Kelemen Hunor: nem zárható ki „meglepetésjelölt” sem a NATO élére

Klaus Iohannis és Mark Rutte verseng a NATO főtitkári tisztségéért

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) maradéktalanul támogatja Klaus Iohannis államfőt abban a célkitűzésében, hogy megpályázza az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) főtitkári tisztségét; ezáltal Klaus Iohannis a NATO első kelet-európai főtitkáraként vonulhatna be a történelembe – írta ki közösségi oldalára Nicolae Ciucă szenátusi elnök, a PNL elnöke kedden, az államfő ez irányú bejelentését követően.

Az Agerpres hírügynökség szerint Nicolae Ciucă a PNL bukaresti székhelyén tett sajtónyilatkozatában kifejtette: a mai kényes geopolitikai helyzetben ezt a pozíciót olyan nyugatbarát vezetőnek kell betöltenie, aki Kelet-Európában töltött be magas közjogi méltóságot.

A PNL elnöke szerint Románia olyan megbízható partner a NATO keretében, amely csatlakozása óta, húsz éve betartja vállalt kötelezettségeit, és a román hadsereg is szerepet játszik a védelmi szövetség kötelezettségvállalásainak megvalósításában.

Júliusban Washingtonban döntenek

Az újságírók kérdésére, hogy Klaus Iohannis milyen esélyekkel indul ebben a versenyben, Ciucă így válaszolt: „bármelyik jelölt esetében konszenzusra van szükség, ezért minden jelölt érvekkel fog előállni”. Az országok saját meggyőződésük, érveik alapján állnak majd egyik vagy másik jelölt mellé, de a végső döntést az idén júliusban Washingtonban tartandó NATO-csúcson hozzák majd meg a szövetség vezetői – tette hozzá a politikus.

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor kedd este azt nyilatkozta, nem számít meglepetésnek Klaus Iohannis államfő bejelentése. Ugyanakkor, szerinte, nem zárható ki, hogy harmadik főtitkárjelölt is bejelentkezik. 

Az RMDSZ elnöke a TVR Infónak nyilatkozott erről. Szerinte várható volt, hogy Iohannis előbb-utóbb elmondja az embereknek, milyen tervei vannak az államfői megbízatásának lejárta utáni időszakra. 

Kelemen Hunor hozzátette: az elkövetkezőkben tárgyalások várhatók, tekintve, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök és Klaus Iohannis személyében „két erős jelölt van” a NATO-főtitkári posztra.

A tagállamoknak konszenzusra kell jutniuk

„Három-négy ország már bejelentette, hogy támogatja Mark Ruttét. Lássuk, kik lesznek Klaus Iohannis támogatói, de mivel a főtitkár megválasztásához konszenzusra van szükség, tárgyalások várhatók” – magyarázta az RMDSZ elnöke. Emlékeztetett, Törökország, Bulgária és Magyarország bejelentette, nem támogatja Mark Ruttét abban, hogy a NATO következő főtitkára legyen. Kelemen Hunor szerint két erős jelölt esetén az is előfordulhat, hogy feltűnik egy harmadik, és a „meglepetésjelölt” körül alakul ki konszenzus.

Az RMDSZ elnöke beszélt arról is, hogy a NATO leendő vezetőjének rátermett, kiegyensúlyozott személynek kell lennie, aki tud tárgyalni, jól kommunikál, az eltérő nézeteket valló emberek között is képes konszenzust teremteni. „Klaus Iohannis rendelkezik ezekkel az adottságokkal, az más kérdés, hogy olykor jobbra jelzett és balra ment. De szerepe volt bizonyos koalíciók létrehozásában és vetett véget koalícióknak” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Amint arról beszámoltunk, Klaus Iohannis államfő kedd délután bejelentette, úgy döntött, hogy versenybe lép a NATO főtitkári tisztségének betöltéséért.

„Románia nevében vállalom ezt a jelölést” – mondta Iohannis a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Kedden a Cotroceni palotában Iohannis azt mondta: a két évtizede NATO-tag Románia nevében, országa teljesítményére és saját tízéves államfői tevékenységének tapasztalataira alapozva pályázza meg a védelmi szövetség főtitkári tisztségét.

Iohannis: jogos lenne a vezetői szerepvállalás

Az elnök bejelentésében egyebek mellett arra hivatkozott: a „gyökeres változásokon átment, kiszámítható és megbízható szövetséges Romániának” jogos törekvése, hogy nagyobb szerepet vállaljon az euroatlanti struktúrák vezetésében, és a NATO-t is a szövetség egészének érdekeit szolgáló döntések meghozatalához segíti, ha a kelet-európai térségnek „kiegyensúlyozott, erős és befolyásos” képviseletet biztosít.

Klaus Iohannis az elnöki hivatal honlapján közvetített videónyilatkozatát évfordulós visszatekintővel kezdte. Kiemelte: húsz éve vonták fel Románia zászlaját a NATO brüsszeli székháza előtt. Hozzátette: a 75 éve alakult védelmi szövetség alapértékei – a jogállamiság, az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartása – jelentették az iránytűt, amely a valódi demokrácia megerősítése felé vezette Romániát. Úgy vélekedett, a szövetség keleti szárnyának megerősítése életbevágó fontosságúvá vált, amióta bebizonyosodott, hogy Oroszország súlyos és hosszú távú fenyegetést jelent az euroatlanti térség biztonságára.

Mint ismert, Iohannis második elnöki megbízatása december végén jár le. A román médiában már régóta folynak a találgatások arról, hogy milyen fontos európai uniós vagy NATO-tisztséget tud Bukarest kialkudni számára. Bár a kormánykoalíció pártjai eldöntötték, hogy előrehozzák szeptemberre az év végén esedékes elnökválasztást, Iohannis – az EU vagy a NATO vezetésében történő szerepvállalás felől érdeklődő újságírói kérdésre válaszolva – még kedden is azt állította: nem áll szándékában lerövidíteni elnöki mandátumát. 

Klaus Iohannis Mark Rutte leköszönő holland kormányfővel száll versenybe a NATO-főtitkári tisztségért. Február végén John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora már bejelentette: az Egyesült Államok támogatja, hogy Mark Rutte váltsa Jens Stoltenberget, aki 2024 októberéig tölti be a tisztséget. A NATO vezetésében jelenleg is van román tisztségviselő, Mircea Geoană főtitkárhelyettes személyében, aki 2019 óta tölti be hivatalát.