Kampánynyitó MKT Kolozs megyében

Márton Henrietta jogász, Bálványosváralja RMDSZ-es polgármesterjelöltje
Kolozs megyében 40 közigazgatási egységben 14 polgármester- és több mint 600 önkormányzati képviselőjelöltet indít az RMDSZ a június 9-ei összevont helyhatósági és európai parlamenti választásokon. Közülük néhányan személyesen is szót kaptak a Megyei Képviselők Tanácsának (MKT) csütörtöki kampánynyitó ülésén, a jelölteket Talpas Botond, a testület elnöke mutatta be.

Oláh Emese alpolgármester, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje vezeti a városi tanácsosi listát. Felszólalásában azt hangsúlyozta: úgy kell szerepelnünk a választásokon, hogy az elkövetkező időszakban is hallatni tudjuk hangunkat nemcsak Kolozsváron, Erdélyben, hanem Brüsszelben is, hiszen az erdélyi magyarok érdekeit csakis mi magunk tudjuk képviselni, senki nem fogja átvállalni ezt a feladatot.

Csoma Botond beszédében többek közt azt emelte ki: két előfeltétele van a választásokon való sikeres szereplésnek. Egyrészt az összefogás, amit idén is sikerült megvalósítani az erdélyi magyar pártok között, másrészt a részvétel. Amennyiben a magyarok részvételi aránya a románokén alul marad, veszélyben kerül a magyar képviselet az önkormányzatokban, Brüsszelben, mindennek pedig óhatatlanul kihatása lesz a parlamenti választásokra is – figyelmeztetett.

Negyven közigazgatási egységben 14 polgármester- és több mint 600 önkormányzati képviselőjelöltet indít az RMDSZ Kolozs megyében

Szót kapott Rés Éva és Vákár István is, mindketten újabb mandátumra pályáznak az RMDSZ megyei tanácsosjelölt-listáján. 

Bemutatkozott Márton Henrietta, Bálványosváralja RMDSZ-es polgármesterjelöltje, a fiatal jogász felszólalása nagy tetszést váltott ki a jelenlevők körében. A „veteránok” részéről a többszörösen kitüntetett Kalotaszentkirály község polgármestere szólalt fel, Póka András György a hetedik mandátumra pályázik - ezúttal is komoly eséllyel. 

Aranyosgyéresen négy évvel ezelőtt hat szavazaton múlott a magyar tanácsos sorsa. Nagy Annamária RMDSZ-elnök, a tanácsosi lista vezetője arról beszélt, milyen hátrányokkal járt, hogy a kisváros magyar közössége kimaradt a települést érintő fontos döntésekből, kénytelenek voltak javaslataiknak, elképzeléseiknek kerülőúton, ügyeskedve érvényt szerezni.

A fiatalok nevében Szilágyi Lóránt, a KIFOR ifjúsági szervezet nemrég megválasztott elnöke beszélt, szót kért László Attila szenátor és dr. Bódizs György, az RMDSZ kolozsvári tanácsosjelöltje is. 

Az ülést Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezete ügyvezető elnökének „eligazítása” zárta. 

Fotók: Rohonyi D. Iván

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol
Belpol