Idén a maratonistáknak is kedvez a Kós-emléktúra

Idén a maratonistáknak is kedvez a Kós-emléktúra
Ha szívesen kimozdulnál a természetbe a 10. Kolozsvári Magyar Napok pezsgésének kezdete előtt, próbáld ki magad augusztus 17-én a Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrák gyalogos és kerékpáros változatainak egyikén. Ráadásként pedig ultramaratonnal is készülünk azok számára, akik igazi kihívásra vágynak.

Idén sem feledkezünk meg azokról a tősgyökeres magyarnapozókról, akik már a nulladik napon belevetik magukat a forgatagba, ám előtte még szívesen elsétálnának/eltekernének Sztánáig néhány impozáns Kós-építmény megcsodálása végett, na meg a keményen megtett távért járó tepertős túróspuliszkáért. A gyalogosok számára 4 túraváltozattal, összesen 8 távval készülünk, a tavalyihoz képest pedig néhány útvonal és az elnevezésük is módosul. A Gy55 helyett Gy53/59, a Gy25A helyett Gy22/27, a Gy25B helyett Gy19/24, valamint a Gy10 helyett Gy11/17 változatokra nevezhettek be. A kerékpáros túraváltozatok elnevezése szintén módosult a következőképp: K25 helyett K16/25, K35 helyett K33-Alszeg, K40 helyett K28/36, K60 helyett K53/62.

A számok minden esetben az adott táv pontos hosszát jelölik, az pedig rajtatok áll, hogy az adott túrának a rövidebb vagy a hosszabb változatát fogjátok lejárni/letekerni. A kisgyerekes családok számára inkább a rövid távokat javasoljuk, a gyakorlottabbakat viszont ne riassza el a 25 km-nél hosszabb táv sem. Habár a teljesítménytúra nem tekinthető versenynek, a megadott szintidőket be kell tartanotok, különben lekésitek az ellenőrzőpontok nyitva tartását és a szervezők munkáját is megnehezítitek.

A Jókaihoz hasonlóan idén a futókra is gondoltunk, így akinek nem jelent elég nagy erőfeszítést a gyalogos útvonal lejárása, az kipróbálhatja magát az első Kós Ultramaratonon, amelynek útvonala megegyezik a Gy53 útvonalával.

A rajtok helyszíne és időpontja túraváltozatonként különbözik, a cél viszont minden résztvevő számára a sztánai Szentimrei-villa lesz, ahol finom túrós puliszkával jutalmazzuk meg a túrázókat/futókat. Emellett a legkisebb hősök a célban (3-4 óra körül) Bertóti Johanna gyerekkoncertjén vezethetik le megmaradt energiájukat. A Fütyülünk a világra című koncert során a nézők Johanna zenésztársaivá válnak. A hangsúly a játékos találkozáson, a felszabadult éneklésen, a képzelet szabad szárnyalásán van. Elhangzanak XX. századi és kortárs költők versei az előadó megzenésítésében, gitárkísérettel.

Ha nem szeretnél lemaradni a közösségi élményről, jelentkezz augusztus 12-ig (16 óráig). Benevezni a Regisztráció 2019 menüpont alatt lehetséges, a túrán/maratonon való részvétellel kapcsolatos információkért pedig kattints a Túrafeltételekre/Szabályzatra. A túrák és a maraton weboldalai elérhetőek az alábbi linkeken: https://teljesitmenyturak.ekekolozsvar.ro/kosgyalogos, https://teljesitmenyturak.ekekolozsvar.ro/kosbringa, https://teljesitmenyturak.ekekolozsvar.ro/kosmaraton

Figyelem! Az elmúlt napok esőzései miatt a Szentimrei-villához vezető agyagos út járhatatlanná vált, így senkinek sem javasoljuk, hogy autóval közelítse meg a rajt helyszínét. Helyette választhatjátok a reggeli vonatjáratokat, vagy ha mindenképp négy keréken szeretnétek eljutni a starthoz, Sztána faluban ajánlatos hagyni a járműveket, innen pedig a vasútállomásig megtett séta legalább jó félórás bemelegítőként szolgálhat a túra előtt.