Az oroszok csaknem kétharmada támogatja Putyin újabb elnökségét

Az oroszok csaknem kétharmada támogatja Putyin újabb elnökségét
Az oroszok 64 százaléka azt szeretné, ha Vlagyimir Putyint jövőre még egy ciklusra elnökké választanák, és csak 22 százalékuk tartaná üdvösnek a vezetőváltást – derült ki a Levada-központ felméréséből.

Egy másik, szintén a Jurij Levada Független Elemzőközpont által elvégzett friss közvélemény-kutatás szerint az összlakosság körében 48 százalék voksolna Putyinra, ám azon megkérdezettek esetében, akik ténylegesen szavazni szándékoznak, 84 százalékos a támogatottsága.

Alekszej Navalnij ellenzéki elnökjelölt esetében ez az arány 1, illetve 2 százalék. Ugyanekkora a támogatottsága Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek. Dmitrij Medvegyev kormányfőre szintén 1 százalék adná a voksát.

Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokraták vezére az összlakosságnál 3, az aktív szavazóknál pedig 5 százalékon áll, Gennagyij Zjuganov, a kommunisták vezetője pedig ugyanezekben a kategóriákban 3, illetve 4 százalékon. 

A felmérés statisztikai hibahatára 3,4 százalékpont.

Az orosz választópolgárok 42 százaléka még nem döntötte el, hogy 2018-ban elmenjen-e szavazni, és kire voksoljon. Putyin újraválasztásának támogatottsága az összlakosság körében két évvel korábban még 62 százalék, a bizonytalanok aránya pedig csak 25 százalék volt. A változást a szociológusok a „krími hatás” múlásával magyarázzák.

varosnapokHirdetés

Ugyanakkor, mint az a számokból kiderült, az oroszok nem látnak Putyinnal szembeni alternatívát.

A hatalmon lévő orosz elnök négyévi kihagyás után – amikor is a kormányfői hivatalt látta el – 2012-ben kezdte meg harmadik ciklusát. A következő elnökválasztást jövőre tartják Oroszországban, valószínűleg március 18-án, a Krím-félsziget elcsatolásának negyedik évfordulóján.