Holnaptól lehet iratkozni a Sapientia EMTÉ-re

Holnaptól lehet iratkozni a Sapientia EMTÉ-re
A világjárvány miatt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen csak online zajlik az iratkozás alap- és mesterképzésen egyaránt – jelentette be mai sajtótájékoztatón Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja és Gödri Csilla sajtófelelős. A másik újdonság az, hogy idén a felvételizőknek nem kell beiratkozási díjat fizetni. Ugyanakkor a Google Meet felületén délelőtt 9-12 óra között az egyetem munkatársai válaszolnak a tanulmányokra vonatkozó és adminisztratív kérdésekre – részletezték a sajtótájékoztatón. A Szabadság kérdésére Tonk Márton elmondta: az online iratkozási platformot az egyetem Csíkszeredai Karának munkatársai és egy ottani magáncég hozta létre, és az elkövetkező években használható lesz. Amennyiben jövőre újból bevezetik az iratkozási díjat, a platform kisebb mértékű módosítására lesz szükség. A kolozsvári kar idén 125 helyet hirdet meg alapképzésen, és 40 helyet mesterképzésen változatlan tandíjakkal.

– Ezúttal a Sapientia EMTE online iratkozást hirdet meg. Az egyetem Csíkszeredai Karának munkatársai és egy magáncég közösen dolgozta ki az erre vonatkozó felveteli.sapientia.ro platformot, amely holnaptól, július 8-tól lesz működőképes. Kolozsváron alapképzésen 125, míg mesterképzésen 40 helyet hirdetünk meg nyolc tanulmányi programra. Ezek közül öt alapképzésen és három mesterképzésen lesz. Az ingyenes és a tandíjas helyek aránya általában 50-50%. Az egyetem szenátusi döntése értelmében a felvételi procedúra idén ingyenes lesz, az eddigi 70-100 lejes beiratkozási díjat nem kell kifizetni. Úgy gondoltuk, ha online zajlik az iratkozás, nem indokolt ilyen költség felszámolása – közölte Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja.

Megtudtuk: film-fotó-média szakon 12 ingyenes és 13 tandíjas, jogon 20 ingyenes és 10 tandíjas, környezettudomány szakon 13 ingyenes és 12 tandíjas, európai tanulmányok szakon 23 ingyenes és 7 tandíjas, míg néptánc szakon 10 ingyenes és öt tandíjas helyet hirdet az egyetem alapképzésen. Mesterképzésen a diplomáciai szakon 6 ingyenes és 9 tandíjas, a környezet-monitoring szakon 5 ingyenes és 5 tandíjas, míg a filmtudomány szakon 9 ingyenes és 6 tandíjas helyre várják a jelentkezőket. Az egyetlen szak, ahol a felvételi szeptemberben zajlik, a filmtudomány mesteri képzés. Iratkozni minden szakra július 8-ától lehet, de az iratkozási határidő szakonként változik. Ha elakadnak az online iratkozásban, a felvételizőket 9-12 óra között Google Meet platformon segíti az egyetem egy-egy munkatársa.

Több alapképzés esetében is csak az érettségi átlagot veszik figyelembe, az országos vagy nemzetközi tantárgyversenyek díjazottjai pedig alanyi jogon foglalhatják el helyeiket. A film-fotó-média és a szeptemberben először induló néptánc szakon viszont szerveznek felvételit. A film-fotó-média szak felvételije kizáró jellegű online szóbeli vizsgából, és filmelemzést feltételező írásbeli vizsgából áll. A néptánc szakra felvételizőknek két videót kell feltölteni a platformra, de online szóbeli vizsgán is részt kell venniük.

Mesterképzésen a környezet-monitoring szakon az államvizsga eredménye számít; a diplomácia szakon motivációs beszélgetést szerveznek, de figyelembe veszik az államvizsga eredményét is; a filmtudomány szakon pedig csak a szóbeli vizsga alapján döntenek a felvételről.