Iordache: nem részesülnek közkegyelemben sem az erőszaktevők, sem a gyilkosok, sem a visszaesők

Iordache: nem részesülnek közkegyelemben sem az erőszaktevők, sem a gyilkosok, sem a visszaesők
Florin Iordache igazságügyi miniszter ma, az igazságügyet érintő rendeletek közvitáján leszögezte, sem az erőszaktevők, sem a gyilkosok, sem a visszaesők, sem pedig a korrupciós tettekért elítéltek nem részesülnek részleges közkegyelemben. Közölte, aki részt akar venni a közvitán, megteszi.

„Aki részt akar venni ezen a közvitán, megteszi. Megvitatjuk a két jogszabálytervezetet, amelyek most közvita tárgyát képezik. Tárgyalunk a részleges közkegyelemre vonatkozó tervezetről, aminek kapcsán megjegyezném, hogy a közbeszédben megjelentekkel ellentétben, sem az erőszaktevők, sem a gyilkosok, sem a visszaesők, sem pedig a korrupciós tettekért elítéltek nem részesülnek részleges közkegyelemben, és a fő feltétel, amit megszabtunk, az az okozott kár behajtása. A második javaslat az alkotmánybíróság döntései mentén módosítja a büntetőtörvénykönyvet. A múlt héten a taláros testület úgy döntött,, hogy a büntetőtörvénykönyv és a büntető perrendtartás további 6 cikkelye mond ellent az alaptörvénynek. Ilyen körülmények között, miután megjelenik az indoklás, módosításokat eszközölünk ki” – magyarázta Florin Iordache igazságügyi miniszter.

Az igazságügyi tárca székhelyére összehívott közvitán mintegy kétszázan vesznek részt.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) szerdán negatívan véleményezte a két sürgősségi kormányrendelet-tervezetet.