Megkötések nélkül, jelenléti oktatással indult a tanév a BBTE-n

A 150 éves magyar nyelvű felsőoktatást ünneplik októberben

Megkötések nélkül, jelenléti oktatással indult a tanév a BBTE-n
A százötven éves kolozsvári magyar nyelvű felsőoktatás ünnepét emelték ki hétfőn a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) román és magyar tagozatának évnyitóján. Daniel David BBTE-rektor és Soós Anna magyar tagozatért felelős rektorhelyettes szerint októberben több ezzel kapcsolatos eseményt szerveznek. Soós Anna elmondta: a jubileumi eseménysorozat október 12-e és 14-e között zajlik. Daniel David szerint a BBTE első számú küldetése az oktatás, a második a kutatás, a harmadik pedig a társadalommal való jó kapcsolat kialakítása. Céljuk, hogy jó szakembereket és jó állampolgárokat formáljanak. Hatos Attila diákszenátor, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) elnöke azzal bátorította a gólyákat, hogy Kolozsvár és a BBTE biztos alapja lesz az egyetemi tanulmányaiknak. „Kolozsvár mindig is tőlünk, a magyar egyetemistáktól volt hangos. Itt az ideje, hogy most a ti hangotok hallatszódjon” – fogalmazott a diákszenátor.

Hétfő délelőtt a Babeş–Bolyai Tudományegyetem román, míg délután a magyar tagozat szervezte meg tanévnyitó ünnepségét. Mindkét eseményen kiemelték, hogy idén – pontosabban október 12-e és 14-e között – ünnepelik a kolozsvári magyar nyelvű felsőoktatás beindulásának százötvenedik évfordulóját.

– Végre megkötések nélkül, jelenléti oktatással kezdjük a tanévet, mintha minden visszatért volna a rendes kerékvágásba. De mindannyian tudjuk és érezzük, hogy nincs ez egészen így. Háború a szomszédban, energia- és gazdasági válság kellős közepén vagyunk. Gyakran abba a csapdába esünk, hogy a bizonytalanság, a folyamatos átmenet a mi korunk és kelet-európai létünk sajátossága – fogalmazott Soós Anna, a BBTE magyar tagozatáért felelős rektorhelyettes. Úgy vélte, talán megnyugtató lehet, hogy százötven évvel ezelőtt sem volt más. Alig öt évvel a kiegyezés után, Európa forrongó időszakában zajlott az egyetemalapítás Kolozsváron. Berde Áron, az egyetem első rektora már 1867-ben kezdeményezte, hogy Kolozsváron magyar nyelvű egyetem induljon, mégis öt évbe telt a létrehozása.

– Nehezen jött létre az egyetem, de hamarosan nemzetközi és európai hírűvé vált. A bürokrácia, válságok, politikai feszültségek ellenére Kolozsváron beindult a magyar nyelvű felsőoktatás, és kisebb-nagyobb megszakításokkal ma is zajlik. Ebben az időszakban nem volt olyan évtized, amikor ne kellett volna elnyomással szembenézni, akadályokkal megküzdeni. Mégis Kolozsváron, nemzetközi szinten is elismert kiváló oktatói és kutatómunka folyik – mutatott rá beszédében Soós Anna rektorhelyettes.

A rektorhelyettestől megtudtuk: évről évre egyre több magyar diák választja a BBTE magyar tagozatát. A 2022–2023-as tanévben 11 635 elsőéves hallgató kezdi tanulmányait alapképzésen, közülük 1589 magyar tagozaton. A mesterképzés első évén 4139 fiatal tanul, közülük 497 magyarul. Idén 335-en kezdték el a doktori iskolát, ebből 29-en magyarul szándékoznak dolgozatot írni, de sokan dolgoznak más doktori iskolában magyar témavezetővel. A BBTE-n több mint 6600 magyar hallgató van: 4727-en alapképzésben, 1043-an mesteri képzésben részesülnek. A 248 alapképzéses szak közül idén 66-on indul magyar nyelvű képzés, a 264 mesteri szak közül pedig 47-en kínálnak magyar nyelvű képzést.

– Bízom abban, hogy ez a tanév sikeres lesz. Tudom, hogy minden nehézség, krízis, és bizonytalanság ellenére a BBTE-n a magyar felsőoktatásnak van jövője. Az oktatók és hallgatók kitartó munkája és lelkesedése biztosítja az eredményeket, a nemzetközi hírnevet és a versenyképességet is – összegzett Soós Anna rektorhelyettes.

– Az idei tanév két okból is fontos: ismét jelenléti formában zajlik a tanulás, és idén ünnepeljük a magyar nyelvű felsőoktatás létesítésének 150. évfordulóját. Ez a 150 év mutatja, hogy Kolozsvár és a BBTE biztos alapja tud lenni az egyetemi tanulmányaitoknak. Sok lehetőség áll előttetek, hogy a szakma legjobbjaivá váljatok. Kolozsvár mindig is tőlünk, magyar egyetemistáktól volt hangos. Most a ti hangotoknak kell hallatszódnia májusban Kolozsvár főterén a KMDSZ-napokon, az ETDK-n és ha véleményt kell formálni – köszöntötte a hallgatókat Hatos Attila diákszenátor, KMDSZ-elnök.

Mivel 2021-ben a BBTE rendezte meg Kolozsváron az OTDK biológiai szekcióját, az OTDK elnöke, Weiszburg Tamás egyetemi professzor köszönő oklevelet nyújtott át a szervezőknek, illetve kiválósági oklevelet Vágási Csongor szervezőnek. Ezt követően Silye Lóránd egyetemi oktató tartott előadást A földtudományok művelése 150 éve és ma címmel. Bemutatták A kolozsvári egyetem alapításának forrásai és sajtóvisszhangja (1868–1872) című Gausz Ildikó, Toth Szilárd és Vajda Tamás szerkesztésében megjelent kötetet. A könyv átfogó gyűjteményt közöl a kolozsvári tudományegyetem létrehozásáért 1868 és 1872 között folytatott küzdelemről, az előkészítő egyeztetésekről, a szervezési munkálatokról, az egyetemi önkormányzati szervek megalakulásáról és az első tanév beindulásáról. A dokumentumok között találhatók országgyűlési beszédek, törvénytervezetek, valamint nagyszámú korabeli kolozsvári és országos sajtócikk. A magyar, angol és román nyelvű technikai előszót részletes tanulmány követi, amely feltárja a korabeli összefüggéseket. A forrásszövegek mellett fényképek és táblázatok szemléltetik az egyetemalapítás folyamatát. A magyar tagozat tanévnyitóján közreműködött a Molnár Botond vezette Visszhang egyetemista kórus.

Daniel David BBTE-rektor a román tagozat tanévnyitóján kifejtette: közel ötvenezer hallgatóval az egyetem az ország egyik legnagyobb egyetemi közössége. Mivel a BBTE-re beiratkozott egyetemisták 46 százaléka fizetéses helyen tanul, ez azt jelenti, hogy a fiatalok és családjuk készek anyagi áldozatot hozni csak azért, hogy ezen az egyetemen tanuljanak. – Tavaly megünnepeltük az egyetem 1581-es létesítésének 440. évfordulóját, idén a magyar nyelvű felsőoktatás létrehozásának 150. évfordulóját ünnepeljük. A BBTE első számú küldetése az oktatás, a második a kutatás, a harmadik pedig a társadalommal való jó kapcsolat kialakítása. A BBTE-n nemcsak átadjuk, hanem generáljuk is a tudást hallgatóinkkal együtt. A célunk az, hogy jó szakembereket és jó állampolgárokat formáljunk – magyarázta Daniel David BBTE-rektor. A rektor kitért arra is, hogy az elkövetkező egy-két évben új épülete lesz a jogi karnak, a politikatudományok szaknak és az informatika karnak. 

(Borítókép: Soós Anna bízik abban, hogy ez a tanév sikeres lesz / Fotó: Rohonyi D. Iván)