Sapientia EMTE: közel 1500 helyet hirdettek meg

A július 8-án kezdődő felvételi iratkozás feltételeit, a nyári felvételire meghirdetett helyeket ismertette pénteki sajtótájékoztatóján a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) vezetősége. Tonk Márton rektor elmondta: ugyanazzal a jelszóval – Érd el önmagad legjobb verzióját! – hirdetik meg az idei felvételit, mint tavaly. „Szakmai tudást kínálunk a fiatalok számára, ugyanakkor arra is törekszünk, hogy nemzeti kötődésük terén is kihozhassák magukból a legjobbat az egyetemi évek alatt, és úgy induljanak el az általuk választott pályánd – közölte a rektor. A 2024-2025-ös tanévre 33 alap- és 13 mesterszakon hirdettek felvételt. A helyek nagyjából fele-fele arányban ingyenesek és tandíj-hozzájárulásosak. Az éves tandíj összege 300-900 euró között ingadozik. Zárszóként a dékánok ismertették a karok kínálatát.

Hamarosan kezdődik Romániában, illetve Erdélyben az érettségi. Sok erdélyi fiatal életében fontos pillanat az egyetemi felvételi és a készülődés időszaka. Évről évre szurkolnak az erdélyi magyar fiataloknak, hogy sikerüljön a román érettségijük, ami a dolgozatok digitális javítása miatt ezúttal kihívást jelenthet – fogalmazott Tonk Márton rektor. 

– A 2024–2025-ös tanév vonatkozásában meghirdettük egyetemünk szakkínálatát. Ugyanazzal a jelszóval, szakmai tudást nyújtunk a fiatalok számára leginkább alkalmas és megfelelő tartalmak és felkészítés révén. De nemcsak a szakmai, hanem közösségi téren, nemzeti kötődésük és érzelmeik terén is arra törekszünk, hogy önmaguk legjobb verzióját érjék el az egyetemi évek alatt, és úgy induljanak el a pályájukon. Az egyetem portfóliója a 2024–2025-ös tanévben 33 alapszakot és 13 mesterszakot tartalmaz. Közel 1500 helyet hirdettünk a nyári felvételire. Ennek fele ingyenes és fele tandíj-hozzájárulásos hely. A tandíj-hozzájárulásos helyek versenyképesek, és felhasználóbarát költségvonzatokkal járnak. A hallgató csak bizonyos fokig járul hozzá a saját képzési költségeihez. A Sapientia EMTE-n 300–900 euró között mozog az éves tandíj-hozzájárulás összege. Ezek a romániai felsőoktatási mezőnyben versenyképes és elérhető árak. Minden tanév végén a tanulmányi eredmények ismeretében és alapján rangsorolnak, tehát a hallgató átkerülhet egyik kategóriából a másikba. Ösztöndíjra – szociális, tanulmányi vagy érdemösztöndíjra – minden esetben jogosult a hallgató a tanulmányi eredményeitől függően – közölte Tonk Márton. 

A rektor kifejtette: a 2024–2025-ös tanévben két újdonság van az eddigi portfólióhoz képest. Az egyik a Csíkszeredában most induló sport és testnevelés tanári szak, a másik a Kolozsváron induló geopolitika mesterképzés. 

– Sport és edző szak már tavaly is volt Sepsiszentgyörgyön. Ehhez kapcsolódik a csíkszeredai sporttanári képzés – magyarázta Tonk Márton rektor.

A pandémia ideje alatt létrehozott online iratkozási platform július 8-ától működik. 

Az egyetem korszerű bentlakást és étkezdét biztosít minden karon. A pedagógiai modul pedig minden karon adott. Végzősei külön oklevelet kapnak. Karrierirodát és hallgatói pályaorientációt is működtetnek, valamint aktív, dinamikus, pezsgő hallgatói életet ajánlanak. 

Tonk Márton rektori bevezetője után a négy kar dékánja, Lázár Ede a csíkszeredai, Szenkovics Dezső a kolozsvári, Domokos József a marosvásárhelyi, Náhlik András a sepsiszentgyörgyi karon szervezett felvételi tudnivalókat részletezte.