Érd el önmagad legjobb verzióját!

Érd el önmagad legjobb verzióját!
Huszonharmadik alkalommal hirdeti meg nyári felvételijét a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) az idén. Összesen 757 ingyenes és 724 tandíj-hozzájárulásos helyre lehet jelentkezni. Alapképzésen 33, míg mesterképzésen 13 szakra szerveznek felvételit. A tandíjak ára nem emelkedett –tudhattuk meg Tonk Mártontól, a Sapientia EMTE rektorától a csütörtök déli sajtótájékoztatón. Kiderült, az idei felvételi egyik újdonsága a Sepsiszentgyörgyön induló sport és sportedző szak, a másik pedig a környezetmérnök–informatika szak a csíkszeredai karon. A Szabadság kérdésére Szenkovics Dezső, a kolozsvári kar dékánja elmondta: még legalább egy évig tart a volt Központi (Melody) szálloda felújítása, amely a kolozsvári karon működő néptáncképzésnek ad otthont.

– Teljes nyugalommal és tiszta lelkiismerettel elmondhatjuk, hogy a Sapientia EMTE a romániai magyar felsőoktatási rendszer szakmai közösségének tagja, megkerülhetetlen entitás, ahol a romániai magyar fiatalok egyharmada tanul.  A 2023-as felvételi során 750 ingyenes és 750 költség-hozzájárulásos helyet hirdetünk meg 33 alapképzésen és 13 mesterképzésen. Jelmondatunk változatlan: Érd el önmagad legjobb verzióját! – fogalmazott Tonk Márton, a Sapientia rektora.  Hozzátette, az a tény, hogy a meghirdetett helyek fele ingyenes, jól jelzi azt a politikát, amit változatlanul folytatnak. Megjegyezte, a tandíj-hozzájárulásos helyekért fizetendő alacsony ár is csak egy részét fedezi a hallgatók képzési költségeinek. A helyek átjárhatók: az ingyenes hely azokat illeti meg, akik a tanulmányi eredmények alapján az első 50%-ba sorolódnak – tartotta fontosnak kiemelni Tonk.

Újdonságként említette, hogy az ősszel önállósuló sepsiszentgyörgyi karon sport és edző szakra hirdetnek felvételit, valamint a csíkszeredai karon környezetmérnök–informatika szak indul a környezetmérnöki szak átalakítása nyomán. Az iratkozás július 3-án, hétfőn kezdődik az egyetem honlapján létrehozott platformon (https://felvételi.sapientia.ro) online, és szaktól függően tíz vagy tizennégy napig tart.

Arra vonatkozóan, hogy mit ajánl a romániai magyar fiataloknak a Sapientia EMTE, Tonk elmondta: magas szintű, komoly felkészülést, tudást, versenyképességet kínálnak. Ennek eredménye a 36. OTDK-n elért hat első díj, két második díj, hét harmadik díj, és több mint tíz különdíj. – Versenyképesek vagyunk bármely magyarországi egyetemmel szemben is.  A Sapientia EMTE-t felvették az oktatási minisztérium által összeállított országos rangsorba is, amelybe az országban működő egyetemek közül csak harmincegy került be. A magas szintű szakmai felkészültség mellett olyan közösséget ajánlunk, ami az egyetem fontos vonzereje: magyar közeget és környezetet, oktató-hallgató partnerséget – nyilatkozta a rektor. 

A Szabadság azon kérdésére, hogy melyek a legnépszerűbb szakok, elmondta: az előző évek alapján az állapítható meg, hogy mindegyik karnak vannak érdeklődésre számot tartó képzései. Így Kolozsváron a film–fotó–média szaknak nagyon erős a vonzereje, ahova szigorú felvételi vizsga alapján válogatnak a sok jelentkező közül.

– Az idei kampányszlogenünk – Érd el önmagad legjobb verzióját! – megvalósulásához jó környezetre van szükség, amit egyetemünk meg is ad a hallgatóinak, a jó tanár-diák viszony, bentlakás, ösztöndíj, mobilitás terén – nyilatkozta Farkas Csaba rektorhelyettes. 

Szenkovics Dezsőtől, a kolozsvári kar dékánjától megtudtuk: idén nem lesz  szakkínálat-bővítés, megmarad a jól ismert öt alap- és négy mesterképzés. Kolozsváron alapképzésen 135 – 78 ingyenes, 57 tandíj-hozzájárulásos –helyet, mesterképzésen 60 ebből 35 ingyenes, 25 tandíjköteles helyet hirdetnek meg.

A csíkszeredai karon 14 alapképzésen és 5 mesterképzésen kínálnak továbbtanulási lehetőséget gazdasági, mérnöki, társadalomtudományi és bölcsész szakterületen. A most először meghirdetett környezetmérnöki– informatika szak igazodik a munkaerőpiachoz.  A marosvásárhelyi karon 13 alapképzésre és 4 mesterképzésre lehet online iratkozni. A sepsiszentgyörgyi karon 3 alapképzésre várják az érdeklődőket.

A Sapientia EMTE által néhány évvel ezelőtt megvett Központi (Melody) szálloda felújításával kapcsolatosan, a Szabadság kérdésére Szenkovics Dezső dékán elmondta: az épületet felállványozták, a tetőrészt megbontották. – Teljes körű felújítás zajlik, beleértve a homlokzat felújítását is, amely tartogathat akkor láthatóvá váló meglepetést, ha az állványokat lebontják. Jövő év folyamán befejeződnek a munkálatok, amikor a 21. századi oktatási feltételeknek megfelelő intézmény áll majd rendelkezésre audio- és videotárral, táncteremmel, táncstúdióval. A földszinten a régi vendéglő helyén modern kis konferenciaterem lesz – részletezte Szenkovics.   

Tonk Márton megjegyezte: idén végzett a néptánc szak első évfolyama, és a tizenkét végzős többsége már rátalált első munkahelyére.