Jubileumi rendezvénysorozat a zenei főgimnáziumban

Filip Antonella: "Hisszük, hogy a zenetanulás által gyermekeink olyan képességekre tesznek szert, amelyek az élet minden területén a hasznukra válnak”

 „A tanévkezdés mindig mozgalmas, izgalmas, várakozással és új kihívásokkal teli időszak. Az idei annál is inkább különleges, hiszen iskolánk idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. A jubileumi év alkalmából egy egész tanéven át tartó rendezvénysorozattal ünnepeljük iskolánk fennállását” – kezdte beszédét Filip Antonella, a kolozsvári S. Toduta Zenei Főgimnázium magyar tagozatáért felelős igazgatóhelyettese.  

A hétfői tanévnyitó ünnepségen az igazgatóhelyettes elmondta: elsősorban az előkészítősökhöz meg azokhoz szeretne szólni, akik először lépik át az iskola kapuját. De természetesen mindez az összes kisiskolásra is érvényes, mert minden új tanév új utat, lehetőséget kínál ahhoz, hogy még jobbak és ügyesebbek lehessünk – mutatott rá.

„Mint a mesében ti is elindultok szerencsét próbálni, de ezúttal nem meseországba, hanem zeneországba. Útravalóul édesanyátok sok puszit, szeretetet és a lehető legjobb, legszebb iskolai felszerelést adta nektek: iskolatáskát telis-tele szép füzetekkel, sok színes ceruzával meg mindennel, amire szükségetek lehet. Bizony kalandokkal teli hosszú út áll előttetek. (…) Mi azt kívánjuk nektek, hogy maradjon meg bennetek a titeket jellemző kíváncsiság és nyitottság, legyetek ügyesek és türelmesek, szokjátok meg és fogadjátok el az új szabályokat, s azt betartva járjatok szerencsével az új vándorúton tudatosítva, hogy mindig a jó győz” – hangsúlyozta. 

Kiemelte, az ötödik osztályosokra új kihívások, új tantárgyak, új vagy megújult tanterem, és a tanci helyett az osztályfőnök vár, aki ugyanúgy fog segíteni nekik, mint a tanító néni. A nagyobbak már vegyesebb érzésekkel kezdik az iskolát, mert tudják: nem csupán kaland, hanem bizony fárasztó, megterhelő munka is vár rájuk, mégis jó ezt vállalni. Egyesek hangszerversenyekre fognak jelentkezni, mások közös hangversenyeken lépnek fel. A lényeg ugyanaz: a zenélés nyújtotta siker és öröm. Fontos a jó eredmény, a megnyert verseny és a jól sikerült vizsga – folytatta. 

„Ami viszont igazán megéri, az az együttmuzsikálás fenséges élménye. Erre törekedjetek kitartással! Hisszük, hogy a zenetanulás által gyermekeink olyan képességekre tesznek szert, amelyek az élet minden területén a hasznukra válnak” – hangsúlyozta a pedagógus.

Beszédében kitért arra is, hogy továbbá sok időt és erőt igyekeznek szánni a nevelésre. A jó hangulatú és eredményes munka érdekében fontosnak tartják, hogy a diák, a pedagógus és a szülő összhangban végezze a munkáját, és segítse egymást. Felhívta a figyelmet, hogy a tanári hivatás pillanatnyilag nem eléggé megbecsült. Kimondottan nehéz ebben a túlságosan felpörgött világban megértetni a diákkal, hogy a helyes információ az iskolában és a táblán található, nem a szociális médiában. Ezt jól végezni csak odaadással lehet és érdemes, törekedjünk ezért színvonalas, jó minőségű, korunk kihívásainak megfelelő ismeretátadásra, de nem kevésbé a jó és nevelő iskolai hangulatra – összegzett Filip Antonella.  

Fotó: Veress Csongor