Iohannis: sürgősen növelni kell Ukrajna európai katonai támogatását

Az államfő szerint fontos a Törökországgal való kapcsolat

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot (ET) alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az Európai Unió (EU) és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről tárgyalnak.

Sürgősen növelni kell Ukrajna összehangolt európai katonai támogatását – jelentette ki Klaus Iohannis szerda este Brüsszelben az ET ülése előtti sajtótájékoztatóján. Ezt az államfő az ukrán polgári és energetikai célpontok elleni orosz légicsapásokkal indokolta. Ugyanakkor közölte, hogy az EU-csúcson kérni fogja Irán Izrael elleni támadásának elítélését. 

„Románia teljes mértékben szolidáris Izraellel, s megerősítem elkötelezettségünket Izrael biztonsága és szuverenitása mellett” – fogalmazott Iohannis.

Elmondása szerint a jelenlegi helyzet „mélyreható gondolkodásra készteti a döntéshozókat az Európai Unió globális szintű gazdasági jelentőségéről.” Hozzátette: az európai vezetők formálisan is elindítják majd egy új európai versenyképességi paktum kidolgozásának folyamatát. Iohannis hangsúlyozta, hogy az európai mezőgazdasági ágazat kulcsfontosságú a versenyképességi célok szempontjából.

Klaus Iohannis továbbá leszögezte: a Törökországgal való viszony nagyon fontos az EU számára, szilárd és működőképes kapcsolatot kell kialakítani vele.
 

„Törökország fontos tényező a térségben, nagyon fontos szereplő, és úgy gondolom, hogy lassan mindenkinek meg kell értenie: a Törökországgal való kapcsolat fontos az Európai Unió számára, és meg kell találnunk a módját annak, hogy szilárd és működőképes kapcsolatot építsünk ki, amely révén megoldás születik egyesek és mások problémáira. Úgy gondolom, jó, hogy Törökország témája ma napirenden van” – mondta Iohannis az ET ülése előtti sajtótájékoztatóján.
 

Hozzátette: informálisan tárgyalt néhány európai vezetővel a kérdésről, és arra a következtetésre jutott, hogy van igény a Törökországgal való jobb kapcsolat kiépítésére. 

Iohannis újságírói kérdésre kitért arra is, hogy nem teljesen világos mindenki számára, hogy mit jelent Románia belépése az Air Schengenbe. Az államfőt az ET ülése előtti sajtótájékoztatóján megkérdezték, tud-e arról, hogy a párizsi és a bécsi repülőtereken továbbra is ellenőrzik a Romániából érkező utasok úti okmányait.

Az elnök elmondta, tudomása van arról, hogy egyes vidékeken nem értik pontosan, mit jelent Románia belépése az Air Schengenbe. Közölte, hogy tárgyalni fog az illetékes minisztériumokkal erről. „Sürgős diplomáciai megoldásokat kell találnunk erre a kérdésre” – tette hozzá.

Az elmúlt napokban több romániai európai parlamenti képviselő is panaszkodott arra, hogy Románia Air Schengenhez való csatlakozása után elkérték az útleveleket európai városok repülőterein.

(Fotó: presidency.ro)