Zivatarokra figyelmeztető riasztásokat adtak ki 21 megyére

A lehulló csapadék mennyisége eléri a 20-25 litert, helyenként a 40 litert négyzetméterenként FOTÓ: FREEPIK
Esőre és viharokra figyelmeztető narancssárga és sárga jelzésű riasztásokat adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) összesen 21 megyére.

A narancssárga riasztás Krassó-Szörény, Hunyad, Gorj és Mehedinţi megyére érvényes, ahol az előrejelzések szerint szombaton 15 órától vasárnap hajnali 3 óráig villámlással kísért záporokra, 70-90 kilométeres óránkénti sebességet elérő széllökésekre, helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-40 litert, helyenként az 50-70 litert négyzetméterenként.

Ugyanakkor szombaton 13 órától vasárnap 10 óráig a Bánságban, a Körösvidék déli részén, Olténiában, Erdélyben, illetve helyenként Máramarosban és Munténiában villámlásoktól és heves széllökésektől kísért záporok, felhőszakadások várhatók, és elszórtan jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 20-25 litert, helyenként a 40 litert négyzetméterenként.

A sárga riasztás Temes, Arad, Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Kolozs, Fehér, Szeben, Hargita, Kovászna, Brassó, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Olt és Dolj megyére érvényes.

Mindeközben az ország déli felében kitart a kánikula szombaton, három megyére narancssárga, 14 megyére sárga jelzésű riasztást adtak ki a hőség miatt. A nappali csúcsértékek 34 és 38 Celsius-fok között változnak, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet. Az éjszakák trópusiak maradnak, 22 fok körüli minimumokkal.

Bukarestben és hat délkeleti megyében (Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Tulcea és Konstanca) vasárnap is érvényben marad az elsőfokú riasztás.