Még egy évig a NATO főtitkára marad Jens Stoltenberg

Még egy évig a NATO főtitkára  marad Jens Stoltenberg
A NATO-tagországok vezetői megállapodtak abban, hogy további egy évvel, 2024. szeptember 30-ig meghosszabbítják Jens Stoltenberg főtitkár szeptember végén lejáró megbízatását; erről maga az észak-atlanti szövetség főtitkára tájékoztatott kedden.

Jens Stoltenberg Twitter-üzenetében közölte: megtiszteltetés számára a 31 tagországot számláló katonai szövetség állam-, illetve kormányfőinek döntése.
„Az Európa és Észak-Amerika közötti, transzatlanti kötelék közel hetvenöt éve biztosítja szabadságunkat és biztonságunkat, és egy veszélyesebb világban nagyszerű szövetségünk fontosabb, mint valaha” – fogalmazott a főtitkár.

A Észak-atlanti Tanács közleménye szerint a döntést a NATO-tagállamok vezetői hivatalosan a szervezet jövő heti vilniusi csúcstalálkozón hagyják jóvá. Közölték: a szövetségesek köszönetet mondtak a főtitkárnak a vezetői munkájáért és a NATO iránti elkötelezettségéért, ami – mint írták – kiemelt fontosságú a transzatlanti egység megőrzésének szempontjából a jelenlegi példátlan biztonsági kihívásokkal szemben.

Stoltenberg, az idén 64 éves egykori norvég miniszterelnök 2014. október 1. óta tölti be a NATO-főtitkári tisztséget. Eredetileg négy évre választották meg, megbízatását 2017-ben, majd 2019-ben újabb két évvel, 2022-ben pedig további egy évvel meghosszabbították. Ő a NATO 13. főtitkára.

Stoltenberg kétszer volt Norvégia miniszterelnöke, először 2000 és 2001 között, majd 2005 és 2013 között, azt megelőzően Norvégia pénzügyminisztereként, korábban ipari és energiaügyi miniszterként tevékenykedett.

A leköszönő NATO-főtitkár egyébként 2021. december közepén megpályázta a norvég jegybank (Norges Bank) elnöki posztját, amelyet az oslói intézmény február eleji bejelentése szerint el is nyert.

varosnapokHirdetés

Elemzők szerint Oroszország Ukrajna elleni inváziója meghatározó volt a döntésben. Több tagállam azon a véleményen volt, hogy hivatalban kell maradnia annak a tapasztalt diplomatának, aki az elmúlt időszakban közvetítő erőfeszítéseivel, ugyanakkor „óvatos retorikájával” általános elismerésre tett szert.

„A jelenlegi rendkívül nehéz biztonsági környezetben ő a legalkalmasabb személy a főtitkári tisztség betöltésére” – hangsúlyozta ugyanakkor a Politicónak nyilatkozó egyik diplomata.

Klaus Iohannis államfő kedden Twitter-bejegyzésben gratulált Jens Stoltenbergnek a NATO-főtitkári megbízatásának meghosszabbításához. „Alig várom, hogy a továbbiakban is együtt dolgozhassunk a szövetség megerősítéséért és a vilniusi csúcstalálkozó célkitűzéseinek eléréséért” – fogalmazott Iohannis, akiről a román sajtó több alkalommal is megírta: ő maga lehet Stoltenberg utódja, ha véget ér második elnöki mandátuma.

Borítókép:  Előttem az utódom? – Stoltenberg mandátumának meghosszabbításához Iohannis is gratulált  (presidency.ro)