Becsengettek a nagyenyedi kollégiumban is

Több mint 500 diák számára szólalt meg az iskola legrégebbi épületén, a Bagolyvár falán elhelyezett ódon csengő

Több mint félezer, pontosabban 511 diák számára szólalt meg ma reggel az iskola legrégebbi épületén, a Bagolyvár falán elhelyezett ódon csengő. Az iskola udvarán megszervezett nyitóünnepséget a kollégium új igazgató-helyettese, Galambfalvi Angyalka történelemtanár konferálta.

Elsőként a rendőrség képviselője, Morocozan Alin kapott szót, aki elmondta:  prioritásként kezelik a tanulók biztonságát, ezért partnerségeket kötöttek az iskolákkal ennek biztosítása érdekében és több új intézkedést vezetnek be a közeljövőben.

A tanévnyitó szimbolikus mozzanata volt az előkészítő osztályosok bevonulása a diákközösségbe, akik Alexa Mária tanítónő kíslretében foglalták el helyüket a kisiskolások mellett.

Az ünnepség magvát, a bevett szokáshoz híven, az áhitat képezte. Tóth Tibor nagyenyedi református lelkipásztor Máté evangéliumából (5, 14-15) választott alkalomhoz illő idézetet : „Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. S ha világot gyújtanának, nem rejtik a véka alá, hanem a tartóra teszik, hogy mindenkinek világítson a házban. Ugyanígy a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat!”. A lelkipásztor párhuzamot vont a fény és a tudás, a hegyen épült város és az Őrhegy tövében fekvő 402 éves kollégium között. Ez utóbbi „fénye távolra ragyog, bár a hegy alatt épült”, tanúságot téve arról, hogy „bár sokszor pusztított a sötétség hatalma, mégis mindig győzött a fény ereje”.

 Az eseményen jelen volt Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, aki elmondta: „Óriási öröm mindig ide visszatérni és megtapasztalni ezt a hangulatot. Számomra ennél szebb és jobb hely nincs a világon.” Az elöljáró leszögezte: az idei tanévben is megvalósítják azokat az iskolai programokat, amelyeket néhány éve elindítottak, például a nyári iskolát, a délutáni oktatást vagy a diáktanáccsal való együttműködést. 

Ezt követően a negyedikesek zenés-verses műsora következett, amellyel az előkészítő osztályos társaikat üdvözölték. Szavalt Vass Nikolett Beatrisz és Turzai Balázs, énekkel készült Szilágyi Krisztián. 

Köszöntőjében Szőcs Ildikó igazgató elmondta: a kollégium paradigmája szerint az oktató-nevelő és nevelő-oktató tevékenység egyaránt hangúlyos, a tanári kar pedig gyermekcentrikus álláspontot képvisel. 

Kérésünkre, az igazgatónő beszámolt a legfontosabb újdonságokról. „Reményteljesen vágunk neki az új tanévnek, és ennek több oka is van. Elsősorban azért, mert az utóbbi években stabilizálódott a diáklétszám, ez pedig mindennél fontosabb: nincs drasztikus fogyás a szórványban, ugyanakkor ösztönzőleg hatnak az elmúlt tanév sikerei, szép eredményei. Abszolút újdonságnak számít, hogy megérkeztek a Smartlab felszerelései, így a pedagógusainknak és a diákjainknak a legkorszerűbb taneszközök állnak majd rendelkezésükre”. 

Megtudtuk: az okoslabort az iskola pályázta meg az országos helyreállítási alapból (PNNR), összértéke pedig, a képzés költségeivel együtt, meghaladja a háromszázötvenezer lejt. Interaktív, telekonferenciákra alkalmas táblát, közel ötven robotot, két speciális, programozásra alkalmas számítógépet, virtuális szmüvegeket, háromdimenziós szkennert és nyomtatót tartalmaz az új felszerelés, amely minőségi szintlépést tesz lehetővé az oktatásban. Mindezt kiegészíti egy másik, az önkormányzat által lehívott pályázat, amely több, mint kétmillió lej értékben biztosít új bútorzatot, laptopokat, interaktív táblákat a tantermekben.