Hidrogénbuszt tesztelnek Kolozsváron is

Hidrogénbuszt tesztelnek Kolozsváron is
Két hónapon át tucatnyi hazai városban próbálják ki az elektromos tömegközlekedési eszközöket gyártó Solaris környezetbarát hidrogén meghajtású autóbuszát. Kölnben és az olaszországi Bolzanóban már közlekednek ilyen buszok, és számos európai nagyváros szerepel a megrendelők listáján.

Kolozsvár, Marosvásárhely, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Jászvásár, Galac, Konstanca, Bukarest, Ramnicu Valcea, Krajova, Temesvár és Nagyvárad szerepel a körúton, a hidrogénbusz néhány napot tölt minden városban, ahol a helyi önkormányzatok kedvükre tesztelhetik a környezetbarát járművet. A turnéhoz az üzemanyagot az ipari gázt termelő Linde Gaz biztosítja – adta hírül közös közleményben a Solaris és a Linde Gaz.

Az országos premiernek számító turnén a gyártó szerint az önkormányzatok meggyőződhetnek az innovatív járművek hosszú távú előnyeiről mind a költségek, a környezetvédelem és a lakosság életminősége tekintetében – nyilatkozta Daniel Ciolan, a Solaris romániai menedzserigazgatója. A másfél évtized alatt világszerte több mint kétszáz hidrogén töltőállomást felszerelő Linde Gaz romániai vezérigazgatója, Ciprian Islai hangsúlyozta: a hazai hatóságok európai támogatást igényelhetnek hidrogénalapú projektekhez.

A sztárbuszt 2019 júniusában mutatták be a stockholmi Tömegközlekedési Csúcstalálkozón. Az akadálymentesített Solaris Urbino 12 busztípus négyszáz kilométeres autonómiával és egy elektromos motor minden előnyével rendelkezik. Csendes motorhangja kellemes utazást biztosít, az utasoknak klíma, kamerarendszer és korszerű tájékoztató rendszer áll rendelkezésükre, továbbá okoskészülék-töltő.

Energiáját a busz a hidrogént elektromossággá alakító üzemanyagcellák révén nyeri, a töltéstároláshoz kiegészítő akkumulátorral is rendelkezik, a hidrogén üzemanyagot pedig gázhalmazállapotban tárolja a busz felső részében. A működéskor keletkező melléktermék a teljesen környezetbarát meleg és vízgőz.

Egyelőre egyetlen hazai megrendelést sem kaptak, de több önkormányzat érdeklődik a vásárlási lehetőségek iránt. Európában több tucatnyi buszra kaptak megrendelést német, holland, olasz, svéd és osztrák tömegközlekedési vállalatok részére, és több busz már használatba került Kölnben és Bolzanóban. Szakmai előrejelzések szerint a hidrogén meghajtású városi buszok piacára látványos növekedés vár a következő évtizedben és 2030-ig az európai tömegközlekedési járműflotta jelentős részét alkotja majd.

Az Európai Bizottság célja 2024–2030 között a hidrogént egy integrált energetikai rendszer lényeges elemévé tenni, az újrahasznosítható hidrogéntermelést pedig 10 millió tonnáig növelni. A hidrogén használatát fokozatosan kiterjesztené a tömegközlekedésben, teherszállításban, vasúti és egyes tengeri szállítási ágazatokban is.