Jubilált a Riszeg-tetői ifjúsági rendezvény

Először szerveztek akadályversenyt a felnőtteknek is

Íratlan szabály, hogy a népdalvetélkedőn a versenyzők népviseletbe öltözzenek
Régi hagyománya van a Körösfő melletti Riszeg-tetői népdalvetélkedőnek, amelyet először Fekete Károly tanító szervezett 1956-ban, ám pár évtized múlva a kommunista államhatalom betiltotta a rendezvényt. Az 1989-es rendszerváltást követően 1991-ben indították újra a népdaléneklési vetélkedőt, amelynek harmincadik, jubileumi kiadására idén május 4-én, szombaton került sor – ötéves kihagyás után. A népdalvetélkedő mellé az évek során hagyományos gyermekjátékok – zsákban futás, tojásfutás, kötélhúzás – társultak, ám idén történt meg először, hogy a Kalotaszeg Motoros Társaság akadályversenyt is szervezett felnőttek számára. A népdalvetélkedőn – egyéni és csoportos kategóriában – közel ötven gyermek vett részt nemcsak Körösfőről, hanem a környező településekről is. A kezdeményező Fekete Károlyról elnevezett díjat Mann Gabriella zenetanárnő és Laczi Levente szervező vehette át.

Öt év kihagyás után ismét megszervezték a Riszeg-tetői ifjúsági találkozót a hétvégén, szombaton, május 4-én. A népszerű rendezvény jubileumot ünnepelt, hiszen harmincadik alkalommal tartották meg a népdalvetélkedőt, amely mellett szórakoztató gyermekjátékokat is szerveztek az évek során. A népdalvetélkedőt ezúttal is a Körösfő végén található egykori, felújított malom környékén szerveztek meg.

Károly Károly körösfői református lelkész a népdalvetélkedő előtti rövid áhítata során elmondta:

 – Énekelni nemcsak otthon lehet, hanem közösségben is. Az éneklés célja egymás megörvendeztetése és ez által Istenhez való eljutás. Minden énekkel hozzá közeledjünk, őt dicsérjük. Csak akkor tudunk ünnepelni és énekelni, amikor megengedjük, hogy Isten betöltsön minket. 

Vincze-Minya István református esperes a népdalvetélkedő előtt buzdította a jelenlevőket:

– Egy nép nemcsak hitében, hanem népi kultúrájában is él. A kalotaszegi emberek megtartják hitüket és népi hagyományai­kat. 

Mann Gabriella zenetanár, aki több mint három évtizede minden népdaléneklési versenyen részt vett, a Szabadságnak elmondta: 

– Buzás Pál kalotaszegi származású zongoraművész és tanár 1992-ben hívott  meg engem zsűritagnak. Kezdetben zsűritag volt többek között Márkos Albert hegedűművész, Benkő Judit zenetudós, Bedő Ágnes zenetanár is. A népdalvetélkedőket gyönyörű természeti környezetben, a Riszeg-tetőn szervezték meg.  Óriási élmény volt, nagyon sok versenyzővel. Az első években 150–200 versenyző jelentkezett. Az évek során a létszám ötvenen felül stabilizálódott. A gyermekek mindig lelkesek voltak. A vetélkedő lehetőséget adott a gyerekeknek az éneklésre. Megmutatták: ők is ismerik a kalotaszegi népdalokat. Javasoltam, hogy a versenyzők  öltözzenek népviseletbe, amit a szervezők el is fogadtak, és íratlan szabállyá vált. Írtam ismertető cikkeket a versenyekről, amelyek megjelentek a Kalotaszeg folyóiratban. A népdalvetélkedőn egy kötelező és egy szabadon választott népdalt kellett elénekelni. A kötelező népdalt általában Buzás Pállal együtt választottuk ki. Arra törekedtünk, hogy az illető népdal ne iskolai tankönyvben, hanem kalotaszegi gyűjteményekben szerepeljen.  A verseny célja, hogy a gyerekek ismerjék a kalotaszegi népdalokat, mert ha most megtanulják, akkor húsz év múlva is fogják énekelni. Minden ilyen alkalom szép emlék számomra. 

Mann Gabriella a különleges emlékek közé sorolta, amikor az 1990-es évek végén a jelenleg Magyarországon élő énekesnőt,  Antal Timit zsűrizte és díjazta. 

A kezdeményező Fekete Ká­roly tanítóról elnevezett díjban két személy részesült: Mann Gabriella zenetanár és Laczi Levente szervező, a bánffyhunyadi Kós Károly Kulturális Egyesület alelnöke. A díjat Fekete Károly leánya, Székelyné Fekete Hajnal adta át. 

A népdaléneklési verseny nagydíjasa a kalotaszentkirályi Ady Endre Szakiskola hetedik osztályos diákja, Mihály Kriszta lett, aki a Szabadságnak elmondta: évek óta dobogós helyezést ér el ezen a versenyen.   

Bedő Ágnes zsűrielnök és Mann Gabriella zenetanár az alábbi tanulókat díjazta a népdaléneklési versenyen. A legfiatalabb versenyzők kategóriájában (óvodás kortól előkészítő osztályig) I. díjat kapott Vincze Tamara (kalotaszentkirályi Ady Endre Szakiskola, előkészítő osztály); II. díjban részesült Kiss Emma Evelin (kolozsvári Méhecske óvoda); III. díjas lett Péter Annabella (kalotaszentkirályi Ady Endre Szakiskola, előkészítő osztály). Dicséretben részesült Csüdöm Adél (Bánffyhunyad, óvodás) és Miklós Renáta (kalotaszentkirályi Ady Endre Szakiskola, előkészítő osztály). A második korcsoportban (első osztálytól harmadik osztályig) I. díjas lett Bálint Zselyke (kalotaszentkirályi Ady Endre Szakiskola, előkészítő osztály) és Pap Sára (kalotaszentkirályi Ady Endre Szakiskola, II. osztály); második díjban részesült Nemes Andrea (gyalui Gelu Voievod Általános Iskola, I. osztály). Dicséretben részesült Gergely Anett (Magyarkapusi Általános Iskola, I. osztály), Dávid Alexa, Szentandrási Sára és Vincze-Huszár Naomi (kalotaszentkirályi Ady Endre Szakiskola, II. osztály). A harmadik korcsoportban (IV-VII. osztály) a díjazottak a következők: I. díj Kovács Katalin (Bánffyhunyadi Vlădeasa Technológiai Líceum, IV. osztály) és Szőke-Okos-Rigó Csenge (kalotaszentkirályi Ady Endre Szakiskola, VI. osztály); II. díj Szőke Hanna Lilla (körösfői Kós Károly Általános Iskola, VII. osztály); III. díj Balázs Emőke (Sárvásári Elemi Iskola, IV. osztály) és Kozma Lilla Erzsébet (Bánffyhunyadi Vlădeasa Technológiai Líceum, IV. osztály). Dicséretben részesült Péntek Luca (körösfői Kós Károly Általános Iskola, V. osztály), Balázs Ágota (körösfői Kós Károly Általános Iskola, VI. osztály) és Nemes Natali (Magyarkapusi Általános Iskola, VII. osztály). A csoportos népdalénekléskor I. díjat kapott a Szőke-Okos-Rigó Csenge és Mihály Kriszta duó (kalotaszentkirályi Ady Endre Szakiskola VI. és VII. osztály); II. díjban részesült a körösfői Kós Károly Általános Iskola I-IV. osztályos tanulóiból álló csapat; III. díjat érdemelt ki a bánffyhunyadi Benk Réka és Zsebe Jázmin (Bánffyhunyadi Vlădeasa Technológiai Líceum, VIII. osztály) duó. 

A Kalotaszeg Motoros Társaság tagjai közel száz gyereket vittek el rövid motoros túrára, majd egy akadálypályát is felállítottak a malom környékén, ahol a gyermekek kipróbálhatták magukat. Az akadálypályán két tagból álló csoportok vehettek részt. Ebben a számban az első díj birtokosai Péntek Nimród  VII. és Zsebe Roland VI. osztályos tanulók voltak (Körösfői Kós Károly Általános Iskola), a második díjat Vincze Vanda  V. osztályos és Vincze Vivien I. osztályos (Kalotadámos) nyerte el, míg a  harmadik díjat Csüdöm Anett és Kovács Nóra (Bánffyhunyadi Vlădeasa Technológiai Líceum V. osztály), továbbá  Tamás Denis (II. osztály), Ciulean Lea (Bánffyhunyadi Vlădeasa Technológiai Líceum III. osztály) nyerte el. 

Kötélhúzásban három kategóriában versenyeztek a gyermekek. A legkisebbeknél Dézsi Zalán (Bánffyhunyadi Vlădeasa Technológiai Líceum, előkészítő osztály) és Lukács Attila (Szászrégen, II. osztály), Nemes Andrea (Gyalu, I. osztály), Antal Szandra (Körösfői Kós Károly Általános Iskola, I. osztály) és Csüdöm Adél volt a legjobb. Az I–IV. osztályosok kategóriájában pedig Antal Botond és Péntek Márk (Körösfői Kós Károly Általános Iskola, II. osztály), továbbá Böndi Csaba és Böndi Lehel (Bánffyhunyadi Vlădeasa Technológiai Líceum, I. és III. osztály), Zsigó Anna és Sztranyák Szintia (Körösfői Kós Károly Általános Iskola III. osztály), Kozma Lilla és Kovács Kata (Bánffyhunyadi Vlădeasa Technológiai Líceum, IV. osztály). Az V–VIII. osztályosok közül díjazták Szabó Ákost és Mihály Kristófot (Körösfői Kós Károly Általános Iskola, IV. osztály), Zsebe Rolandot és Péntek Nimródot (Körösfői Kós Károly Általános Iskola, VI. és VII. osztály), Szabó Eriket és Kudor Patrickot (Bánffyhunyadi Vlădeasa Technológiai Líceum V. osztály), továbbá Szenes Júliát (Magyarlóna, VII. osztály), Szenes Evelint (Kolozsvár, V. osztály). 

Palacsintaevés-versenyt is tartottak, ezen tíz gyerek vett részt. Tojásfutás-versenyben is három kategória volt. A legkisebbek közül díjazták Dávid Márkot, az I–IV. osztályosok közül I. díjban részesült  Tamás Denis (Bánffyhunyadi O. Goga Líceum, II. osztály), II. díjat nyert Antal Botond  (körösfői Kós Ká­roly Általános Iskola, II. osztály), III. díjban részesült Péntek Ákos (körösfői Kós Ká­roly Általános Iskola, II. osztály). Az V–VIII. osztályosok közül  Szrága Zalán (Bánffyhunyadi Vlădeasa Technológiai Líceum V. osztály) bizonyult a legjobbnak. 

A zsákban futás versenyszámnál is három korcsoportban versenyeztek. Az előkészítő osztályosok közül  Lovász Hanna (kalotaszentkirályi Ady Endre Szakiskola), az elemisták korcsoportjában Kovács Krisztián    és Ciulean Lea (Bánffyhunyadi Vlădeasa Technológiai Líceum II. és III. osztályos tanulói), míg az V–VIII. osztályos tanulók közül Kovács Nóra és Zsebe Dávid (Bánffyhunyadi Vlădeasa Technológiai Líceum, V. és VI. osztály). A felnőttek kötélhúzásban, motorbicikligumi-hajításban versenyeztek. 

A versenyek után Mihály Róbert zongorista saját  műveit adta elő, az éjfélig tartó szabadtéri bulin pedig Dj Zoli zenélt.

Borítókép: Lonay Arthur