Lehet iratkozni a Sapientiára

Lehet iratkozni a Sapientiára
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) június 24-től kezdődően megnyitotta a felvételivel kapcsolatos felveteli.sapientia.ro online felületét, amelyet ugyan a járvány idején hoztak létre, de azóta is működik. Itt iratkozhatnak az egyetemre azok az érdeklődők, akik 2022 őszétől az intézményben szeretnék megkezdeni tanulmányaikat. A három kar négy oktatási helyszínen kínál 31 alapképzésen 1115 helyet, illetve 13 mesterképzésen 316 helyet. Az egyetem rektora, Tonk Márton mellett a három kar dékánja ismertette a meghirdetett helyeket és a karok által biztosított infrastruktúrát pénteki sajtótájékoztatón.

Megtudtuk: a versenyképes szakmai tudás mellett a Sapientia arra összpontosít, hogy a hallgatóik elérjék önmaguk legjobb verzióját. Az egyetem által biztosított korszerű oktatási feltételek mellett mindhárom karon pezsgő diákélet, az egyetemi oktatókkal való partneri kapcsolat is döntő fontosságú lehet abban, hogy az erdélyi magyar anyanyelvű fiatalok a Sapientia EMTE-t válasszák egyetemi tanulmányaik helyszínéül.

– Az országos számok szerint visszaesett az előző két évhez képest az érettségiző fiatalok száma, de a Sapientia EMTE-re jelentkező és iratkozó fiatalok száma stabil – fogalmazott Tonk Márton rektor, aki szerint az egyetem és a felvételivel kapcsolatos online felület (felveteli.sapientia.ro) is megújult. – A felvételi iratkozási platform mobilbarát, az iratkozás mobiltelefonról is egyszerű, és az online fizetési lehetőség is adott – mutatott rá.

A Sapientia EMTE jelenleg 31 alapképzésen 1115, illetve 13 mesterképzésen 316 helyet hirdet. A helyek közel 50%-a tandíjmentes, emellett a költség-hozzájárulásos helyek esetében 250–450 euró között mozog az egy évre fizetendő összeg, míg a teljes tandíjas helyek esetében az éves díj 500–750 euró. A beiratkozási díj 50–100 lej között ingadozik. Az ösztöndíjrendszer változatlan, az ösztöndíjtípusok halmozhatók – mondta még el a sajtótájékoztatón.

Érd el önmagad legjobb verzióját! – ez a központi üzenet a felvételizők felé 2022-ben. Az egyetem segítséget jelent az önmegvalósítás folyamatában: szakmai tudást, fejlődési lehetőségeket és diákbarát, modern, jól felszerelt környezetet nyújt a hallgatóinak, ahol bátran bontogathatják szárnyaikat. – A Sapientia nemcsak jövendőbeli hallgatóit biztatja önmaguk fejlesztésére, hanem maga is törekszik legjobb verziójának elérésére – emelte ki Tonk Márton. – Az egyetem elsősorban versenyképes szaktudást ajánl, amellyel a munkaerőpiacon helyt lehet állni, másodsorban magyar környezetet, amely fontosnak tartja közösségi értékeink követését. Olyan szellemi közeg veszi körül az egyetemen a hallgatókat, amelynek szándéka, hogy érzékennyé tegye őket a közösségi értékek iránt. Egyik erősségünk a szakmai tartalom mellett, hogy emberi-partneri kapcsolat van hallgatók és előadók között – ismertette a Sapientia EMTE erősségeit a rektor.

A marosvásárhelyi kar két képzési helyszínén 13 alapképzésre és 4 mesterképzésére lehet online iratkozni július 19-ig, ezek a fordító és tolmács, kertészmérnöki, kommunikáció és közkapcsolatok, közegészségügyi szolgáltatások és politikák, illetve műszaki szakcsoportba oszthatóak – tudhattuk meg Domokos József docenstől, a marosvásárhelyi kar dékánjától.

A csíkszeredai karon idén 13 alapképzési és 5 mesterképzési szakra lehet online iratkozni július 19-ig. Humán tudományi, gazdaságtudományi, társadalomtudományi és mérnöki tudományi ágazatok közül lehet választani – közölte Lázár Ede docens, a csíkszeredai kar dékánja.

A kolozsvári karon 5 alapképzési szakra és 4 mesterire hirdetnek nyáron felvételit, hiszen az idei évtől elindul az egyéves időtartamú Jogász életpályák mesteri szak is. Szenkovics Dezső dékán elmondta: minden képzési irányon modern, jól felszerelt és fejlődő környezetben tanulhatnak a hallgatók. A filmezés-fotózás iránt érdeklődőket várja a filmstúdió, a táncművészeti képzésre jelentkezők a volt Melody szálló épületében próbálhatják ki a tánctermet. A környezettudomány szakosok pedig korszerűen felszerelt laborokban kísérletezhetnek, kutathatnak, a nemzetközi kapcsolatosokat szakkiállítások és előadások sora várja, a jogászok pedig preszimulációs teremben készülhetnek szakmájuk végzésére. Az online iratkozás a karon szaktól függően július 12–20. között zárul, így érdemes alaposan megvizsgálni a kari honlapon a felvételi naptárt.