Jézus, a másmilyen szuperhős – kalotaszegi online vallásórák gyerekeknek

Jézus, a másmilyen szuperhős – kalotaszegi online vallásórák gyerekeknek
Jézus másképpen hős, mint például Vasember, Isten felkapcsolta a villanyt, megengedte a vizet – hangzik a magyarázat a Kalotaszeg TV Youtube-csatornán közzétett videókban. Közel hatszázan követték a teremtés történetéről mesélő húszperces vallásórát, amit kalotaszegi lelkipásztorok készítettek főleg 4–10 éves gyerekek számára.

A Kalotaszeg TV videómegosztó csatornát évekkel ezelőtt hívta életre Hover Zsolt magyargyerőmonostori lelkipásztor, amikor felkérték a kalotaszegi egyházmegye sajtóreferensének, s bár a csatorna eddig csendes üzemmódban működött, az utóbbi időben rendszeres heti tartalommal jelentkezik: vallásórát kínál gyerekeknek. Az első vallásórát Hover Zsolt még egymaga készített a szuperhősök kapcsán Jézus gyógyító csodájáról, a foglalkozás kézimunka részében felesége, Hover Judit tanítónő segédkezett.

Már a legelső képkockák sem hétköznapiak, hiszen a mesélőt szemet gyönyörködtető kalotaszegi varrottassal borított háttér előtt Batman-figurás fekete felsőben látjuk, amint a gyerekek körében kvázi ismert modern szuperhősökről beszél, majd rövid videóösszeállításban láthatjuk is néhányukat különleges ruháikban, amelyeknek eredetét is hamarosan megtudjuk. Az igaz barátságról is szó esik később, miután diafilmszerű képkockákon láttuk Jézus és a béna történetét. A sztori rövid, a mintegy 20 perc a célcsoport türelméhez mérten változatos, és a végén vécépapírgurigából némi színes papírral, ragasztóval és ollóval elkészül Hover Zsolt kedvenc szuperhőse, Batman.

– Az egész onnan ered, hogy amikor az online istentiszteletek elkezdődtek, egy magyargyerőmonostori származású anyuka említette, mennyire jólesik neki, hogy nézheti az istentiszteletet élőben a templomból (ez is rendkívüli élmény: a több évszázados különleges architektúrájú templom látványa, amelyet otthonossá tesz a kék varrottasok tengere és megrendítővé a lelkész magányosan közvetített igei üzenete – szerk. megj.), és hogy milyen jó lenne, ha a gyerekei hasonló módon követhetnének valamilyen vallásórát. Az első vallásórát elkészítettem a saját ötleteim szerint, és arra gondoltam, hogy hetente ezt nem tudom egyedül megoldani. Tudok ugyan gitározni is, de Szabó Misi például ezzel foglalkozik, tanít gyerekeket évek óta és profi a hangszerekben. Mivel jó barátok vagyunk, megkértem, hogy vállalja a zenei részt. Aztán eszembe jutott a másik jó barátom, szomszédom, a valkói kolléga, aki jobb a vallásórák tartásában, mint én. Egyről így jutottam kettőre: miért ne lehetne ezt közösen megcsinálni? – számol be a kezdeményezésről Hover Zsolt, akihez a kollégái azonnal csatlakoztak, így egy héttel később már a magyarvalkói Pap Ákos lelkipásztor magyarázta játékos-mókásan a gyerekeknek, hogyan teremtette Isten a világot, és a magyarbikali Szabó Mihály családostól szolgáltatta az éneket. Pap Ákos egy elismerten félregyurmázott zsiráffal, farok nélküli delfinnel és krokodilussal, amelyből viszont csak a farok sikerült, magyarázta, miért pont Isten volt a legalkalmasabb a teremtésre, Pap Ágnes az aranymondást olvasta fel, Szabó Mihály pedig feleségével, Marton Melániával és gyermekeikkel, Iringóval és Nimróddal együtt furulya- és gitárkísérettel énekeltek. És valóban, ezen a vidéken ki lehetne alkalmasabb e feladatra, mint Szabó Mihály, aki Magyarbikalon évek óta gyermekzenekart működtet (nemcsak bikali gyerekekkel, fiatalokkal) és zenetáborokat szervez? A kézimunka ezúttal egy csinos füzetke összeállításából áll, Hover Judit percek alatt összedobja, de elemista testvér segítségével a kisebbek is 30–50 perc alatt megcsinálhatják, szórakoztató és sikerélményt hoz – no meg azalatt a szülők összeüthetnek egy gyors ebédet.

A szerkesztők hetente jelentkeznek újabb vallásórával, a tervek szerint minden szombaton. A videók a Kalotaszeg TV nevű Youtube csatornán elérhetőek, a feliratkozók értesítést kapnak az új tartalmakról. A harmadik rész az első bűnesetről szól majd, és mindig lesz benne szórakoztató-kreatív feladat is. A teremtés történetétől kezdődően a Biblia még hosszú hónapokra elegendő mesélnivalót kínál, így reménykedjünk, hogy a koronavírus miatti kijárási korlátozásokat és gyülekezési tilalmakat jóval hamarabb feloldják, a szerkesztőcsapatban pedig lesz elég elszántság arra, hogy a kisfilmeket azután is folytassák – mert a három kalotaszegi lelkész vallásóráit tekintve is egyet kell értenünk a teremtéstörténeti rész aranymondásával (1Mózes1, 31): „És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó”.