Jogszolgálat - Átlátható és kiszámítható munkakörülmények

A Jogaink Egyesület szeretne olyan útmutatást, eligazítást adni az olvasónak, amely segítséget nyújthat különböző jogi problémákban. Az egyesülethez naponta érkeznek kérdések különböző témákban, amelyekre igyekeznek minél hamarabb válaszolni. Az elmúlt időszakban számos kérdést fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy melyek azok a rendelkezések, amelyekről a munkáltatónak kötelessége tájékoztatni a munkavállalót a munkaszerződés megkötése előtt. A továbbiakban ebben a témakörben próbálunk eligazítással szolgálni.

A munka világa jelentős fejlődésen ment át, az elmúlt 25 évben a munkaerőpiac növekvő rugalmasságát lehetett megfigyelni. A digitalizáció elősegítette a foglalkoztatás új formáinak megjelenését, míg a demográfiai változások a dolgozó népesség változatosságát vonták maguk után.

Ezek a változások instabilitást és a kiszámíthatatlanságot is eredményeztek egyes munkakapcsolatokban, különösen a bizonytalanabb helyzetű munkavállalók esetében. A jogi keretek megértésének hiánya tisztázatlan vagy tisztességtelen gyakorlatoknak teheti ki a munkavállalókat, sőt megnehezítheti jogaik érvényesítését.

A román munka törvénykönyv 17. cikkelye kimondja, hogy a munkaszerződés megkötését megelőzően a munkáltatónak kötelessége tájékoztatni a leendő munkavállalót mindazokról a lényeges rendelkezésekről, amelyeket a szerződésbe bele akar foglalni. Ez a kötelezettség akkor is fennáll, amikor a munkáltató módosításokat szeretne végrehajtani a munkaszerződés szövegében.

A munkavállaló tájékoztatása, többek között a következő tényezőkre kell kiterjedjen: a felek kiléte; a munkavégzés helye, illetve állandó munkavégzési hely hiányában annak lehetősége, hogy a munkavállaló változó munkavégzési helyen dolgozzon; a munkáltató székhelye, adott esetben lakhelye; a romániai foglalkozások besorolása vagy más jogszabályok alapján meghatározott tisztség/foglalkozás, valamint a munkaköri leírás a munkakör feladatainak pontosításával; a munkavállaló szakmai tevékenységének értékelésére alkalmazott kritériumok; a munkakörrel járó kockázatok; a szerződés hatálybalépésének időpontja; határozott időre szóló munkaszerződés, illetve munkaerő-kölcsönzési szerződés esetében ezeknek az időtartama; a pihenőszabadság időtartama, amelyre jogosult a munkavállaló; a felmondási idő feltételei és időtartama; az alapbér és a jövedelem egyéb összetevői, valamint a munkavállalót megillető bér kifizetésének időszaki beosztása; a normális munkaidő, óra/nap és óra/hét formában kifejezve; a munkavállaló munkakörülményeit szabályozó kollektív szerződés megjelölése; a próbaidő időtartama. 

A felsorolt tényezőket a munkaszerződésnek is tartalmaznia kell. A munkaszerződés végrehajtása során bekövetkező bármilyen módosítás a szerződést kiegészítő okirat aláírását vonja maga után, még azelőtt, hogy a módosítás érvénybe lépne (vannak kivételek, ha a módosítást jogszabály vagy az alkalmazandó kollektív szerződés írja elő).

Törvény szerint a tájékoztatásra irányuló munkáltatói kötelezettséget teljesítettnek kell tekinteni a munkaszerződés vagy a kiegészítői okirat aláírásának pillanatában.

Ha bármilyen jogi kérdése van, azt ingyen felteheti az egyesület oldalán, a jogaink.ro weboldalon.