Kolozsvári tömegközlekedés: növelték a nyugdíjhatárt a kedvezményes bérleteknél

Számos kedvezményezettje van a kolozsvári tömegközlekedésnek (fotó CTP Kolozsvár)
Kolozsvár polgármesteri hivatala még januárban közvitára bocsátotta azt a határozattervezetet, amely növelte a nyugdíjhatárt, ameddig igényelhető kedvezményes bérlet a kolozsvári tömegközlekedési járműveken. Erre azért volt szükség, mivel januártól a nyugdíjpont értékének a növelésével a járandóságok is növekedtek.

A mai tanácsülésen a városi tanács megszavazta, hogy továbbra is kedvezményesen használhatják a tömegközlekedést az idősek, nyugdíjasok, hadiözvegyek, veteránok,  az 1989. decemberi forradalom hősei, a mártírhalált halt hősök leszármazottai, valamint Kolozsvár díszpolgárai. Az újonnan elfogadott szabályzat alapján pedig 2500 lejről 2900 lejre emelkedett a nyugdíj felső határa, ameddig ingyenesen utazhatnak a tömegközlekedés járművein. Az erre feljogosító bérleteket minden hétköznap ki lehet váltani a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) valamelyik jegypontjánál. „A kedvezményes vagy ingyenes tömegközlekedés használata időseink számára 2024-ben is prioritás Kolozsváron. Ezért is volt fontos a határozat elfogadása, hiszen a nyugdíjak emelkedésével, a szabályzatot is módosítani kellett. Bízom benne, hogy a továbbiakban is sokan igénybe fogják venni ezt a lehetőséget, hiszen tudjuk milyen nagy segítséget jelent ez időseink számára" – idézik a sajtóközleményben Rácz Levente RMDSZ-es tanácsost.

Minden járatra érvényes ingyenes bérletet igényelhetnek azok a nyugdíjasok, akiknek legtöbb 2900 lej a nyugdíjuk; azok az idősek és nyugdíjasok, akik betöltötték a 70. életévüket, jövedelemtől függetlenül ingyenesen utazhatnak a tömegközlekedés járművein; a hadiözvegyek, veteránok, az 1989. decemberi forradalom győzelméért harcolók, a mártírhalált halt hősök leszármazottai, valamint Kolozsvár díszpolgárai számára jövedelemtől függetlenül ingyenes a tömegközlekedés. 

Egy járatra érvényes ingyenes buszbérletet válthatnak ki azok az idősek és nyugdíjasok, akik járandósága 2901 és 3200 lej között van. 

Az igényléshez szükséges a személyazonossági igazolvány, a múlt hónapi nyugdíjszelvény, a meglévő bérlet (amennyiben már rendelkezik ilyennel), a kitöltött kérvény, ami a személyes adatok felhasználását illeti, továbbá bizonyító okirat hadiözvegyek, veteránok,  az 1989. decemberi forradalom győzelméért harcolók, a mártírhalált halt hősök leszármazottai, valamint Kolozsvár díszpolgárai számára.