olvasókat, hogy lesznek új könyveink az elkövetkező időszakban is, amelyeket fellapozhatnak ilyen vagy olyan formában” – jegyezte meg H. Szabó Gyula.

A munka nem állt le

Az egyik legnagyobb romániai magyar tankönyvkiadó, az Ábel Kiadó vezetősége nem kényszerül home office-ban dolgozni, hiszen férj és feleségként nem jelent veszélyt számukra bemenni a munkahelyre nap mint nap. Szikszai Bóné Ildikó és férje, Szikszai Attila évtizedek óta dolgoznak a szakmában, maga a kiadó pedig 2000-ben indult útjára. Megkeresésünkkor sok más kiadóhoz hasonlóan a közeledő határidők miatt elsősorban a Communitas-pályázatokat véglegesítették, de ezzel párhuzamosan jelenleg is zajlanak náluk a tankönyvrendelések. Szikszai Attila úgy fogalmazott, hogy a munka nem állt le, hiszen a folyamatban lévő projekteket működtetni kell tovább. A kiadó honlapján közben rendszeresen érkeznek a kiküldésre váró rendelések, amelyeket a jelenlegi helyzetre való tekintettel most már Kolozsvár területén is házhoz szállítanak. Ez újításnak számít, eddig ugyanis a kolozsváriak személyesen tudták megvásárolni a könyveket a kiadó épületében, de a kijárási tilalom miatt egyszerűbbé vált a váro­son belül eljuttatni a megrendelő lakcímére a kiválasztott könyveket.

Szikszai Attila kiemelte, hogy a tilalmak sajnos a kulturális rendezvények és könyvvásárok sorsát sem kímélték. Biztosan elmarad ugyanis a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét és a Szent László Napokra első alkalommal tervezett könyvvásár is. A Kolozsvári Magyar Napok rendezvényeinek megtartása is kérdéses még, ám ezzel kapcsolatban az augusztusi időpont miatt a kiadók vezetői még bizakodók.

A könyvesboltok bezárása mellett sajnos az is problémát jelent, hogy a magyarországi terjesztők nem hoznak be könyveket Romániába a kialakult helyzet miatt, így csak a raktáron lévő készlet erejéig tudják kiszolgálni az olvasókat. „Ha lecsökkennek a rendelések vagy kimerül a könyvkészlet, akkor mi is be kell szüntessük az aktivitást mindaddig, amíg újra nem indulhat a könyvbeszerzés” – tette hozzá Szikszai Attila. Az olvasóknak pedig azt üzeni: „Rendeljenek könyveket a különféle honlapokról – Ábel Kiadó, Idea, Koinónia, Kriterion, Kreatív Kiadó – hiszen itt az ideje annak, hogy az elmúlt évek mulasztásait bepótolhassák az olvasás terén.”