Becsengetés a szamosújvári Kemény Zsigmond-líceumban

A legkisebbek most már büszkén viselik az iskola nyakkendőjét
A szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceumban minden év különleges, így a kilencedik sem lehetett kivétel ez alól: 17 év után idén először indult Szamosújváron két előkészítő osztály. Két ötödik és két kilencedik osztály is izgalommal várta a becsengetést, miközben a tanári kart az igazgatónő betegszabadsága késztette még nagyobb összefogásra és operativitásra.

Az iskola udvara ünneplőbe öltözött diákokkal, szülőkkel és meghívottakkal telt meg, a pedagógusok mosolyogva fogadták a nyáron nagyot nőtt gyerekeket. 

Az ünnepélyes tanévnyitót Baba Vera némettanár vezette le, aki a vendégek sorában Balázs-Bécsi Enikő Katalint, a Téka Alapítvány igazgatónőjét, Rariga Imolát, a Szülőbizottság elnökét, Rotar Izabellát, a helyi RMDSZ elnökét, Balla Ferenc Kolozs megyei tanácsost illetve a helyi rendőrség, és a helyi egyházak képviselőit, így Küsmödi Attila római katolikus plébánost valamint Vajda Dániel református esperest köszöntötte.

Az igazgatónő üzenetét – amelynek lényege, hogy minden kezdet nehéz szokott lenni, de ha az isteni gondviselés is jelen van, akkor gördülékeny lesz az út is – Pap Attila matematikatanár, az iskola volt igazgatója tolmácsolta. Az áldást és imát Vajda Dániel református esperes mondta, együtt imádkozva az iskolai közösség tagjaival. 

Köszöntő beszédet mondott Balázs-Bécsi Enikő Katalin, aki a Téka Alapítvány támogatásáról biztosította az iskolaközösséget. Balla Ferenc megyei tanácsos kettős minőségben volt jelen: politikusként megköszönte a támogató szavazatokat, ugyanakkor megköszönte a tanári kar munkáját és eredményes tanévet kívánt. 

Idén is kitüntették azt a diákot, aki a legjobb eredményt érte el a matematika érettségin – ezt a díjat ifj. Sütő György hozta létre, édesapja, Sütő György matematikatanár emlékére. A díjat az iskola matematika tanára és ifj. Sütő György jóbarátja, Török Bálint nyújtotta át az érettségin 9,85-ös matematikajegyet elért Felszegi Tündének. 

A tanítók és osztályfőnökök bemutatása után az előkészítősök köszöntése következett. Először a hagyományos oktatásban részt vevő 12 diák vehette át az iskolai nyakkendőt Farkas Zsuzsa tanító nénitől, majd a Step By Step alternatív osztályba járó 22 tanuló Juhos Helga és Fodor Emőke tanító néniktől. Mind a 34 apróság meghatódva lépett az iskolaközösség elé, amely nagy tapssal a közösség tagjaivá fogadta őket. 

A tantestületi szövetség megkötése következett, amely az iskola hagyományává vált: a szalagfonás, amelyet a kezdő szintű osztályok tanítói, osztályfőnökei készítenek el. Ez a mozzanat József Attila Kertész leszek megzenésített versére történt. A különböző színű szalagok a gyerekek sokszínűségére utalnak, a fonat pedig az összhangban levő egységre, arra az egységre, amelyet a gyerekek felnőtté válása tetőz, iskolai éveik végeztével. Kertészek vagyunk és leszünk mindannyian, mert az otthonból kapott gyökereket táplálni kell kedves, biztató szavakkal. Csak így válik a csemete igazi, szerteágazó fává. Olyan fává, mely Mezőség magyarságát megtartja.

Borítókép: Riti József Attila