Javában zajlik az elnökválasztás Oroszországban

Péntek reggel Oroszország-szerte elkezdődött az elnökválasztás. Az Ukrajnától elcsatolt megyékben is lehet voksolni, hat évre választják az államfőt az oroszok. Vlagyimir Putyin mellett három másik jelölt neve szerepel a szavazó-lapokon. A TASS hírügynökség szerint külföldön 144 országban, 295 szavazóhelyiségben is lehet szavazni.

Már a hajnali órákban megteltek a szavazókörletek Moszkvában: Oroszországban ezen a hétvégén rendezik az elnökválasztást, amelyen hat évre választják meg az államfőt. A szavazásra jogosultak vasárnap estig adhatják le voksukat. Az orosz hadsereg vezetői, Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök az elsők közt szavaztak. Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) felmérése szerint a választás egyértelmű esélyese Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnök, aki számára a 2020-ban végrehajtott alkotmányreform lehetővé tette, hogy az eddigi négy elnöki ciklusa után akár még kétszer jelöltesse magát a tisztségre.

Hadd legyek nagyon világos: a választásokon való részvétel a hazafias érzelmek megnyilvánulása. Donbász és Novorosszija lakossága is tudja ezt, mert arra szavaztak, hogy csatlakoznak Oroszországhoz. A következő napokban ismét szavazhatnak” – mondta a választások előtt Vlagyimir Putyin. 

Az országban több mint 94 ezer szavazóhelyiséget nyitottak meg, ahol helyi idő reggel nyolctól este nyolcig lehet szavazni. A külföldi helyszíneket nem számítva a választások Oroszországban vasárnap este, moszkvai idő szerint 21 órakor érnek véget, a kalinyingrádi régióban lévő szavazóhelyiségek bezárásával. Szibériában és az Ukrajnától elcsatolt területeken már csütörtökön megkezdődött a szavazás. Az ukrajnai megyékben azok is szavazhatnak, akiknek nincs orosz útlevelük, más okmányt is elfogadnak a választókörletekben. Az urnákhoz járulók közül sokan hangsúlyozták, békét szeretnének.

Borítókép: tass.com

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol
A Crocus City Hall kulturális központban elkövetett bűncselekmény minden elkövetője, szervezője és megrendelője el fogja nyerni büntetését - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton sugárzott televíziós üzenetében.
Külpol