Isztambulban lép fel a Transylvania Baroque Együttes

A kolozsvári barokk zenei együttes nyitja meg május 5-én Isztambulban a XIV. Bach & Love Spring Days fesztivált, a szervezők kifejezett kérésére. Az Isztambuli Román Kulturális Intézet támogatja az együttes fellépését ezen a nagyon fontos tavaszi zenei eseményen, olvasható az intézet közleményében. A barokk zenei fesztivál nyolc napon át tart.

A Transylvania Baroque együttes isztambuli koncertjént az alábbi műveket adja elő: Georg Philipp Telemann (1681–1767): D-dúr triószonáta;  Georg Friedrich Händel (1685–1759): a-moll szonáta  op. 1/4 HWV 362;  Johann Sebastian Bach (1685–1750): G-dúr gordonka szólószvit  BWV 1007; Christoph Graupner (1683–1760): B-dúr triószonáta GWV 217; Johann Georg Pisendel (1687–1755): e-moll szonáta heghedűre és csembalóra (JunP IV.1); Johann Sebastian Bach: Capriccio sopra la lontananza del suo fratello dilettissimo BWV 992; Anonymous (Sepsiszentgyörgyi kézirat 1757-ből): Táncszvit.

A Transylvania Baroque Együttes 1995-ben alakult az őshonos barokk zenei alkotások bemutatása céljából. Ezenkívül olyan kortárs erdélyi szerzők műveit is előadta,  mint Hans Peter Türk, Adrian Borza, Dan Voiculescu, Adrian Pop és Cornel Țăranu. Az együttes közel 500 koncerten lépett fel, öt CD-t és egy DVD-t is kiadott, többször szerepelt rádió és tévéadásokban egyaránt. Számos európai országban léptek fel, úgy mint: Németországban, Hollandiában, Svájcban, Ausztriában, Olaszországban, Belgiumban, Franciaországban, Portugáliában, Angliában, Magyarországon, Moldova Köztársaságban. Az együttes tagjai a kolozsvári zeneakadémia végzősei, akik külföldi mesterkurzusokon tökéletesítették tudásukat, és más kamaraegyüttessel is felléptek Európában. 

Majó Zoltán a kolozsvári Román Opera zenekarának fuvolaművésze volt, és a régizene iránti érdeklődése miatt barokk furulyán is megtanult játszani. A fentebbbi együttesen kívül a „Flauto dolce” régizeneegyüttes alapítója is, koncertező művészi tevékenysége mellett a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémia és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Karának társult oktatója.

Bartha Mátyás a kolozsvári zeneakadémián Ruha István (1931–2004) világhírű hegedűművész növendéke volt, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Devich Sándortól tanult. Számos kamarazene-versenyen vett részt, és egy Bartók-vonósnégyes legjobb tolmácsolásáért különdíjat is kapott. 2001-től a bázeli szimfonikus zenekar tagja. Szólistaként és kamarazenészként is többször lépett fel európai és dél-amerikai színpadokon.

Ciprian  Câmpean a kolozsvári zeneakadémia gordonka szakán végzett Vasile Jucan növendékeként, majd kamarazenészként és gordonkaművészként nemzetközi mesterkurzusokon vett részt. Jelenleg a kolozsvári Transilvania Filharmónia tagja, de gyakran közreműködik a kolozsvári Román Opera zenekarával is. Az évek során együtt muzsikált az Arioso vonósnégyessel, a Transylvania Baroque Együttessel,  a La Follia régizeneegyüttessel bel- és külföldön egyaránt.   

Erich Türk a kolozsvári zeneakadémia végzőse, jelenleg orgonát, csembalót, számozott basszust és kamarazenét tanít. Kolozsváron Ursula Philippi, míg Bécsben Mihai Rădulescu növendéke volt orgona szakon, csembalót pedig Ilton Wjuniski-vel és Gordon Murray-el tanult. Több mesterkurzuson vett részt Németországban, Franciaországban, Svájcban, Portugáliában és Moszkvában. Számos koncerten lépett fel szólistaként, karmesterként, karnagyként vagy kamarazenészként. 2000-ben díjat kapott a belgiumi J. S. Bach nemzetközi orgonaversenyen. Doktori disszertációját 2004-ben védte meg.

(Borítókép: A Transylvania Baroque Együttes (balról jobbra: Bartha Mátyás, Erich Türk, Ciprian  Câmpean, Majó Zoltán) nyitja meg a fesztivált.)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Váratlan, ám korántsem véletlen, hogy a nyugati életvitel és értékrend felé tájolás éppen keletről érkező impulzusra történt – véli Lucian Boia történész, akinek immár a nyolcadik kötetét publikálta a Koinónia Kiadó. A románok és Európa című kötet ihletett fordítója Vallasek Júlia, aki másodízben magyarítja a mítoszokat és berögzöttségeket rendre megkérdőjelező történészprofesszort – vele szerveztek beszélgetést a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.
KultSzínTér