Népdalvetélkedő és díjazás Körösfőn

Népdalvetélkedő és díjazás Körösfőn
A hideg idő miatt nem sikerült megállapítanunk, hogy a Riszeg-tetőn kinyílt-e már a riszegvirág, hiszen még a helybeliek is azt nyilatkozták: a hideg, esős időben nem merészkednek fel a tetőre. Az 1989-es rendszerváltás után a helyiek huszonhetedik alkalommal szervezték meg a népdalvetélkedőt, amelyen újból több mint húsz gyermek vett részt.

A körösfői kultúrotthonban szombat délelőtt szemet gyönyörködtető látvány fogadta a zsűrit, Mann Gabriella és Bedő Ágnes zenetanárt: a gyerekek szebbnél-szebb népviseletet öltöttek magukra. Lelkesen fújták a kötelező és a választott  népdalokat, és jó érzés volt látni azt, hogy a tavalyi, tavalyelőtti résztvevők újra eljöttek.

Vincze-Minya István református esperes kiáltó szónak nevezte a népdalvetélkedőt, amely a közösség megmaradását bizonyítja. Károly Károly református lelkipásztor arra buzdított: leljük örömünket abban, amit őseinktől kaptunk, így a népdalokban és az éneklésben is.

Második alkalommal osztották ki a Fekete Károly-emlékérmet. Fekete Károly tanító volt az, aki 1956-tól kezdődően népdalvetélkedőt szervezett a Riszeg-tetőn. Lányai, Búzás Fekete Mária és Székely Hajnal egy emlékéremmel őrzik pár évvel ezelőtt elhunyt édesapjuk emlékét. Tavaly az emlékérmet Buzás Pál zongoraművésznek ítélték oda, most pedig Balogh Annuska nyugalmazott zenetanárnak, aki idős kora ellenére dalra fakasztotta a jelenlevőket, és a népdalt fiatalos lendülettel vezényelte le. Ezt követően arra buzdított, hogy lelkesen énekeljék és tanítsák a népdalokat a gyerekeknek, általában a fiataloknak.

A zsűri két-két egyéni és csoportos kategóriában osztott ki díjat. Az első kategóriába tartoztak az óvodás, előkészítő és elemi osztályba járó diákok, a másodikba pedig az 5–8. osztályos tanulók. A kicsik kategóriájában első díjat nyert Kolcsár Szandi Boglárka (Bánffyhunyadi Általános Iskola, 2. osztály), második díjat kapot Tamás Csenge (Körösfői Kós Károly Általános Iskola, 4. osztály), harmadik díjban részesült Oltean Melinda (Zsoboki Általános Iskola, 1. osztály).  A kicsik csoportos vetélkedőjében nem osztottak első díjat; a Kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola csapata második, míg a Körösfői Kós Károly Általános Iskola tanulói harmadik díjat kaptak. 

A nagyok kategóriájában első díjat kapott Juhász Erik (Kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola, 8. osztály), második lett Gerebenes Márk (Zsoboki Általános Iskola, 7. osztály), a harmadik pedig Rózsa Anita (Zsoboki Általános Iskola, 8. osztály). Ezen kívül volt pár különdíj is, de azok a versenyzők sem szomorkodtak, akik  nem kaptak díjat: ők egy szépen kidolgozott emléklappal távoztak.